W zależności od twojego somatotypu, ektomorficy – bardzo dobre piece mitochondrialne, szybko przepalają węglowodany i nie odkładają energii w formie tkani tłuszczowe, mają też poprawioną wrażliwość na insulinę ale szybkość reakcji Leptyny i peptydu YY jest uciążliwa, dlatego jest druga strona medalu muszą jeść co 2/3h bo są po ludzku głodni, dlatego tak bardzo istotne jest w ich przypadku kontrolowanie kompletnego składu posiłku, zjedzenie samego ryżu z rodzynkami szybciej się spali niż zjedzenie ryży z rodzynkami i łyżką masła kokosowego, ektomorficy mogą sobie pozwolić na więcej węglowodanów w diecie, ale pytanie czy jest to im potrzebne ? Chodzi mi o fakt, że ekto mogą jeść więcej węglowodanów, ale pytanie co chcą osiągnąć i jaki mają rodzaj aktywności fizycznej.
Pamiętajmy, że najsprawniejsze tkanki ektomorfika, nie zmieniają faktu, że jedząc spore ilości węglowodanów obniżamy poziom glukagonu (wysoki glukagon ) to lepsze budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej czy spalanie tkani tłuszczowej samej w sobie.
[su_highlight background=”#f76a0f” color=”#ffffff”]Kolejna kwestia to męczenie trzustki, pytanie czy nawet najsprawniejszy ektomorfik za młodu nie będzie miał problemów metabolicznych w późniejszym okresie, życia. Insulinooporność z reguły jest nabyta, a takie męczenie organizmu sporymi dawkami insuliny (jedzenie węglowodanów do każdego posiłku) mogą spowodować uodpornienie się tkanek na ten insulinę i w tym momencie dochodzi do (insulinooporność) wysoki cukier, wysoka insulina, niski glukagon, podniesiony kortyzol = Glikacja (szybsze stożenie się tkanek ) tak to wygląda z punktu widzenia biochemii[/su_highlight]Moja praktyczna wskazówką, obowiązkowo muszą być tłuszcze w każdym posiłku. W ten sposób obniżamy indeks glikemiczny i wydłużamy czas trawienia węglowodanów, jest to bardzo wygodna metoda, która po pierwsze oszczędza nas czas bo wydłuża godzinę zjedzenia kolejnego posiłku a po drugie optymalizuję pracę naszej trzustki, nie jesteśmy zalewani tak dużą ilością insuliny.
Koniec części pierwszej …
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…