Na takie słodkości można sobie pozwolić. Zamiast cukru, zawierają suszone owoce i naturalne syropy, będące źródłem składników mineralnych i antyoksydantów.
Składniki:
*szklanka + łyżka orzechów laskowych
*szklanka daktyli medjool bez pestek
*szklanka migdałów
*1/4 szklanka + 2 łyżki kakao
*2 duże awokado lub 3 małe
*szczypta soli
*3 łyżki syropu klonowego
*1/2 szklanka wiórków gorzkiej bez mlecznej czekolady
Przygotowanie:
1.Podpraż szklankę orzechów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 150° C, ostudź i otrzyj ze skórek.
2. Przygotuj spód: zmiksuj migdały, dodaj daktyle i 2 łyżki kakao, poczym miksuj dalej do uzyskania konsystencji klejących okruchów
3.Wyłóż równomiernie dno formy do tarty o średnicy ok. 23 cm, wyposażoną w zdejmowaną obręcz
4. Zmiksuj resztę kakao z awokado, sola i syropem klonowym aż uzyskasz aksamitny krem. Używając łopatki przełóż go do formy i wyrównaj powierzchnię.
5. Rozpuść czekoladę w misce wstawionej do garnka z gorąca wodą i skrop nią wierzch tortu, po czym posyp go pozostałymi orzechami, posiekanymi.
6.Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę i pokrój na 10 kawałków.
7. Na sam koniec posyp go kuleczkami z gorzkiej czekolady lub gorzkim kakao
Jedna porcja posiada 220 kcal, 4 g białka, 16 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 4 g błonnika.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
View Comments
dlaczego nie wyświetla sie zdjęcie przy poście, a na dole (przy innych artykułach) już tak?
Witam!
Czy to sie piecze?;p
Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę i pokrój na 10 kawałków. :)
Daktyle należy namoczyć wcześniej?