Przepisy na lecznicze herbaty

Gdy jesteśmy chorzy często towarzyszy nam gorączka, to reakcja obronna organizmu. Jednak, gdy temperatura jest zbyt wysoka należy ją obniżyć. Jednym ze sposobów jest porządne wypocenie się. Polecamy smaczne i sprawdzone terapie, które w tym pomogą.

Ciepłotę ciała reguluję cześć mózgu nazywana podwzgórzem. Pilnuje ona równowagi po miedzy utratą ciepła a jego wytwarzaniem (np. w trakcie przemiany materii). Gdy organizm zaatakują zarazki, komórki układu odpornościowego-makrofagi zaczynają wytwarzać pirogeny. To substancja, która powoduję, że temperatura ciała rośnie i w efekcie chorobotwórcze mikroby giną. Jeżeli jednak gorączka jest zbyt wysoka i zbyt długo się utrzymuje osłabia organizm. Trzeba ją obniżyć. Można to zrobić poprzez pobudzenie gruczołów potowych do intensywnej pracy (oddajemy wtedy nadmiar ciepła przez skórę). Takie działania maja np. napary z owoców dzikiej róży, czarnego bzu czy malin. Jedne można przygotować nie zależnie od pory roku, drugie sezonowo i przechowywać na zapas. Pamiętaj o jednym, po wypiciu lub zażyciu napotnej mikstury, połóż się do łóżka i wygrzej. Potem weź prysznic, załóż suchą piżamę i ponownie się połóż.

DZIKA RÓŻA

Dostarcz nam przede wszystkim witaminy C, owoce dzikiej róży mają jej 30-40 razy więcej niż cytrusy. Zawierają również witaminy A, E, B1, B2, kwas foliowy, garbniki, pektyny, karotenoidy, flawonoidy, cukry. Działają m.in. przeciw zapalnie.

Kuracja na teraz

Składnik:

– łyżeczka suszonych owoców dzikiej róży

– szklanka wody

– łyżeczka miodu, najlepiej lipowego
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

Przepis: Owoce wsyp do kubka i zalej gorącą wodą (nie wrzątkiem). Zostaw na 10 minut pod przykryciem. Gdy herbata nieco ostygnie dodaj do niej miód i zamieszaj. Pij ją wczesnym wieczorem.

Możemy sporządzić nalewkę i trzymać w lodówce na zapas. Do przygotowania takiej nalewki potrzebujemy: 500 g owoców dzikiej róży, szklankę cukru, 700 ml czystej wódki. Owoce zalej cukrem i zalej alkoholem. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na tydzień. Co jakiś czas wstrząsaj nim. Następnie przecedź przez gazę, przelej do butelki i przechowuj w lodówce. Aby obniżyć temperaturę, dorośli mogą pić kieliszek mikstury w drugiej połowie dnia.

 

CZARNY BEZ

Zawiera m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (zwłaszcza C i A) oraz sole mineralne. Ma też właściwości moczopędne. Uwaga nie można jeść świeżych owoców czarnego bzu, zawierają one toksyczny składnik – sambunigrynę. Podczas przetwarzania np. (suszenia gotowania) związek ten ulega rozpadowi.

Kuracja na teraz

Składniki:

łyżka suszonych owoców czarnego bzu

– szklanka wody

Przepis: Zalej owoce zimną wodą i gotuj pod przykryciem 5-10 minut. Przecedź i pij ciepły napar wieczorem.

Możemy przygotować również sok, który przechowasz w lodówce na zapas. Do przygotowania naparu potrzebujemy: 1 kg świeżych owoców czarnego bzu, 1.5 Szklanki wody, szklankę miodu. Wsyp do garnka owoce i zalej wodą. Gotuj przez 5-7 minut. Następnie wyciśnij przez gazę ciepłą masę. Do lekko przestudzonego soku, dodaj miód i dobrze wymieszaj. Syrop pozostaw do ostygnięcia. Przelej go do butelki i przechowuj w lodówce (do pół roku). W razie gorączki pij łyżeczkę po południu i wieczorem.

 

MALINA

Bogata w witaminę C, E, B1, B2, B6 oraz potas, magnez i wapń. Czerwone owoce zawierają także kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, askorbinowy, elagowy). Pektyny, cukry oraz związki śluzowe, lotne olejki zapachowe. Posiadają także antocyjany, składniki te działają m.in. przeciw zapalnie i lekko przeciwbólowo. Wspomagają leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani.

Kuracja na teraz

Składniki:

– 2 łyżki suszonych owoców malin

– szklanka wody

Przepis: Zagotuj wodę. Zalej maliny szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Następnie dobrze wymieszaj i przecedź napar. Podczas infekcji wypij szklankę napoju wczesnym wieczorem.

Z malin możemy przygotować także konfiturę. Do przygotowania potrzebujemy: 1 kg świeżych malin, 1 kg cukru, sok z cytryny. Owoce umyj odsącz i osusz na papierowym ręczniku. Włóż do garnka zasyp szklanką cukru i odstaw na kilka godzin, tak, aby maliny puściły sok. Resztę cukru zalej 1, 5 szklanki wrzątku wody dodaj sok z cytryny i zagotuj. Do wrzącego syropu przełóż maliny i gotuj na bardzo małym ogniu przez pół godziny (delikatnie mieszaj usuwaj z powierzchni piankę). Ostudź masę i pozostaw pod przykryciem, w chłodnym miejscu do następnego dnia. Ponownie gotuj aż maliny staną się szkliste. Gorące konfitury rozlej do słoiczków, zaklęć je i postaw do góry dnem. Gdy ostygną konfitura jest gotowa. Przy gorączce dodawaj łyżeczkę do herbaty.

 

Recent Posts

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

3 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

3 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

3 dni ago

Śniadanie mistrzów: 10 przepisów, które musisz znać!

Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…

3 dni ago

Nie szukaj dalej – te obiady podbiją Twoje serce!

Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…

4 dni ago

Te obiady są tak dobre, że nie zostanie ani okruszek!

Szukasz pomysłów na pyszny, a jednocześnie szybki i prosty obiad? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które…

4 dni ago