Dobrze wiemy, że pomarańcze są dobre dla naszego zdrowia, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Bogate są również w witaminy A i B, wapń, magnez, potas, fosfor.

Po skonsumowaniu tego soczystego owocu, większość z nas wyrzuca skórki, które niosą ze sobą wiele korzyści. Ich zastosowanie można przypisać przede wszystkim w kategorię zdrowia i urody.

Witamina C kryje się tuż pod skórką owocu. Skórki pomarańczy są odżywcze w fitoskładniki i flawonoidy. Bardzo ważne aby owoce były ekologiczne, nie pryskane pestycydami. 

Oto 10 zastosowań skórki pomarańczy:

1. Poprawia koloryt skóry

Dzięki peelingom ze skórki pomarańczy niwelujemy nieestetyczne wypryski i ciemne plamy. Skóra działa jak naturalny „wybielacz”, który pomaga poprawić koloryt skóry. Dodatkowo zawierają witaminę C, która pomoże utrzymać jędrność skóry i doda blasku, chroniąc tym samym przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych UV.

Pasta ze skórek pomarańczy

Aby zrobić pastę, należy połączyć 2 łyżeczki proszku ze skórki pomarańczy, jogurt naturalny i łyżeczkę miodu. Można zastosować jako maskę na twarz i szyję, masując okrężnymi ruchami. Pozostawiamy na około 20 minut, a następnie spłukujemy letnią wodą. Stosować 2/3 razy w tygodniu.

W celu przygotowania proszku ze skórki pomarańczy, należy suszyć skórkę na słońcu przez około 3 dni.

10 objawów nietolerancji glutenu

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

2. Zapobiega oznakom starzenia się

Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy w skórce pomarańczy zwalcza ona wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki skóry, przyspieszając starzenie się i tworzenie zmarszczek, drobnych linii i wiotczenie skóry.

Zmieszać 1 łyżkę proszku ze skórki pomarańczy z mąką owsianą i miodem, tak aby powstało ciasto. Nanieść na twarz i szyję. Pozostawić na 30 minut, a następnie spłukać zimną wodą. Dla lepszych efektów użyć any-age maski raz w tygodniu.

3. Usuwa zaskórniki i wągry

Proszek ze skórki pomarańczy działa jako naturalny środek złuszczający, dzięki któremu możemy usunąć zanieczyszczenia i martwe komórki naskórka z powierzchni skóry. Pozwala to uniknąć powstawaniu zaskórników i wągrów, zmniejszając wystąpienie trądziku.

Przygotuj maseczkę z równymi ilościami proszę ze skórki pomarańczy i jogurtu naturalnego. Nałóż na twarz i szyję, wykonując koliste ruchy. Pozostaw na 15-20 minut. Mokrymi rękami zdejmij pastę. Zapobiegawczo stosujemy raz w tygodniu.

 

Jak usunąć pryszcze i wągry ? 10 domowych sposobów na niedoskonałości skóry

4. Wybiela zęby

Świeże skórki pomarańczy pomogą zmniejszyć żółte przebarwienia na zębach, dzięki zawartości limonenu. Wystarczy przecierać zęby przez około 2-3 minuty, a następnie przepłukać jamę ustną letnią wodą. Stosować 2 razy dziennie, dopóki nie zauważy się efektów.

Alternatywnie można wymieszać proszek ze skórki pomarańczy z letnią wodą, aby powstała gęsta masa. Umieścić ją na szczoteczce do zębów i używać jako pasty. Powtarzać 2 razy dziennie przez kilka tygodni.

Chcesz mieć tak piękne zęby przez całe życie ? Sprawdź jak uzyskać taki efekt

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

5. Wspomaga utratę wagi

Skórka pomarańczowa posiada wiele składników odżywczych, warto wyróżnić przede wszystkim witaminę C – przeciwutleniacz, który przyczynia się do utraty wagi. W diecie odchudzającej warto spożywać herbatę ze skórki pomarańczy, zamiast kawy czy napojów gazowanych.

Aby sporządzić herbatkę należy pierw osuszyć kilka skórek pomarańczy w ciemnym, suchym miejscu. Umieścić łyżkę suszonych skórek w szklance gorącej wody. Przykryć i odstawić na 10 minut. Wyjmij skórkę, dodaj łyżeczkę miodu i ciesz się smakiem.

Uwaga: upewnij się, że skórki z pomarańczy są organiczne, należy je dokładnie umyć przed ususzeniem.

Zobacz co się stanie jak będziesz trenować 7x w tygodniu – 5kg w tydzień ?

6. Obniża LDL

Skórka z pomarańczy pomaga zmniejszyć ilość lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), dzięki zawartości pektyny, naturalnego błonnika rozpuszczalnego.

Pij herbatę ze skórki pomarańczy dwa razy dziennie, albo dodawaj jako aromat do żywności i napojów.

Czy cholesterol jest zły ?

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

7. Reguluje trawienie

Wysoka zawartość błonnika pomaga w regulacji pracy jelit, co zapobiega zaparciom. Działa pozytywnie w leczeniu niestrawności, zespole jelita drażliwego, przy wzdęciach i zgadze. Dzięki pektynie dochodzi do wzrostu pożytecznych bakterii w jelicie gruby.

Po zjedzeniu posiłku należy wypić filiżankę herbaty ze skórki pomarańczowej, aby poprawić trawienie.

8 ZIÓŁ I PRZYPRAW, KTÓRE POPRAWIĄ TRAWIENIE I WZMOCNIĄ ODPORNOŚĆ

8. Działa jako naturalny odświeżacz powietrza

Słodki, cytrynowy aromat skórki pomarańczy świetnie się sprawdzi do maskowania nieprzyjemnych zapachów. Wystarczy garść świeżych skórek pomarańczowych, trochę soku z cytryny i kilka pałeczek cynamonu, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, studzimy, a następnie umieszczamy w spryskiwaczu.

9. Odstrasza komary i mrówki

Zapach skórek owoców cytrusowych odstrasza mrówki, a także działa odrzucająco na komary, muchy i koty. Owady nie lubią limonenu – związku, który daje cytrusowy zapach.

Umieść kilka wysuszonych skórek pomarańczy i posyp proszkiem, tam gdzie gromadzą się mrówki, czy inne szkodniki. W celu uniknięcia ukąszeń komarów można natrzeć skórę skórką pomarańczy.

10. Dobry kompost dla ogrodnictwa

Skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do kompostu. Bogata w azot sprawa, że gleba stanie się żyźniejsza i wesprze zdrową uprawę roślin i warzyw.

Aby kompost był gotowy, należy najpierw dokładnie umyć skórki z kilku pomarańczy i innych owoców cytrusowych pod bieżącą wodą, aby usunąć pestycydy i inne szkodliwe substancje chemiczne. Kroimy na kawałki do szybszego rozkładu, a następnie mieszamy z pryzmą kompostową.

Dodatkowe wskazówki:

  • Myjemy skórki pod zimną wodą, aby usunąć jak najwięcej pestycydów jak to możliwe, zanim zaczną się suszyć na słońcu,
  • Zawsze wysusz skórki przed przygotowaniem proszku,
  • Wysuszony proszek należy przechowywać w szczelnym pojemniku,
  • Nie przechowywać świeżych skórek w lodówce.