Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że jajka to jeden z najpożywniejszych pokarmów jakie znamy. Dostarczają dużych ilości łatwo przyswajalnego białka, tłuszczy oraz cholesterolu – i już dawno obalono mit o tym, że szkodzą osobom chorym na miażdżycę i nadciśnienie. Do tego mają w sobie mnóstwo luteiny, witamin i minerałów, świetnie sycą i są tak pyszne! A jak najlepiej je przyrządzać, żeby czerpać z nich najwięcej korzyści?
Włóż jajka w skorupce delikatnie do garnka z gotującą się wodą na około 10 minut. Po ugotowaniu rozbij skorupkę i obierz z niej jajko. Można je w tej postaci kłaść na kanapki, do sałatek, rozdrabniać na pasty, faszerować. Ich delikatny smak komponuje się świetnie z różnymi sosami, szczególnie chrzanowym, majonezowym czy musztardowym.
Do gotującej się osolonej wody w garnku włóż bardzo ostrożnie jajka przy pomocy łyżki stołowej lub cedzakowej. Gotuj około 4-5 minut. Po obtłuczeniu górnej części skorupki obierz jajko i włóż do kieliszka. W tej postaci jajko świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, jedzone łyżeczką, z dodatkiem soli, pieprzu, kiełków, świeżych warzyw i sałat.
To wersja jajka na miękko, ale wbijanego do osolonego wrzątku. Gdy woda w garnku się gotuje, rozbij surowe jajko i ostrożnie wbij je, a następnie gotuj około 3 minut. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej – tak ugotowane jajko to świetny dodatek do kanapek, a także sałatek (na przykład do sałatki Cezar). Lejące się żółtko po przekrojeniu powinno wypływać na talerz.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wbij jajko tak, aby utworzyło ono charakterystyczny kształt – okrągłe białko i pełne żółtko w środku. Smażyć można z jednej strony – tak, aby białko się ścięło i lekko przysmażyło na brązowo, a żółtko było płynne i wypływało po przekłuciu widelcem. Można też przy pomocy szpatułki obrócić jajko na drugą stronę i usmażyć je na bardziej twardo. Takie jajko można jeść z pieczywem, ziemniakami, czy ugotowaną kaszą. Można też serwować jajko sadzone na kanapce – na przykład z boczkiem czy szynką i warzywami.
Rozgrzej patelnię i połóż nieco masła klarowanego. Gdy się rozpuści, podsmaż ulubione składniki – cebulkę, pomidory, kurki, pieczarki, szynkę czy boczek. Wbij kilka jajek, dopraw solą i wymieszaj całość, aż jajka będą ścięte tak, jak lubisz – słabiej lub mocniej. Jajecznica to jedno z naszych ulubionych śniadań, do których jedzenia nikogo nie trzeba zachęcać!
Występuje w wersji na słodko lub na słono. Roztrzep w miseczce jajka z wodą lub mlekiem oraz odrobiną soli i przyprawami. Można też rozmieszać go z mąką, aby był bardziej zwarty. Rozgrzej odrobinę masła klarowanego na patelni i wlej tam powstałą masę. Dorzuć do niej wybrane składniki – ser, szynkę, paprykę, pomidory, gotowane brokuły, banany, jabłka – zależnie od tego, w jakiej wersji chcesz go zjeść. Podsmaż na większym ogniu bez przykrycia, aż jego brzegi się zetną. Następnie obróć go łopatką na drugą stronę, zmniejsz płomień i przykryj – niech omlet „dojdzie” na mniejszym płomieniu.
Choć zasadniczo jajka w każdej wersji są polecane jako sposób na budowanie masy mięśniowej, wzmacnianie kości, a nawet na odchudzanie – bo sycą, a mają niewiele kalorii, to niektóre sposoby ich przyrządzania gwarantują lepszą strawność.
A co ważne – jedz jajka jak najczęściej, bo to pokarm, który jest naprawdę odżywczy i korzystny dla Ciebie, bez względu na wiek, czy to, jaką dietę stosujesz! Nawet wegetarianie chętnie sięgają po jajka, bo to produkt, którego nic nie zastąpi!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…