W poprzednim materiale (tutaj) tłumaczyłem jak działa insulina i jak powstaje insulinooporność (IO) oraz jakie są objawy IO.
Najważniejszym czynnikiem, który determinuje spalanie tkanki tłuszczowej jest prawidłowa reakcja twojego ciała na insulinę.
Jeżeli po zjedzeniu insulina nie przetransportuje glukozy do mięśni i wątroby, insulina zapakuję glukozę w formie trójglicerydów w naszą tkankę tłuszczową i tak właśnie tyjemy. Jest to automatyczne wytłumaczenie, żeszybciej tyjemy od węglowodanów a nie od tłuszczy.
Po zjedzeniu sporej ilości węglowodanów im sprawniej twoje mięśnie i wątroba przyjmą glukozę (dobra wrażliwość insulinowa) do swojego wnętrza tym szybciej opadnie wysoki poziom glukozy w naszym krwiobiegu, tym samym układ hormonalny zacznie wyrównywać poziom glukagon w celu wyrównania poziomu glukozy w naszej krwi, taki stan w naszym organizmie jest idealny do spalania tkani tłuszczowej !
Wszystkie osoby, które obserwują nieuzasadniony przyrost masy ciała, zmęczenie po każdym posiłku węglowodanowym, słabe wzorce wysypiania czy osoby, które są narażone na przewlekły stres. Oraz :
Jeżeli jesteś osobą, która na przestrzeni 2 lat przechodziła nowotwory lub była oddana intensywnym terapią farmakologicznym, poniższe wskazówki, musi skonsultować z lekarzem
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…