Sprawdź czy nie masz tych objawów – Jak uchronić się przed insulinoopornością i cukrzycą typu II

Użytkowników online: 31

Poziom cukru we krwi wskazuje ilość glukozy we krwi, która jest głównym źródłem energii dla większości komórek ciała. Wysoki poziom cukru we krwi, z medycznego punktu widzenia, jest stanem hiperglikemii.

Znamy 2 rodzaje cukrzycy: cukrzyca typu 2 (stan, w którym organizm nie może prawidłowo wykorzystywać glukozy) oraz cukrzyca typu 1 (trzustka nieprawidłowo funkcjonuje, zaburzając wydzielanie insuliny). Jeśli stan hiperglikemii utrzymuje się przez dłuższy czas, może spowodować stałe uszkodzenia pewnych części ciała, np.: nerek, naczyń krwionośnych, nerwów i oczu.

Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą.

Wśród nich rozróżniamy:

  1. przejadanie się
  2. pewne rodzaje leków, głównie leki sterydowe
  3. opuszczanie lub złe dawkowanie leków przeciwcukrzycowych
  4. brak ruchu
  5. stres
  6. choroby, takie jak przeziębienia
  7. odwodnienie

14 oznak wysokiego cukru we krwi:

  1. problemy na tle nerwowym
  2. wzmożone pragnienie
  3. suche, spierzchnięte usta
  4. impotencja
  5. suchość i swędzenie skóry
  6. ustawiczny głód
  7. problemy żołądkowe
  8. nadmierne otłuszczenie brzucha/przyrost masy ciała
  9. słaba koncentracja
  10. powolne gojenie się ran i nacięć
  11. częste oddawanie moczu i/lub oddawanie moczu w nocy
  12. niewyraźne widzenie
  13. chroniczne zmęczenie
  14. nawracające infekcje

Żywność z niskim indeksem glikemicznym a obniżenie poziomu cukru we krwi

Indeks glikemiczny, znany jako GI, to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Liczba może wahać się od 0 do 100, a produkty żywnościowe na podstawie tej liczby dzielimy na pokarmy o niskim, średnim i wysokim GI. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są przetwarzane wolniej niż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że obniżają poziom insuliny i przyczyniają się do utraty wagi.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym (GI 0-54)

  1. 1 jajko: 0
  2. 1 szklanka hummus: 6
  3. 1 szklanka brokułów: 10
  4. 1 średniej wielkości cebula: 10
  5. 1 szklanka orzechów włoskich: 15
  6. 1 szklanka czereśni: 22
  7. 1 szklanka orzechów nerkowca: 22
  8. 1 szklanka jogurtu: 23
  9. 1 szklanka fasoli: 31
  10. 360 gram soku pomidorowego: 38
  11. 1 szklanka spaghetti: 42
  12. 1 szklanka zielonych winogron: 46
  13. 1 pomarańcza: 48
  14. 1 duży banan
  15. 1 szklanka groszku: 54

Żywność o średnim indeksie glikemicznym (GI 55-69)

  1. 1 szklanka brązowego ryżu: 55
  2. 1 łyżka miodu surowego: 55
  3. 1 szklanka płatków owsianych: 58
  4. 1 szklanka białego ryżu: 64
  5. 1 porcja makaronu i sera: 64
[bsa_pro_ad_space id=4]

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (GI 70-100)

  1. 1 kromka zwykłego białego chleba: 70
  2. 1 szklanki popcornu: 72
  3. 1 pączek z lukrem: 76
  4. 1 placek ryżowy: 78
  5. 1 średni pieczony ziemniak: 85
  6. 1 porcja płatków kukurydzianych: 92
  7. 50 gram glukozy: 100

Dieta silnie wpływa na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na poziom cukru we krwi. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z 14 znaków wysokiego poziomu cukru we krwi, dokonaj pewnych zmian w diecie [su_highlight background=”#f7e400″]wyłączając z niej pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym [/su_highlight]w celu uniknięcia skoków cukru oraz dalszych komplikacji.

Jakie badania zrobić aby dowiedzieć się czy mam insulinooporność ?

Aby ograniczyć wam zbędnego czytania, przejdę bezpośrednio do meritum i pominę diagnostykę typu : METODA KLAMRY METABOLICZNEJ, TEST TOLERANCJI INSULINY , TEST SUPRESJI ENDOGENNEJ INSULINY,  WSPÓŁCZYNNIK INSULINEMIA/GLIKEMIA, są to badania diagnostyczne mało znane i często zawodne nie polecam ich swoim podopiecznym.

Pierwszym badaniem, które trzeba zrobić to testy:

  1. Poziom glukozy na czczo (krzywa cukrowa )
  2. Poziom insuliny na czczo (krzywa insulinowa )

Są to znane i rozpowszechnione w POLSCE badania, chociaż by ze względy, że te dwa parametry bada się u kobiet w ciąży aby wykluczyć cukrzycę ciążową.

Badanie polega na podaniu 50 lub 75 g roztworu wodnego z rozpuszczoną glukozą. Pierwszy pomiar (insuliny i glukozy z krwi ) powinien być zrobiony na czczo, kolejne pomiary krwi robione są w zależności od laboratorium co 30 lub 60 min, pomiarów krwi (pobranie krwi) robi się najczęściej 3/4 x czyli badanie może być stosunkowo długie bo 4x60min=4 godziny.

Badanie jest miarodajne i pozwoli nam określić czy nasz organizm :

Wyżej wymienione stany są oznaką zaburzeń metabolicznych, w tym celu niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych i wplatanie ukierunkowanego treningu.

Jeżeli nie wiesz jak sobie z tym poradzić zobacz tutaj.

Nie zapomnij o podstawach diagnostycznych

Jeżeli będziesz już w laboratorium warto określić dodatkowe parametry, ponieważ insulinooporność i inne zaburzenia metaboliczne bardzo często występują z innymi zaburzeniami [su_highlight background=”#f7e400″]np. choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne, choroby gastrologiczne. [/su_highlight] Poniżej przedstawiam propozycję diagnostyczną, którą zawsze wymagam od moich podopiecznych w momencie ropoczęcia współpracy dietetycznej.

PROFIL – PODSTAWOWY

  1. Morfologia krwi z rozmazem – ok. 15zł
  2. Cholesterol HDL – ok. 10zł
  3. Cholesterol LDL – ok. 10zł
  4. Trójglicerydy – ok. 9zł
  5. Glukoza – ok. 7zł
  6. Aspat – ok. 7zł
  7. Alat – ok. 7zł
  8. OB  –  ok. 7zł
  9. CRP – ok. 15zł
  10. W sumie ok. – 150zł

(zalecany) PROFIL – PODSTAWOWY +

  1. Morfologia krwi z rozmazem – ok. 15zł
  2. Cholesterol HDL – ok. 10zł
  3. Cholesterol LDL – ok. 10zł
  4. Trójglicerydy – ok. 9zł
  5. Glukoza – ok. 7zł
  6. Aspat – ok. 7zł
  7. Alat – ok. 7zł
  8. OB  –  ok. 7zł
  9. CRP – ok. 15zł
  10. Hemoglobina glikowana HbA1c – ok. 25 zł
  11. Badanie ogólne moczu z osadem – ok. 7 zł
  12. Posiew kału (bakteriologiczny) – ok. 60zł
  13. TSH – ok. 90zł
  14. a-Amylaza – 0k. 7zł
  15. Białko całkowite – ok. 6zł
  16. Żelazo – ok. 7zł
  17. Wapń całkowity – ok. 8zł
  18. Kwas moczowy – ok. 9zł
  19. Kreatynina – 0k. 7zł
  20. Mocznik – ok. 7zł
  21. Witamina B12 – ok. 36zł
  22. Witamina D3 ok. 40 – 100zł
  23. Homocysteina – ok. 80zł
  24. W sumie ok. – 540 zł

Wiem, że nie są to małe kwoty, ale uważam, że 150zł raz w roku warto zainwestować w swoje zdrowie, im wcześniej wykryte zaburzenia naszego organizmu tym łatwiej można wyrównać nasze ciało do poziomu optymalnego.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Listopad na talerzu: najlepsze przepisy sezonowe

Listopad to miesiąc, w którym królują sezonowe produkty pełne smaku i wartości odżywczych. Przygotowaliśmy dla…

19 godzin ago

Nie licz kalorii, zmień nawyki – praktyczne wskazówki na redukcję wagi

Utrata wagi nie musi wiązać się z ciągłym liczeniem kalorii i restrykcyjnymi dietami. Wystarczy wprowadzić…

1 dzień ago

Nieoczywiste źródła stresu – jak je rozpoznać i sobie z nimi radzić

Stres jest nieodłącznym elementem życia, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co dokładnie…

1 dzień ago

Jak zmienić swoje ciało w 3 miesiące? 9 kroków do zdrowia i lepszej sylwetki

Marzysz o zmianie swojej sylwetki i poprawie zdrowia? Te 9 prostych kroków pozwoli Ci osiągnąć…

1 dzień ago

Czego nie jeść na śniadanie? – 9 najczęstszych pułapek

Śniadanie to posiłek, który powinien dostarczać energii, stabilizować poziom cukru we krwi i przygotowywać nasz…

1 dzień ago

Te kolacje to prawdziwa uczta – 10 przepisów do wypróbowania!

Kolacja to czas na odpoczynek po intensywnym dniu i chwilę relaksu przy pysznym posiłku. W…

2 dni ago