Witaminę B5 nazywa się także kwasem pantotenowym, od greckiego „panthos”, czyli „wszędzie”. Jest to chyba najbardziej adekwatna nazwa dla tej witaminy. Występuje ona w bardzo licznych produktach spożywczych, czyli praktycznie wszędzie. Do tego może być syntetyzowana również w naszych jelitach. Jakby tego było mało – uczestniczy praktycznie wszędzie, w wielu szlakach metabolicznych, wspomagając działanie całego organizmu.
Jest to witamina zbudowana z β-alaniny oraz kwasu pantoinowego. Jest rozpuszczalna w wodzie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu. To związek bardzo niestabilny pod względem chemicznym. Bardzo szybko ulega zniszczeniu struktura kwasu pantotenowego pod wpływem promieni słonecznych czy choćby wysokiej temperatury. Szacowane straty witaminy podczas gotowania wynoszą około 50%, a podczas przetwórstwa żywności sięgają nawet 80%. Stąd też, w przemyśle farmaceutycznym do tworzenia preparatów witaminowych, wykorzystuje się sole wapniowe lub pantenol, które dopiero w organizmie przekształcają się w kwas pantotenowy. Nie jest dokładnie znany sposób ani poziom wykorzystania witaminy B5 syntetyzowanej w jelitach. Wiadomo jednak, ze w pewnym stopniu jest ona tam wytwarzana, dzięki czemu jej niedobory występują bardzo rzadko.
To bardzo ważny związek, czyli aktywna postać witaminy B5. W organizmie pełni on rolę przenośnika dwutlenku węgla pomiędzy różnymi związkami, syntetyzuje różne związki, w tym kwasy tłuszczowe, hormony steroidowe, karotenoidy. W przemianie materii koenzym A ma więc duże znaczenie podczas ograniczania odkładania się tkanki tłuszczowej, przyspiesza też proces spalania wolnych kwasów tłuszczowych oraz podkręca metabolizm.
W przypadku stwierdzenia niedoborów witaminy B5, obserwuje się szereg różnych objawów ze strony całego organizmu, oraz ogólne pogorszenie samopoczucia:
Jest to witamina z grupy witamin B, które oddziałują korzystnie przede wszystkim na układ nerwowy oraz na skórę. Działa ona jednak, w postaci koenzymu A, również na przemianę materii, uczestnicząc w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Oprócz tego witamina B5:
Witamina B5 jest związkiem bardzo powszechnie występującym w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W normalnej, zbilansowanej diecie nie powinno jej zabraknąć. Jednak niedobory mogą wystąpić, ze względu na to, że witamina ta jest wyjątkowo nietrwała. Dlatego część warzyw i owoców warto spożywać w postaci surowej, aby ograniczyć jej straty. Kwas pantotenowy powszechnie występuje w takich artykułach:
W przypadku stosowania diety niezbyt dobrze zbilansowanej lub zawierającej duże ilości produktów przetworzonych i przegotowanych (zwłaszcza w diecie lekkostrawnej, ubogoresztkowej), warto stosować suplementy witaminy B5.
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…