Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że jajka to jeden z najpożywniejszych pokarmów jakie znamy. Dostarczają dużych ilości łatwo przyswajalnego białka, tłuszczy oraz cholesterolu – i już dawno obalono mit o tym, że szkodzą osobom chorym na miażdżycę i nadciśnienie. Do tego mają w sobie mnóstwo luteiny, witamin i minerałów, świetnie sycą i są tak pyszne! A jak najlepiej je przyrządzać, żeby czerpać z nich najwięcej korzyści?
Włóż jajka w skorupce delikatnie do garnka z gotującą się wodą na około 10 minut. Po ugotowaniu rozbij skorupkę i obierz z niej jajko. Można je w tej postaci kłaść na kanapki, do sałatek, rozdrabniać na pasty, faszerować. Ich delikatny smak komponuje się świetnie z różnymi sosami, szczególnie chrzanowym, majonezowym czy musztardowym.
Do gotującej się osolonej wody w garnku włóż bardzo ostrożnie jajka przy pomocy łyżki stołowej lub cedzakowej. Gotuj około 4-5 minut. Po obtłuczeniu górnej części skorupki obierz jajko i włóż do kieliszka. W tej postaci jajko świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, jedzone łyżeczką, z dodatkiem soli, pieprzu, kiełków, świeżych warzyw i sałat.
To wersja jajka na miękko, ale wbijanego do osolonego wrzątku. Gdy woda w garnku się gotuje, rozbij surowe jajko i ostrożnie wbij je, a następnie gotuj około 3 minut. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej – tak ugotowane jajko to świetny dodatek do kanapek, a także sałatek (na przykład do sałatki Cezar). Lejące się żółtko po przekrojeniu powinno wypływać na talerz.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wbij jajko tak, aby utworzyło ono charakterystyczny kształt – okrągłe białko i pełne żółtko w środku. Smażyć można z jednej strony – tak, aby białko się ścięło i lekko przysmażyło na brązowo, a żółtko było płynne i wypływało po przekłuciu widelcem. Można też przy pomocy szpatułki obrócić jajko na drugą stronę i usmażyć je na bardziej twardo. Takie jajko można jeść z pieczywem, ziemniakami, czy ugotowaną kaszą. Można też serwować jajko sadzone na kanapce – na przykład z boczkiem czy szynką i warzywami.
Rozgrzej patelnię i połóż nieco masła klarowanego. Gdy się rozpuści, podsmaż ulubione składniki – cebulkę, pomidory, kurki, pieczarki, szynkę czy boczek. Wbij kilka jajek, dopraw solą i wymieszaj całość, aż jajka będą ścięte tak, jak lubisz – słabiej lub mocniej. Jajecznica to jedno z naszych ulubionych śniadań, do których jedzenia nikogo nie trzeba zachęcać!
Występuje w wersji na słodko lub na słono. Roztrzep w miseczce jajka z wodą lub mlekiem oraz odrobiną soli i przyprawami. Można też rozmieszać go z mąką, aby był bardziej zwarty. Rozgrzej odrobinę masła klarowanego na patelni i wlej tam powstałą masę. Dorzuć do niej wybrane składniki – ser, szynkę, paprykę, pomidory, gotowane brokuły, banany, jabłka – zależnie od tego, w jakiej wersji chcesz go zjeść. Podsmaż na większym ogniu bez przykrycia, aż jego brzegi się zetną. Następnie obróć go łopatką na drugą stronę, zmniejsz płomień i przykryj – niech omlet „dojdzie” na mniejszym płomieniu.
Choć zasadniczo jajka w każdej wersji są polecane jako sposób na budowanie masy mięśniowej, wzmacnianie kości, a nawet na odchudzanie – bo sycą, a mają niewiele kalorii, to niektóre sposoby ich przyrządzania gwarantują lepszą strawność.
A co ważne – jedz jajka jak najczęściej, bo to pokarm, który jest naprawdę odżywczy i korzystny dla Ciebie, bez względu na wiek, czy to, jaką dietę stosujesz! Nawet wegetarianie chętnie sięgają po jajka, bo to produkt, którego nic nie zastąpi!
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…