Chociaż liczenie kalorii jest obecnie uważane za błędne podejście, jeśli chodzi o skuteczną utratę wagi, faktem jest, że nie możemy przesadzać i jeść nieograniczoną liczbę kalorii. Stąd coraz więcej składników odżywczych w produktach spożywczych, które spożywamy ma niekwestionowane znaczenie. Co musimy zrobić, to jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze, o solidnym profilu żywieniowym i niskiej wartości kalorycznej.
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Kluczem do udanego odchudzania i optymalnego zdrowia ogólnego jest jedzenie żywności bogatej w składniki odżywcze, która nie zawiera prawie żadnych kalorii.[/su_icon_panel]
kcal per 100 grams, but are packed with beneficial flavonoids, vitamins like vitamin B6 and C, dietary fiber, folate, and minerals like manganese, potassium, phosphorus, and copper.”>-cebula zawiera tylko 40 kcal na 100 gramów,
-jest pełna dobroczynnych flawonoidów,
-zawiera witaminy takie jak witamina B6 i C, błonnik, kwas foliowy
– źródło składników mineralnych, takich jak mangan, potas, fosfor i miedź
-bardzo uniwersalna i można ją dodawać w szerokim zakresie receptur
-ogórki składają się głównie z wody, więc faktem jest, że działają one niezwykle nawilżająco
-zawierają one 16 kalorii na 100 gramów,
-świetnie komponują się również z większością potraw, i są bardzo smaczne.
– jak ogórki, seler zawiera 16 kalorii na 100 gramów,
-jest to głównie woda – nawilża ciało w naturalny sposób
–brukselka należy do rodziny krzyżowych warzyw, wraz z kalafiorem, kapustą i brokułami
-to warzywo ma niepowtarzalny smak oraz mnóstwo składników odżywczych
-tylko 43 kcal na 100 gramów.
-to warzywo ma silne właściwości przeciwzapalne,
-pomaga uniknąć problemów sercowo-naczyniowych,
-poprawia trawienie
-25 kalorii na 100 gramów
-Kale ma szczególny profil żywieniowy, zawierający witaminy, minerały, błonnik, białko i inne składniki odżywcze
-ma 43 kalorie na 100 gramów, co jest kolejną zaletą
-jest bardzo uniwersalne i można go dodawać do sałatek
–Brokuł jest bogactwem błonnika i białka, co sprawia, że jest korzystnym pokarmem w zaburzeniach trawiennych i poprawia trawienie
-jeśli chodzi o wartość kaloryczną, ma 34 kcal w 100-gramowej porcji
–Szparagi mają 20 kalorii na 100-gramowej porcji
– są sycące, smaczne i dobrze sprawdzają się w większości potraw. Grillowane szparagi są szczególnie pyszne!
–Cukinia ma tylko 70 kalorii na 100 gramów
-jest pełna wielu składników odżywczych
-może być dodawana do rozmaitych dań, jako frytki, warzywny makaron itp.
–Kapusta stymuluje utratę wagi,
-działa jako środek ochronny przed rakiem,
-sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego
-zawiera tylko 25 kalorii na 100 gramów.
-Marchew jest najbardziej znana ze swojej zdolności do ochrony wzroku(zawiera witaminę A)
-utrzymuje poziom cukru we krwi w ryzach
-posiada również silne właściwości przeciwzapalne i moczopędne
–porcja 100 gram zawiera 41 kalorii.
-Chociaż jabłka mają więcej kalorii niż warzywa wymienione powyżej (52 kalorii na 100 gramów) zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów.
-100 gramów porcja pomarańczy zawiera 47 kalorii
-są naładowane w składniki odżywcze, takie jak witamina C, witaminy z grupy B i minerały, takie jak miedź, potas i wapń.
-Arbuzy mają naturalnie słodki sok i zawierają tylko 30 kalorii na 100 gramów
-są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pobudzają metabolizm i oferują inne korzyści prozdrowotne
Oprócz tych wymienionych pokarmów zaleca się również, aby jeść więcej cytryn, pomidorów, buraki, grejpfruty i rzepę, z których wszystkie są stosunkowo mało kaloryczne, ale bardzo bogate w składniki odżywcze.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…