Gdy jesteśmy chorzy często towarzyszy nam gorączka, to reakcja obronna organizmu. Jednak, gdy temperatura jest zbyt wysoka należy ją obniżyć. Jednym ze sposobów jest porządne wypocenie się. Polecamy smaczne i sprawdzone terapie, które w tym pomogą.
Ciepłotę ciała reguluję cześć mózgu nazywana podwzgórzem. Pilnuje ona równowagi po miedzy utratą ciepła a jego wytwarzaniem (np. w trakcie przemiany materii). Gdy organizm zaatakują zarazki, komórki układu odpornościowego-makrofagi zaczynają wytwarzać pirogeny. To substancja, która powoduję, że temperatura ciała rośnie i w efekcie chorobotwórcze mikroby giną. Jeżeli jednak gorączka jest zbyt wysoka i zbyt długo się utrzymuje osłabia organizm. Trzeba ją obniżyć. Można to zrobić poprzez pobudzenie gruczołów potowych do intensywnej pracy (oddajemy wtedy nadmiar ciepła przez skórę). Takie działania maja np. napary z owoców dzikiej róży, czarnego bzu czy malin. Jedne można przygotować nie zależnie od pory roku, drugie sezonowo i przechowywać na zapas. Pamiętaj o jednym, po wypiciu lub zażyciu napotnej mikstury, połóż się do łóżka i wygrzej. Potem weź prysznic, załóż suchą piżamę i ponownie się połóż.
Dostarcz nam przede wszystkim witaminy C, owoce dzikiej róży mają jej 30-40 razy więcej niż cytrusy. Zawierają również witaminy A, E, B1, B2, kwas foliowy, garbniki, pektyny, karotenoidy, flawonoidy, cukry. Działają m.in. przeciw zapalnie.
Kuracja na teraz
Składnik:
– łyżeczka suszonych owoców dzikiej róży
– szklanka wody
– łyżeczka miodu, najlepiej lipowego
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
_________________________________________
Przepis: Owoce wsyp do kubka i zalej gorącą wodą (nie wrzątkiem). Zostaw na 10 minut pod przykryciem. Gdy herbata nieco ostygnie dodaj do niej miód i zamieszaj. Pij ją wczesnym wieczorem.
Możemy sporządzić nalewkę i trzymać w lodówce na zapas. Do przygotowania takiej nalewki potrzebujemy: 500 g owoców dzikiej róży, szklankę cukru, 700 ml czystej wódki. Owoce zalej cukrem i zalej alkoholem. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na tydzień. Co jakiś czas wstrząsaj nim. Następnie przecedź przez gazę, przelej do butelki i przechowuj w lodówce. Aby obniżyć temperaturę, dorośli mogą pić kieliszek mikstury w drugiej połowie dnia.
Zawiera m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (zwłaszcza C i A) oraz sole mineralne. Ma też właściwości moczopędne. Uwaga nie można jeść świeżych owoców czarnego bzu, zawierają one toksyczny składnik – sambunigrynę. Podczas przetwarzania np. (suszenia gotowania) związek ten ulega rozpadowi.
Kuracja na teraz
Składniki:
– łyżka suszonych owoców czarnego bzu
– szklanka wody
Przepis: Zalej owoce zimną wodą i gotuj pod przykryciem 5-10 minut. Przecedź i pij ciepły napar wieczorem.
Możemy przygotować również sok, który przechowasz w lodówce na zapas. Do przygotowania naparu potrzebujemy: 1 kg świeżych owoców czarnego bzu, 1.5 Szklanki wody, szklankę miodu. Wsyp do garnka owoce i zalej wodą. Gotuj przez 5-7 minut. Następnie wyciśnij przez gazę ciepłą masę. Do lekko przestudzonego soku, dodaj miód i dobrze wymieszaj. Syrop pozostaw do ostygnięcia. Przelej go do butelki i przechowuj w lodówce (do pół roku). W razie gorączki pij łyżeczkę po południu i wieczorem.
MALINA
Bogata w witaminę C, E, B1, B2, B6 oraz potas, magnez i wapń. Czerwone owoce zawierają także kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, askorbinowy, elagowy). Pektyny, cukry oraz związki śluzowe, lotne olejki zapachowe. Posiadają także antocyjany, składniki te działają m.in. przeciw zapalnie i lekko przeciwbólowo. Wspomagają leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani.
Kuracja na teraz
Składniki:
– 2 łyżki suszonych owoców malin
– szklanka wody
Przepis: Zagotuj wodę. Zalej maliny szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Następnie dobrze wymieszaj i przecedź napar. Podczas infekcji wypij szklankę napoju wczesnym wieczorem.
Z malin możemy przygotować także konfiturę. Do przygotowania potrzebujemy: 1 kg świeżych malin, 1 kg cukru, sok z cytryny. Owoce umyj odsącz i osusz na papierowym ręczniku. Włóż do garnka zasyp szklanką cukru i odstaw na kilka godzin, tak, aby maliny puściły sok. Resztę cukru zalej 1, 5 szklanki wrzątku wody dodaj sok z cytryny i zagotuj. Do wrzącego syropu przełóż maliny i gotuj na bardzo małym ogniu przez pół godziny (delikatnie mieszaj usuwaj z powierzchni piankę). Ostudź masę i pozostaw pod przykryciem, w chłodnym miejscu do następnego dnia. Ponownie gotuj aż maliny staną się szkliste. Gorące konfitury rozlej do słoiczków, zaklęć je i postaw do góry dnem. Gdy ostygną konfitura jest gotowa. Przy gorączce dodawaj łyżeczkę do herbaty.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…