Dobrze wiemy, że pomarańcze są dobre dla naszego zdrowia, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Bogate są również w witaminy A i B, wapń, magnez, potas, fosfor.
Po skonsumowaniu tego soczystego owocu, większość z nas wyrzuca skórki, które niosą ze sobą wiele korzyści. Ich zastosowanie można przypisać przede wszystkim w kategorię zdrowia i urody.
Witamina C kryje się tuż pod skórką owocu. Skórki pomarańczy są odżywcze w fitoskładniki i flawonoidy. Bardzo ważne aby owoce były ekologiczne, nie pryskane pestycydami.
Oto 10 zastosowań skórki pomarańczy:
Dzięki peelingom ze skórki pomarańczy niwelujemy nieestetyczne wypryski i ciemne plamy. Skóra działa jak naturalny „wybielacz”, który pomaga poprawić koloryt skóry. Dodatkowo zawierają witaminę C, która pomoże utrzymać jędrność skóry i doda blasku, chroniąc tym samym przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych UV.
Aby zrobić pastę, należy połączyć 2 łyżeczki proszku ze skórki pomarańczy, jogurt naturalny i łyżeczkę miodu. Można zastosować jako maskę na twarz i szyję, masując okrężnymi ruchami. Pozostawiamy na około 20 minut, a następnie spłukujemy letnią wodą. Stosować 2/3 razy w tygodniu.
W celu przygotowania proszku ze skórki pomarańczy, należy suszyć skórkę na słońcu przez około 3 dni.
Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy w skórce pomarańczy zwalcza ona wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki skóry, przyspieszając starzenie się i tworzenie zmarszczek, drobnych linii i wiotczenie skóry.
Zmieszać 1 łyżkę proszku ze skórki pomarańczy z mąką owsianą i miodem, tak aby powstało ciasto. Nanieść na twarz i szyję. Pozostawić na 30 minut, a następnie spłukać zimną wodą. Dla lepszych efektów użyć any-age maski raz w tygodniu.
Proszek ze skórki pomarańczy działa jako naturalny środek złuszczający, dzięki któremu możemy usunąć zanieczyszczenia i martwe komórki naskórka z powierzchni skóry. Pozwala to uniknąć powstawaniu zaskórników i wągrów, zmniejszając wystąpienie trądziku.
Przygotuj maseczkę z równymi ilościami proszę ze skórki pomarańczy i jogurtu naturalnego. Nałóż na twarz i szyję, wykonując koliste ruchy. Pozostaw na 15-20 minut. Mokrymi rękami zdejmij pastę. Zapobiegawczo stosujemy raz w tygodniu.
Świeże skórki pomarańczy pomogą zmniejszyć żółte przebarwienia na zębach, dzięki zawartości limonenu. Wystarczy przecierać zęby przez około 2-3 minuty, a następnie przepłukać jamę ustną letnią wodą. Stosować 2 razy dziennie, dopóki nie zauważy się efektów.
Alternatywnie można wymieszać proszek ze skórki pomarańczy z letnią wodą, aby powstała gęsta masa. Umieścić ją na szczoteczce do zębów i używać jako pasty. Powtarzać 2 razy dziennie przez kilka tygodni.
Skórka pomarańczowa posiada wiele składników odżywczych, warto wyróżnić przede wszystkim witaminę C – przeciwutleniacz, który przyczynia się do utraty wagi. W diecie odchudzającej warto spożywać herbatę ze skórki pomarańczy, zamiast kawy czy napojów gazowanych.
Aby sporządzić herbatkę należy pierw osuszyć kilka skórek pomarańczy w ciemnym, suchym miejscu. Umieścić łyżkę suszonych skórek w szklance gorącej wody. Przykryć i odstawić na 10 minut. Wyjmij skórkę, dodaj łyżeczkę miodu i ciesz się smakiem.
Uwaga: upewnij się, że skórki z pomarańczy są organiczne, należy je dokładnie umyć przed ususzeniem.
Skórka z pomarańczy pomaga zmniejszyć ilość lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), dzięki zawartości pektyny, naturalnego błonnika rozpuszczalnego.
Pij herbatę ze skórki pomarańczy dwa razy dziennie, albo dodawaj jako aromat do żywności i napojów.
Wysoka zawartość błonnika pomaga w regulacji pracy jelit, co zapobiega zaparciom. Działa pozytywnie w leczeniu niestrawności, zespole jelita drażliwego, przy wzdęciach i zgadze. Dzięki pektynie dochodzi do wzrostu pożytecznych bakterii w jelicie gruby.
Po zjedzeniu posiłku należy wypić filiżankę herbaty ze skórki pomarańczowej, aby poprawić trawienie.
Słodki, cytrynowy aromat skórki pomarańczy świetnie się sprawdzi do maskowania nieprzyjemnych zapachów. Wystarczy garść świeżych skórek pomarańczowych, trochę soku z cytryny i kilka pałeczek cynamonu, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, studzimy, a następnie umieszczamy w spryskiwaczu.
Zapach skórek owoców cytrusowych odstrasza mrówki, a także działa odrzucająco na komary, muchy i koty. Owady nie lubią limonenu – związku, który daje cytrusowy zapach.
Umieść kilka wysuszonych skórek pomarańczy i posyp proszkiem, tam gdzie gromadzą się mrówki, czy inne szkodniki. W celu uniknięcia ukąszeń komarów można natrzeć skórę skórką pomarańczy.
Skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do kompostu. Bogata w azot sprawa, że gleba stanie się żyźniejsza i wesprze zdrową uprawę roślin i warzyw.
Aby kompost był gotowy, należy najpierw dokładnie umyć skórki z kilku pomarańczy i innych owoców cytrusowych pod bieżącą wodą, aby usunąć pestycydy i inne szkodliwe substancje chemiczne. Kroimy na kawałki do szybszego rozkładu, a następnie mieszamy z pryzmą kompostową.
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…