Categories: Zupy

Pożywna zupa na każdą porę roku!

Użytkowników online: 32

Niedzielny rosół, który w poniedziałek magicznie staje się pomidorową – to klasyka w każdym domu! Ale chcę Ci pokazać, że nie musisz wcale trzymać swojego rosołu przez 3 godziny na maleńkim gazie, aby uzyskać esencjonalny wywar, który stanie się bazą do zup. Rosół pomimo wielu swoich zalet jest dość tłustą zupą i niespecjalnie odpowiada idei diety wegetariańskiej lub redukcyjnej.

Dlatego chcę zaproponować ci kilka propozycji szybkich (to ważne!) zup-krem, które możesz zmodyfikować wedle uznania, z których każda jest wegetariańska, a niektóre nawet wegańskie!

Dlaczego właśnie zupa?

To proste danie, które z łatwością zapakujesz w termos albo plastikowy pojemnik i posilisz się nim w pracy – szybko, bez tracenia czasu, z dodatkiem ulubionego pełnoziarnistego chlebka, pumpernikla lub chrupkiego pieczywa.

Zupę możesz przyrządzić ze świeżych lub mrożonych warzyw, wrzucając po prostu do garnka to, co masz w lodówce i odpowiednio doprawiając – co czyni ją daniem numer 1 dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, ani tym bardziej na solidne zakupy i zawsze mają lodówkowe braki.

Zupa fantastycznie rozgrzewa, więc idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, i daje przyjemne uczucie wypełnienia na żołądku. To sprawia, że wlewając w siebie odrobinę pysznego warzywnego kremu możesz doskonale zaspokoić głód i wytrwać do obiadu – jeśli zjadasz ją na lunch, lub do rana – jeśli masz zwyczaj jeść zupy na kolacje. 

Jeśli chcesz, możesz przygotować jej trochę więcej i podzielić się z domownikami lub po prostu schować na następny dzień. Takie zupy w większości ugotowane są z warzyw, więc nie mają zbyt wielu kalorii – to dokładka, na którą spokojnie możesz sobie pozwolić ☺

Jedząc różnorodne zupy codziennie nie tylko nie zanudzisz swoich kubków smakowych, ale dodatkowo dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy

Czy w ogóle zupy mają jakieś wady? Chyba tylko taką, że można się nimi ochlapać ☺

Paprykowa

Potrzebujesz do niej kilka żółtych papryk, ząbek czosnku, natkę pietruszki, odrobinę oliwy, jogurtu naturalnego, dwie cebule i przyprawy. Klasycznie są to sól i pieprz, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do zupy paprykowej odrobinę rozgrzewającej chilli, kurkumy, wędzonej papryki czy innych ziół. Taka zupa dostarczy Ci cennego beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, mnóstwa błonnika, minerałów i witamin. To zupa soczyście żółta i soczyście smakowita!

Porowa

W sezonie na pory warto kupić ich trochę więcej i razem z korzeniem pietruszki, jej natką oraz ziemniakami wyczarować pyszną zupę-krem z białych warzyw. Dorzuć do tego jeszcze marchew, cebulę, pieprz i sól, a uzyskasz nie tylko bardzo sycące, pełne witamin, minerałów i smaku danie, ale w dodatku w pełni wykorzystasz same najzdrowsze produkty z polskich upraw. A może masz je wszystkie we własnym ogródku? Czas zacząć wykopki!

Kalafiorowa

Jednym z ulubionych letnich warzyw jest zdecydowanie kalafior. Warto wykorzystać sezon na to warzywo, by przyrządzić z niego pyszną zupę dla całej rodziny. Oprócz kalafiora i standardowej cebuli, niezbędnej w zupach-krem wegetariańskich, przyda Ci się także oliwa do smażenia oraz szklanka aromatycznego bulionu, sól i pieprz do smaku. Całości dopełnia starty na drobne wiórki parmezan – to dodatek dość kaloryczny i pikantny, wiec dawkuj go oszczędnie. Jego zadaniem jest podkręcić smak tej dość łagodnej z natury zupy, a przy tym wzbogacić jej wartość odżywczą, bo parmezan to doskonałe źródło wapnia i wielu innych składników. 

Brokułowa

Nie każdy lubi brokuły jako dodatek na talerzu, ale bardzo wiele osób uwielbia tę lekką, zieloną zupę-krem, szczególnie przygotowaną w tak prosty sposób. Potrzebujesz do niej oczywiście brokuła, por, a także trochę masła i bulionu. Sól i pieprz dokończą dzieła, a taką zupką z powodzeniem uda Ci się zaspokoić głód, a może nawet nakarmić kolegów z pracy!

Z awokado i ogórka

Ta letnia, zaskakująco łagodna mieszanka to dobry sposób na to, by zafundować Twoim kubkom smakowym trochę inne niż zwykle doznania. Awokado i zielony ogórek to składniki, których nie powinno się podsmażać przed ugotowaniem – wystarczy, że podsmażysz w tym celu pora na odrobinie oliwy, dodasz pokrojone w kostkę awokado i ogórek oraz jogurt naturalny, dolej wody i zmiksuj na krem, a potem dopraw solą i pieprzem. Taka zupa to świetny chłodnik na upalne dni, a przy tym bardzo wartościowy w składniki odżywcze – szczególnie w kwasy tłuszczowe zawarte w awokado. 

Marchewkowa

Ta lekko słodkawa zupa to fantastyczny zastrzyk beta-karotenu i sposób na wykorzystanie zalegających w piwnicy marchewek. Potrzebujesz do niej jedynie bulionu, cebuli, oliwy i marchwi, oraz oczywiście soli i pieprzu. Możesz też pokusić się o dodatek kurkumy, chilli, a nawet cynamonu, jeśli lubisz naprawdę oryginalne połączenia smaków. Taka zupka to idealna propozycja na jesień – i w dodatku pasująca do tej pory roku kolorystycznie!

Wykorzystując warzywa, które aktualnie masz w lodówce, lub na które właśnie trwa sezon, możesz odżywiać się w sposób zbilansowany, lekki i naprawdę smakowity. Sposób przygotowywania większości zup-kremów jest naprawdę prosty i trwa mniej niż pół godziny. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, podsmażyć je, aż lekko zmiękną i zalać wodą lub bulionem, a potem podgotować. Na końcu zupę należy doprawić solą, pieprzem, świeżymi lub suszonymi ziołami i innymi przyprawami, a jeśli tego wymaga – dołożyć jogurtu lub parmezanu.

Przed podaniem zmiksuj na gładki krem o takiej konsystencji, która jest według Ciebie najbardziej odpowiednia do podania. Udekoruj grzankami, dorzuć garść słonecznika, siemienia lnianego lub pestek dyni albo podpiecz kawałek bagietki na patelni grillowej i tak zaserwuj. Z pewnością zrobi na Twoich gościach lub domownikach takie wrażenie, jak należy – a Ty nie spędzisz nad tym daniem zbyt dużo czasu!

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

14 minut ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

12 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

17 godzin ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

20 godzin ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

2 tygodnie ago