Categories: Odżywianie

10 najzdrowszych pokarmów na świecie

Użytkowników online: 71

Jak zapewnić naszemu organizmowi optymalne środowisko w którym nie będzie dochodzić do niechcianych infekcji, braku energii i apatii ?
Rozwiązanie jest proste, jedz jak najwięcej warzyw i owców 😉

Poniżej przedstawiamy 10 najzdrowszych pokarmów po których twój organizm będzie zabezpieczony w kompleks potrzebnych witamin, minerał makro, mikro składników oraz enzymów  potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

1. Cytrusy

Dlaczego są zdrowe?

[su_highlight background=”#ff8b21″] Tylko jedna cytryna dostarcza więcej niż 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C [/su_highlight],  która pomaga usprawnić pracę naszej krwi i wzmacniać kości.

Flawonoidy zawarte w cytrusach mogą powstrzymują także wzrost komórek nowotworowych i działają przeciwzapalnie.

Rada

Dodaj plasterek cytryny do zielonej herbaty. Niektóre badania wykazały, że dzięki temu stopień absorbowania antyoksydantów z herbaty wzrasta nawet o około 80 procent.

2. Brokuły

Dlaczego są zdrowe?

Jeden średniej wielkości brokuł zawiera więcej, niż 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K i prawie 200 procent dziennej dawki witaminy C – dwóch istotnych składników budujących kości. Podawane osobno pomagają również w powstrzymywaniu rozwoju różnych nowotworów.

Rada

Gotowane na parze lub w wodzie zachowują tylko 66 procent składników odżywczych.

3. Gorzka czekolada

Dlaczego jest zdrowa?

Zaledwie 2 kostki czekolady dziennie mogą pomóc redukować ciśnienie krwi. Kakao jest bogate we flawonoidy i antyoksydanty, które redukują poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększają poziom dobrego (HDL).

Rada

Tabliczka gorzkiej czekolady zawiera około 53,5 miligramów flawonoidów, tabliczka mlecznej czekolady ma mniej niż 14 miligramów. Dlatego warto częściej sięgać po pierwszą odmianę.

4. Ziemniaki

Dlaczego są zdrowe?

Jeden czerwony ziemniak zawiera 66 mikrogramów kwasu foliowego, czyli taką samą ilość, która znajduje się w jednej szklance szpinaku lub brokułów. Jeden słodki ziemniak ma prawie 8 razy więcej witaminy A,  niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Witamina A pomaga zwalczać komórki nowotworowe oraz zwiększa odporność.

Rada

Zanim przystąpisz do jedzenia, poczekaj, aż Twój ziemniak lekko ostygnie. Badania wykazały, że po posiłku pomoże to w spalaniu o 25% tłuszczu więcej niż normalnie.

5. Dziki Łosoś – sashimi

Dlaczego jest zdrowy?

Łosoś jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko depresji, chorób serca i raka. 100 gramowa porcja tej ryby zawiera prawie 50 procent dziennej dawki niacyny, która może chronić przed chorobą Alzheimera, a także utratą pamięci.

Rada

Jeśli masz możliwość to wybierz rybę złowioną w naturalnym środowisku. Zawiera ona 16 prawie razy mniej toksycznych, policholorowanych bifenyli (PCB), niż łosoś hodowlany.

6. Orzechy włoskie

Dlaczego są zdrowe?

Wszystkie orzechy zawierają duże ilości kwasów omega-3, które mogą pomagać w redukcji cholesterolu. Kwasy omega-3 pomagają poprawiać nastrój,  zwalczać raka, a także chronią przed  niepożądanym oddziaływaniem słońca.

Rada

Zjedz kilka w postaci deseru. Melatonina, zawarta w orzechach włoskich, pomaga regulować zdrowy sen.

 

7. Awokado

Dlaczego jest zdrowe?

Bogaty w zdrowe i sycące tłuszcze, które według niektórych badań obniżają poziom cholesterolu o około 22 procent.  Jedno zawiera więcej niż połowę dziennego zapotrzebowania błonnika i 40 procent dziennego zapotrzebowania kwasu foliowego, który zmniejszają ryzyko chorób serca.

Rada

Dodawanie avocodo do sałatek może zwiększyć absorpcję kluczowych składników odżywczych takich jak np. beta-karoten trzy do pięciu razy w porównaniu do sałatek, które nie zawierają tego owocu.

8. Czosnek

Dlaczego jest zdrowy?

Czosnek jest doskonały środkiem zwalczającym choroby, który może również ograniczać rozwój bakterii np. E. coli.  Alicyna, związek znajdujący się w czosnku, działa przeciwzapalnie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także ciśnienie krwi.

Rada

Zmiażdżony, świeży czosnek uwalnia najwięcej alicyny. Nie przesadzaj jednak z gotowaniem, gdyż wystawiony na działanie temperatury dłużej niż 10min, czosnek traci większość składników odżywczych.

9. Szpinak

Dlaczego jest zdrowy?

Szpinak zawiera luteinę i zeaksantyne, dwa antyoksydanty ważne dla zdrowia oczu. Ostatnie badania pokazują, że pośród owoców i warzyw pomagających w zwalczaniu nowotworów, szpinak jest najbardziej efektywny.

Rada

Szpinak jest bardzo zdrowy, jednak sam, nie smakuje niestety najlepiej. Warto przygotować go na w połączeniu z innymi składnikami.  Spróbuj zmiksowanego koktailu zawierającego: 1 filiżankę szpinaku, 1 marchewkę, 1 banan i 1 jabłko.

10. Fasole

Dlaczego są zdrowe?

Jedzenie roślin strączkowych (fasoli, groszku lub soczewicy) 4 razy w tygodniu, może aż od 22% zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca, a także występowania nowotworów.

Rada

Im ciemniejsza fasola, tym zawiera ona więcej antyoksydantów. Badania wykazały, że czarna odmiana fasoli, może zawierać ich nawet o 40 razy niż biała!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago