Składniki:
^ 100g wiórków kokosowych
^ 30g płatków owsianych lub kaszy jaglanej
^ jajko
^ dojrzały banan
^ aromat kokosowy
^ 50g mleka kokosowego lub jogurtu kokosowego / Migdałowego
^ według uznania ksylitol
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy dojrzałego banana. Całość rozgniatamy by składniki się połączyły, następnie dodajemy płatki oraz niewielka ilość wiórków kokosowych.
Widelcem ugniatamy wszystkie składniki, (w między czasie dodając jogurt/mleko oraz aromat) do momentu aż się skleją.
Osobą które lubią słodkości proponuje dodać trochę słodzika. Jeśli mamy już gotową masę przystępujemy do formowania kulek, wilgotnymi dłońmi. Gotowe kulki obtaczamy wiórkami kokosowymi i układamy na tacy wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180stop. i pieczemy przez ok.20-25 min.
Wartości odżywcze jednej kulki:
Kaloryczność: 48
Białko: 1g
Węglowodany: 3g
Tłuszcze: 4g
Tradycyjna kulka rafaello zawiera:
kaloryczność :78
Białko: 1,16g
Węglowodany: 5g
Tłuszcze: 6g
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…
View Comments
Czy kasza jaglana ma byc ugotowana?
Tak
Witam a platki owsiane jakie? I czy surowe czy ugotowane? Pozdrawiam :-)