Gruszki Surowe
57 kcal / 100g IG-38
Białko | 0.36 g |
Tłuszcz | 0.14 g |
Węglowodany | 15.23 g |
Błonnik | 3.1 g |
Woda | 83.96 ml |
Słodkie, ociekające sokiem, albo jędrne, chrupiące i lekko kwaskowate – gruszki są jednymi z bardziej lubianych polskich owoców. W Polsce znamy wiele odmian tego owocu, charakteryzujących się różną wielkością, stopniem twardości, soczystością i smakiem. Wszystkie je łączy jedno – charakterystyczny stożkowaty kształt, słodycz i właściwości zdrowotne.
Te owoce można spożywać w wielu wersjach, i bardzo często stanowią bazę ekskluzywnych dań. Są one bardzo tanie i łatwo dostępne, szczególnie w sezonie – czyli pod koniec lata i jesienią. Doskonale sycą, a do tego zaspokajają pragnienie – zawartość wody to około 84%. Z tego powodu rozpuszczalny błonnik zawarty w gruszkach jest bardzo dobrze przyswajany. Z uwagi na dość dużą zawartość cukru w gruszce, jest to owoc kaloryczny – zawiera około 100 kcal w jednej sztuce. Tym samym stanowi bardzo dobrą i sycącą przekąskę lub deser.
Gruszki mają wysoką zawartość błonnika, w tym również rozpuszczalnego w postaci pektyn. To głównie on wpływa na doskonałe wartości odżywcze gruszki. Oprócz tego gruszka zawiera:
Gruszki to nie tylko smaczny składnik diety, ale również bogactwo związków przyczyniających się do utrzymania dobrego zdrowia. Oto, dlaczego warto jeść gruszki:
Duża zawartość wody i błonnika powoduje, że gruszki dają uczucie sytości i oczyszczają jelita, poprawiając przemianę materii. W 10-tygodniowym badaniu wykazani, że kobiety spożywające 3 gruszki dziennie straciły tylko dzięki temu dodatkowi 0,84 kilograma masy ciała. Zaobserwowano także, że poprawił się ich profil lipidowy i stan zdrowia serca.
Dzięki przeciwutleniaczom procyjanidynowym, gruszki zwiększają elastyczność tętnic, obniżają poziom cholesterolu LDL i podwyższają poziom cholesterolu HDL. Kwercetyna ponadto zmniejsza stan zapalny i przez to obniża ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
Czerwone odmiany gruszek są bogate w antocyjany – związki przeciwutleniające o udowodnionym działaniu w zapobieganiu cukrzycy. Dodatkowo błonnik zawarty w gruszkach opóźnia wchłanianie cukru do krwi, przez co zapobiega hiperglikemii poposiłkowej.
Antocyjany i kwas cynamonowy zawarte w gruszkach mają udowodnione działanie polegające na ochronie przed wystąpieniem niektórych typów nowotworów: płuc, pęcherza i żołądka. Dodatkowo flawonoidy mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi i jajników.
Stany zapalne w organizmie mogą być przyczyną wielu poważnych dolegliwości, dlatego najlepiej im zapobiegać tłumiąc je w zarodku. Czyli na przykład – jedząc gruszki. Bogactwo flawonoidów w połączeniu z witaminą C, K i miedzią, to prawdziwa tarcza przeciwzapalna! Regularne jedzenie gruszek może więc znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na choroby wynikające ze stanów zapalnych – cukrzycę czy miażdżycę.
Luteina i zeaksantyna to przeciwutleniacze zawarte w gruszce, które są filarem dla utrzymania zdrowego wzroku. Te związki znajdują się w skórce gruszki w największej ilości – dlatego lepiej jest nie obierać tych owoców.
Wysoka zawartość błonnika frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej pozwala utrzymać prawidłową konsystencję i częstotliwość stolca. Oprócz tego błonnikiem odżywiają się bakterie jelitowe. Produkują one długołańcuchowe kwasy tłuszczowe korzystne dla funkcjonowania całego organizmu.
Gruszki, podobnie jak suszone śliwki, są jednym z najprostszych sposobów radzenia sobie z zaparciami, właśnie dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Puszkowane owoce są dla wielu z nas alternatywą dla spożycia ulubionych owoców poza sezonem, gdy nie są one dostępne w postaci świeżej. Trzeba jednak umiejętnie wybierać owoce konserwowe, ponieważ zwykle są one umieszczone w dużej ilości słodkiego syropu. On bardzo podnosi wartość energetyczną gruszek, choć czyni je jeszcze słodszymi i lepszymi.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz im zafundować na deser gruszki w czekoladzie. To bardzo prosty, a jednocześnie wyrafinowany deser, który serwuje się w najlepszych restauracjach! Jak go zrobić?
Gruszki obieramy w całości, pozostawiając jedynie ich ogonek, i wykrajamy od spodu cienkim nożem gniazdo nasienne. W małym rondelku gotujemy wodę z odrobiną cukru, wkładamy tam gruszki ogonkiem do góry i gotujemy króciutko – aby się nie rozpadły, a trochę zmiękły. Ulubioną czekoladę (najlepiej gorzką, minimum 70% kakao) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w metalowej misce ułożonej na garnku z gotującą się wodą i dodajemy łyżkę masła, po czym dokładnie mieszamy. Każdą gruszkę obtaczamy dokładnie w czekoladzie i oprószamy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Serwujemy na ciepło – wtedy są najlepsze!
Jeśli lubisz sałaty na kolację, możesz wypróbować ten lekki, gruszkowy przepis:
Soczyste gruszki pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny, ułóż na garstce rukoli i posyp pokruszonym serem pleśniowym (roquefort lub gorgonzola). Posyp podprażonymi na suchej patelni pistacjami pokrojonymi na mniejsze cząstki i polej miodowym winegretem. Ten dressing uzyskasz mieszając miód naturalny z oliwą z oliwek i odrobiną posiekanego czosnku oraz łyżeczką soku z cytryny. Taką sałatkę można podawać tylko na francuski sposób – z chrupiącą podpieczoną bagietką posmarowaną masełkiem!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…