W poprzednim materiale (tutaj) tłumaczyłem jak działa insulina i jak powstaje insulinooporność (IO) oraz jakie są objawy IO.
Najważniejszym czynnikiem, który determinuje spalanie tkanki tłuszczowej jest prawidłowa reakcja twojego ciała na insulinę.
Jeżeli po zjedzeniu insulina nie przetransportuje glukozy do mięśni i wątroby, insulina zapakuję glukozę w formie trójglicerydów w naszą tkankę tłuszczową i tak właśnie tyjemy. Jest to automatyczne wytłumaczenie, żeszybciej tyjemy od węglowodanów a nie od tłuszczy.
Po zjedzeniu sporej ilości węglowodanów im sprawniej twoje mięśnie i wątroba przyjmą glukozę (dobra wrażliwość insulinowa) do swojego wnętrza tym szybciej opadnie wysoki poziom glukozy w naszym krwiobiegu, tym samym układ hormonalny zacznie wyrównywać poziom glukagon w celu wyrównania poziomu glukozy w naszej krwi, taki stan w naszym organizmie jest idealny do spalania tkani tłuszczowej !
Wszystkie osoby, które obserwują nieuzasadniony przyrost masy ciała, zmęczenie po każdym posiłku węglowodanowym, słabe wzorce wysypiania czy osoby, które są narażone na przewlekły stres. Oraz :
Jeżeli jesteś osobą, która na przestrzeni 2 lat przechodziła nowotwory lub była oddana intensywnym terapią farmakologicznym, poniższe wskazówki, musi skonsultować z lekarzem
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…