Dlaczego diabetycy ( i nie tylko ) powinni jeść ( niedojrzałe ) banany?
Nie da się ukryć, że banan jest bardzo zdrowym i smakowitym owocem. Zawiera on kilka niezbędnych składników i ma korzystny wpływ na trawienie, zdrowie serca i utratę wagi. Nie tylko jest pożywny, ale może być bardzo wygodną przekąską. Banan jest jednym z najbardziej popularnych owoców na świecie. Pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej, jest uprawiany w wielu cieplejszych częściach świata . Można wyróżnić wiele rodzajów bananów, które mogą różnić się kolorem, wielkością czy kształtem. Najczęściej spotykany jest żółty banan.
Oto 6 korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia bananów:
Banany zawierają wiele ważnych składników odżywczych m.in. sporo błonnika, a także wiele antyoksydantów. Jeden średni banan (ok. 120 g ) zawiera:
Potas : 9% GDA ( zalecane dzienne spożycie )
Witamina B6: 33% GDA .
Witamina C : 11% GDA .
Magnez : 8% GDA.
Miedź : 10% GDA .
Mangan: 14% GDA.
Węglowodanów netto : 24 gramy.
Błonnik: 3,1 g.
Białko: 1,3 g .
Tłuszcz: 0,4 g .
Każdy banan zawiera tylko około 105 kalorii i składa się niemal wyłącznie z wody i węglowodanów . Banany zawierają bardzo mało białka i praktycznie pozbawione są tłuszczu.
Węglowodany w niedojrzałych bananach ( zielonych ) składają się głównie ze skrobi ale podczas dojrzewania ( nabierania koloru żółtego ) skrobia zamienia się we fruktozę i sacharozę.
Banany zawierają pektyny, które m.in. pozwalają utrzymać umiarkowany poziom cukru we krwi oraz są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego.
Banany są bogate w błonnik a tym samym w pektyny, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. .
Pektyny mogą być przydatne w leczeniu otyłości. Wypełniając żołądek – zwiększają poczucie sytości, zmniejszają apetyt. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych – usuwają ich nadmiar. Chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, mają zdolności oczyszczające. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegające toksyny. Za ich sprawą organizm pozbywa się takich metali ciężkich jak ołów czy kobalt.
Kolejna zaletą pektyn jest to, iż usprawniają pracę jelit. Zapobiegają powstawaniu zaparć. Tworzą w przewodzie pokarmowym warstwę ochronną, czyli korzystną mikroflorę bakteryjną. Wspomagają produkcję białych krwinek ( przeciwciał ) przez co wzmacniają odporność i zapobiegają infekcji wirusowej czy bakteryjnej.
Indeks glikemiczny niedojrzałych bananów wynosi około 30, podczas gdy dojrzałych około 60. Banany nie powinny powodować znacznego skoku poziomu cukru we krwi u osób zdrowych. W przypadku diabetyków, zaleca się unikać spożywania bardzo dojrzałych bananów, a w przypadku spożycia monitorować stężenie glukozy we krwi.
Potas jest minerałem, który jest niezbędny dla zdrowia serca. Banany są doskonałym źródłem potasu w diecie . Jeden średniej wielkości banan ( ok. 120 g ) daje 9% GDA ( zalecanego dziennego spożycia )
Dieta bogata w potas może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a ludzie, którzy jedzą dużo potasu mają aż do 27 % mniejsze ryzyko choroby serca. Równie ważny dla serca jest magnez. Jeden banan daje 8%% GDA ( zalecanego dziennego spożycia )
Banany są doskonałym źródłem antyoksydantów żywieniowych.
Zawierają one kilka rodzajów silnych przeciwutleniaczy głównie dopaminy i katechiny. Przeciwutleniacze te są związane z wieloma korzyściami dla zdrowia. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i chorób degeneracyjnych takich jak Choroba Alzheimera.
Banany mogą poprawić zdrowie nerek.
Potas ( o którym wspomniano w punkcie 3) przyczynia się także do lepszego funkcjonowania nerek. Jako znakomite źródło dietetycznego potasu , banany mogą być szczególnie korzystne dla podtrzymania zdrowia nerek.
Badaniu zostały poddane kobiety powyżej 13 lat, które jadły banany 2-3 razy w tygodniu. Okazało się, że były one o 33% mniej narażone na rozwój choroby nerek. Inne badania wykazały, że ci, którzy jedzą banany 4-6 razy w tygodniu są prawie 50 % mniej narażeni na rozwój choroby nerek , w porównaniu do ludzi, którzy w ogóle nie jedzą bananów.
Banany są często określane jako doskonała pożywka dla sportowców w dużej mierze ze względu na zawartość składników mineralnych i łatwo przyswajalne węglowodany.
Jedzenie bananów może pomóc zmniejszyć skurcze mięśni związane z wysiłkiem fizycznym. Są również doskonałym paliwem dla treningu wytrzymałościowego .
Banany są nie tylko bardzo zdrowe – są one również jedną z najwygodniejszych przekąsek.
Mogą być wspaniałym dodatkiem do śniadania. Można je dodać do jogurtu lub płatków. Można ich użyć zamiast cukru do pieczenia czy do gotowania. Ponadto banany rzadko zawierają pestycydy, ze względu na ich grubą skórę ochronną. Po prostu obierz skórkę, delektuj się i ciesz się zdrowiem.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…