Naukowcy z Washington School of Medicine w St. Louis odkryli, że zdrowy mikrobiom jelit może zapobiegać ciężkim infekcjom grypowym u myszy, prawdopodobnie poprzez rozkładanie naturalnie występujących w żywności (np. w winie, jagodach) flawonoidów.
Mikroby żyjące w jelitach nie tylko trawią jedzenie, ale mają też bardzo [su_highlight background=”#ffd512″] istotny wpływ na układ odpornościowy. [/su_highlight] Badanie przeprowadzone na myszach przez naukowców z Washington School School of Medicine w St. Louis dowodzi również, że mikrobiom może zapobiec powikłaniom towarzyszącym grypie. Odkrycie to rzuca nowe światło na wyjaśnienie szerokiej zmienności ludzkich reakcji na zarażenie wirusem grypy. Bardzo szczegółowo opisuje temat wpływy probiotyków na nasze zdrowie dr Patrycja Szachta w naszym szkoleniu „Jak zadbać o jelita i zmniejszyć ryzyko, otyłości oraz chorób cywilizacyjnych ? Czy istnieje probiotyk na odchudzanie ?” tutaj darmowy fragment kliknij
Grypa charakteryzuje się gorączką, kaszlem i bólem ciała i może nawet skończyć się śmiertelnym zakażeniem górnych dróg oddechowych.
Starsze kobiety, kobiety w ciąży, małe dzieci i osoby z przewlekłymi chorobami, takimi jak astma i choroba serca, są najbardziej podatne na poważne powikłania związane z grypą.
Zdaniem Centers for Disease Control and Prevention, od 2004 roku średnio 113 dzieci rocznie umiera z powodu grypy w Stanach Zjednoczonych i ok. 90 w Europie. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że corocznie na całym świecie od 250 do 500 000 zgonów jest spowodowanych przez grypę.
Poprzednie dowody wskazują, że mikrobiologia jelit może być ważna w zapobieganiu poważnym zakażeniom grypy. Ponadto w tym badaniu naukowcy mający na celu określenie, jakie drobnoustroje jelit mogą zapewnić taką ochronę.
[su_highlight background=”#ffd512″]”Nasze wyniki wskazują, że nie tylko flawonoidy ale również odpowiednie mikroby w jelicie są potrzebne dla ochrony przed infekcjami”,[/su_highlight] powiedział starszy autor badań Thaddeus S. Stappenbeck, PhD, Conan profesor patologii i immunologii.
W ramach badania badacze zbadali mikroorganizmy obecne w jelitach ludzkich i stwierdzili, że [su_highlight background=”#ffd512″]bakteria Clostridium orbiscindens rozkłada flawonoidy, w efekcie czego powstaje metabolit, który zwiększa sygnalizację interferonu.[/su_highlight]
„Metabolit nazywa się desaminotyrozyna ( DAT)”, powiedział Steed. „Gdy dałem myszom DAT pobrane od innej myszy, a następnie zaraziłem je grypą, myszy doświadczyły znacznie mniejszych uszkodzeń płuc niż myszy, którym nie zaaplikowałem DAT”.
„Infekcje były w zasadzie takie same”, powiedział Stappenbeck. „Mikroby i DAT nie zapobiegły zakażeniu wirusem grypy, ale uchroniły przed ciężkim przebiegiem choroby”.
Choć planowane są dalsze badania, naukowcy są zgodni, że warto zadbać o wysokie spożycie flawonoidów w okresie grypowym.
Źródło/ badania :
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak urozmaicić swoją dietę wegetariańską, zachowując przy tym bogactwo smaków i…
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…
Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…