Jak dla mnie po probiotykoterapi i witaminie d3+k2+A najważniejszy składnik, który widzę, że działa bespośrednio na moje ciało. Od roku pije 2 łyżki oleju lnianego i odpukać mózg śmiga jak ferrari a odporność jest jak stal. Poniżej omiszę wam dlaczego warto zainteresować się odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych omega-3 w waszej diecie.
Poniżej przedstawiam najlepsze źródła roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3 :
Bogate są w błonnik i białko oraz stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omeg-3 ALA. Badania wykazują, iż spożywanie omawianych nasion może zmniejszyć ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób oraz zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu. Zaledwie 28g nasion jest w stanie zaspokoić zalecaną dzienną dawkę spożycia kwasów tłuszczowych ALA omega-3. Wielkim plusem jest możliwość dodawania ich niemalże do każdego posiłku.
Oprócz wysokiej zawartości witaminy K, witaminy C i błonnika, brukselki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zaliczana jest do warzyw krzyżowych, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca.
Jest to rodzaj oleju pochodzącego z glonów, wyróżnia się jako jeden z nielicznych źródeł wegańskich zarówno EPA, jak i DHA. Niektóre badania wykazały nawet, że jest porównywalny z owocami morza w odniesieniu do jego dostępności żywieniowej EPA i DHA. Suplementy algowe są łatwo dostępne w aptekach.
Oprócz białka, magnezu, żelaza i cynku, nasiona konopi składają się z około 30% oleju i zawierają dużą ilość omega-3. Badania dowodzą, iż skutecznie zapobiegają powstawaniu zakrzepów we krwi i mają duże znaczenie w przywróceniu poprawnej pracy serca po zawale. Podobnie jak z nasionami Chia – mogą stanowić dodatek do wielu posiłków. Olej z nasion konopi, który jest wytwarzany przez naciśnięcie nasion konopi, może być spożyty w celu dostarczenia skoncentrowanej dawki kwasów tłuszczowych omega-3.
Orzechy włoskie są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów i kwasów tłuszczowych omega-3 ALA. Kilka badań na zwierzętach wykazało, że orzechy włoskie mogą mieć korzystny wpływ na poprawę pamięci i koncentracji ze względu na dużą zawartość omega-3. Wystarczy zaledwie jedna porcja orzechów włoskich, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie kwasów omega-3. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do niej.
W każdej porcji dostarczają dużą ilość błonnika, białka, magnezu i manganu. Są także doskonałym źródłem omega-3.
Zarówno nasiona, jak i olej lniany obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wystarczy niewielka ich ilość, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Nie ma żadnych przeciwskazań, jeżeli chodzi o dodawanie ich do różnych potraw.
Olej ten, pochodzący z nasion pachnotki jest często stosowany w kuchni koreańskiej jako przyprawa i olej do gotowania. Oprócz tego, że jest wszechstronnym i aromatycznym składnikiem, jest także dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Jego stosowanie może doprowadzić do podwojenia ALA we krwi oraz wzrostu poziomu EPA i DHA. Oliwa z pachnotki jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Aby zwiększyć korzyści zdrowotne, olej powinien być stosowany jako środek wzmacniający smak, a nie wykorzystywany do samego procesu gotowania/smażenia. To dlatego, że oleje o wysokiej zawartości tłuszczów wielonienasyconych mogą się utleniać w kontakcie z wyższą temperaturą, tworząc szkodliwe wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Jest dostępny również w postaci kapsułek, dzięki czemu w łatwy i wygodny sposób może zwiększyć spożycie omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważną część diety i są niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli nie spożywasz ryb z powodów dietetycznych lub preferencji osobistych, nadal możesz czerpać korzyści z kwasów tłuszczowych omega-3 w swojej diecie. Dzięki włączeniu do diety kilku bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 produktów lub suplementów roślinnych.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
View Comments
Dzięki za nowy wartosciowy temat.Mam tylko zastrzeżenie do ryb(bardzo je lubię)i tłuszczu rybiego ze wzgledu na straszne zanieczyszczone wody i okropne warunki w jakich sa chodowane.