Cukinia jest cennym warzywem bogatym w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten.
Pod warunkiem, że umiemy ją przygotować !
Warzywa typu pomidor, ogórek, i papryka, a także cukinia i bakłażan, dobrze czują się w gorących regionach, takich jak Ameryka Południowa i Indie- to wyraźnie wskazuje, że wszystkie z tych warzyw niezbyt lubią zimną lodówkę. Ale w temperaturze pokojowej dość szybo się psują, staja się miękkie i pomarszczone. Nie kupuj tych warzyw na zapas. Istnieją naukowe podejrzenia, że pomidory przechowywane w lodówce znacznie tracą na wartości odżywczej i aromacie. Optymalna temperatura do przechowywania wynosi 10 stopni. Ewentualnie przechowuj tego typu warzywa maksymalnie 3-5 dni w temperaturze pokojowej.
Przepis na: 12 porcji
Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 260 kcal
Produkty:
– 250 g drobno startej cukinii
– 250 g mąki kokosowej
– 100 g orzechów włoskich
– 100 g ksylitol
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady
– ¼ szklanka oleju kokosowego
– 2 jajka
– 3 posiekane suszone śliwki
– 5 łyżek naturalnego kakao
– 2 łyżki sody
– 1 łyżka masła na polewę
– 1 łyża oleju migdałowego
– 1 łyżka przyprawy do piernika
– ¼ łyżka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
– Piernik rozgrzej do 180 o C. Średniej wielkości keksówkę natłuścić i oprószyć mąką. Utrzyj olej, ksylitol, jaja i olej migdałowy. Zmieszaj przesianą mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika i pieprz. Tak przygotowana mieszankę, dodawaj małymi porcjami do utartego oleju z jajami i ksylitolem i cały czas miksuj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Jeśli będzie za gęste dodaj dodatkowo 2 łyżki oleju.
– Zmiksowane ciasto zmieszaj z cukinią, posiekanymi orzechami i suszonymi śliwkami. Przełóż do formy i piecz ok 45 minut.
– Pokruszoną czekoladę razem z masłem stop w kąpieli wodnej. Lekko ochłodzoną, ale wciąż płynną polewę posmaruj ciasto.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 cukinia, oliwa z oliwek, pędzelek, sól, przyprawy według uznania (oregano, pieprz, bazylia, zioła włoskie, czosnek granulowany, itp.), papier do pieczenia, brytfanna.
Nastaw piekarnik na 180 – 200 stopni.
Cukinię umyj i pokrój ją na cieniutkie talarki.
Każdy talarek z cukinii natłuść oliwą z oliwek. Po prostu zamocz pędzelek w oliwie i maluj nią talarki.
Talarki oprósz solą i wybranymi przyprawami.
Na ruszcie piekarnika połóż papier do pieczenia. Na nim poukładaj talarki z cukinii, każdy osobno. Talarki przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia.
Talarki umieść w piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij talarki z piekarnika, odwróć ja na drugą stronę i ponowne włóż na około 30 minut. Sprawdzaj stan chipsów, powinny się lekko zarumienić i być chrupiące.
rzykładowy posiłek zdrowej kolacji:
Składniki:
– 70 g cukini
– 50 g piersi z kurczaka
-2 jajka
– 2 ząbki czosnku
-1 łyżka masła klarowanego lub masła kokosowego
-listki roszpunki i kiełki
-tymianek
-pieprz
Przygotowanie:
-Kurczaka i cukinię pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Piecz pod przykryciem w temperaturze
180o C.
-Oddziel białko od żółtka, białka utrzyj na sztywna pianę, żółtko utrzyj. Połącz je ze sobą.
-Do masy jajecznej dorzuć kurczaka z cukinią i delikatniej wymieszaj.
-Na patelni rozpuść masło, wylej na nie masę i delikatnie podsmaż. Gdy omlet będzie w połowie ścięty, przewróć go na drugą stronę.
https://motywatordietetyczny.pl/2016/03/makaron-z-cukinii-bez-weglowodanow-bogactwo-blonnika-i-mineralow/
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…