W poniższym artykule przybliżone zostaną węglowodany o niskim i wysokim indeksie glikemicznym (proste i złożone). Każdy organizm jest inny i inaczej toleruje przyjmowane węgle, warto jednak oprzeć swoją dietę na tych o niższym poziomie glikemii.
Są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla, wodoru oraz tlenu. Występujące w naszej diecie mogą być podzielone na trzy kategorie:
Głównym celem węglowodanów w diecie jest dostarczanie energii. Większość węglowodanów ulega rozkładowi lub przekształca się w glukozę, która jest źródłem energii. [su_highlight background=”#ffd512″]Węglowodany mogą zamieniać się w tłuszcz(energię zgromadzoną) w celu późniejszego użycia.[/su_highlight]
Niestety czekolada to węglowodany proste, chociaż na upartego te orzechy zawierają błonnik i trochę zdrowych tłuszczy, przez co nie odkłada się tak szybko w boczkach jak zwykła czekolada bez orzechów.
Błonnik jest wyjątkiem. Nie dostarcza energii bezpośrednio – stymuluje wzrost i rozwój „dobrych” bakterii jelitowych, zwiększa też objętość pokarmu, więc szybciej jesteśmy najedzeni.
Węglowodany spożywane w racjonalnie wymierzonych porcjach są zdrowe dla układu trawiennego (pod warunkiem, że dostarczane są z nieprzetworzonej żywności ). Natomiast nadmierne ich ilości mogą mieć dla organizmu bardzo niekorzystne skutki, objawiające się najczęściej otyłością i cukrzycą.
Cukry występujące w formie oczyszczonej, uzyskiwane z roślin jadalnych bogatych w węglowodany w szczególności przyczyniają się do tycia. Bowiem mechanicznie, bądź podczas innych czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i wielu innych składników odżywczych. Ów proces doprowadza do powstawania cukrów prostych.
Po zjedzeniu węglowodanów oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. [su_highlight background=”#ffd512″]Dieta bogata w węglowodany oczyszczone prowadzi do otyłości, hypoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, nowotworów i wielu innych chorób.[/su_highlight]
Węglowodany nieoczyszczone są trudniejsze do strawienia, dzięki czemu pokarm jest trawiony dłużej, a energia z pożywienia jest uwalniana stopniowo. Rośliny, które zawierają dużo błonnika są trudniejsze do strawienia, ponieważ zawierają najważniejsze składniki wspomagające metabolizm i jednocześnie zapobiegają szybkiej syntezie węglowodanów w cukry.
Warzywa z czerwoną fasolą i ziemniakami
Ziemniaki z piekarnika, cielęcina i ulubione warzywa
Każdy organizm charakteryzuje się inną przyswajalnością poszczególnych składników odżywczych.
Otyłość jest problemem tym samym przyczyną wielu zgonów. Niektórzy z nas mogą wiele zyskać po ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów zwłaszcza tych prostych . W ponad 23 badaniach wykazano, że dieta z niską zawartością węglową jest znacznie skuteczniejsza niż standardowa dieta „o niskiej zawartości tłuszczu„, która była powszechnie zalecana przez kilka ostatnich dziesięcioleci. C[su_highlight background=”#ffd512”]zyli ograniczamy węglowodany a w to miejsce dodajemy zdrowe tłuszcze ![/su_highlight]
Zdrowe tłuszcz powodują większą utratę wagi, prowadzi to do skuteczniejszej poprawy różnych markerów zdrowia, w tym cholesterolu HDL, triglicerydów we krwi, cukru we krwi, ciśnienia krwi i innych.
Mitem jest stwierdzenie, iż cukry są bezpośrednią przyczyną problemów związanych z nadwagą. Bowiem wiele populacji przez lata stosowało diety oparte głównie na węglach – mowa tu chociażby o krajach azjatyckich, gdzie codzienna konsumpcja ryżu jest od lat niezmienna.
Ważne jest, aby kontrolować ilość spożywanych węglowodanów i unikać produktów przetworzonych, obfitych w „złe” cukry.
Okazuje się, iż organizm jest w stanie zastąpić węglowodany ketonami, powstałymi z tłuszczów oraz samodzielnie produkować niewielkie ilości glukozy.
Jednakże wykluczenie ich z diety nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ wiele produktów roślinnych, zawierających węgle jest bogatych również w inne składniki odżywcze.
Generalizując – węglowodany można podzielić na „dobre” i „złe”.
Węglowodany występujące w naturalnej formie, bogatej w błonnik są zdrowe i wysoko wartościowe. Przetworzone produkty spożywcze z cukrem i rafinowanymi węglowodanami stanowią ich przeciwieństwo. Wybór wydaje się być prosty.
„Optymalne” spożycie węglowodanów zależy od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, zdrowie metaboliczne, aktywność fizyczna, kultura żywnościowa i preferencje osobiste.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…