Żurawina, surowa
46 kcal / 100g
Białko | 0.46 g |
Tłuszcz | 0.13 g |
Węglowodany | 11.97 g |
Błonnik | 3.6 g |
Woda | 87.32 ml |
Żurawina jest w Polsce stosunkowo rzadko spożywanym, choć dobrze znanym owocem. Wynika to z połączenia jej dwóch cech: wysokiej ceny i cierpkości, która nie przez każdego jest akceptowana. Ale kto powiedział, że trzeba ją jeść na surowo? W postaci suszonej lub w konfiturze naprawdę nie można jej odmówić smaku! A przy okazji – wartości odżywczych. Choć żurawinę kojarzy się głównie w kontekście leczenia układu moczowego, to ma ona również wiele innych korzystnych właściwości zdrowotnych.
To roślina z rodzaju wrzosowatych, rosnąca najczęściej w lesie, choć coraz częściej spotykana jako roślina uprawna. Jej owocem jest wielonasienna jagoda – okrągła, bordowa, o połyskującej skórce. I jak to jagoda – zawiera stosunkowo niewiele cukru, a więc jest kwaśna w smaku, dlatego też spożywa się ją głównie po przetworzeniu z dodatkiem cukru.
W 90% składa się z wody, a resztę jej masy stanowią węglowodany: glukoza, fruktoza i sacharoza, czyli cukry proste. Oczywiście żurawina jest też pełna błonnika, głównie rozpuszczalnego. Ma więc zdolności do wiązania wody w przewodzie pokarmowym i rozluźniania stolca. Najsilniejszym przeciwutleniaczem tego owocu jest witamina C, której zawiera on naprawdę spore pokłady. Kolejnym – witamina E. W żurawinie znajdziemy również spore ilości manganu – ważnego mikroelementu, również wspomagającego organizm pod względem antyoksydacji. Oprócz tego w żurawinie znajdują się też spore zasoby miedzi – kolejnego ważnego pierwiastka śladowego – oraz witaminy K1 odpowiadającej za prawidłowe krzepnięcie krwi. Ale to nie wszystko. Oto pozostałe składniki bioaktywne znajdujące się w żurawinie:
Spożywanie owoców pozwala dostarczać wielu cennych dla zdrowia witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które regulują procesy biochemiczne zachodzące w organizmie i korzystnie wpływają na różne aspekty jego funkcjonowania. Są jednak owoce, którym przypisuje się szczególne właściwości w konkretnym kierunku. Tak jest w przypadku żurawiny, która kojarzona jest najczęściej z suplementów diety z wyciągiem z tego owocu, produkowanych dla osób chorych na nerki. Jakie właściwości zdrowotne ma żurawina?
Infekcje bakteryjne najczęściej przytrafiają się kobietom, z uwagi na bliską odległość odbytu i ujścia dróg moczowych, ale również z uwagi na sposób korzystania z toalety. W toaletach publicznych szczególnie łatwo o zakażenie dróg moczowych, dlatego należy zachowywać tam szczególne zasady higieny. Najczęstszym winowajcą stanów zapalnych są bakterie Escherichia coli. Przyczepiają się one do wnętrza dróg moczowych i namnażają, wywołując infekcje pęcherza lub nerek. Są to infekcje, które nieleczone mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, a w szczególności uszkodzenia nerek. Lepiej więc im zapobiegać niż być zmuszonym je przechodzić i leczyć. Proantocyjanidyny typu A zawarte w żurawinie powodują, że bakterie nie przytwierdzają się do wnętrza dróg moczowych – można powiedzieć, że wypłukują te drobnoustroje. Tym samym zmniejszają ryzyko powstawania zapalenia dróg moczowych. Należy pamiętać, że żurawina nie leczy infekcji, a tylko działa profilaktycznie. Mimo to często jest zalecana podczas kuracji antybiotykami w leczeniu zapaleń układu moczowego. Wynika to z jej moczopędnych właściwości – intensywniejsze wydalanie moczu wpływa na wypłukiwanie bakterii z układu moczowego. Proantocyjanidyny mogą być tracone podczas przetwarzania, dlatego żurawina spożywana profilaktycznie powinna pochodzić z jak najmniej przetworzonych źródeł.
Żurawina może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka. Jego przyczyną często bywa zakażenie Helicobacter pylori, których usuwaniem z dróg moczowych również zajmują się proantocyjanidyny typu A. Szacuje się, że codzienne spożywanie szklanki soku żurawinowego hamuje namnażanie się tego szczepu bakterii u 17% zakażonych.
W żurawinie znajduje się mnóstwo przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Tymi przeciwutleniaczami są: antocyjany, proantocyjanidyny i kwercetyna. Działaja one w kompleksowy sposób, chroniąc serce: obniżają poziom złego i podwyższają poziom dobrego cholesterolu. Chronią cholesterol LDL przed utlenianiem, a także zapobiegają sztywnieniu tętnic, co pośrednio wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Oprócz tego zmniejszają we krwi poziom homocysteiny, która jest uznawana za główny marker choroby miażdżycowej.
Oczywiście, jest to jeden z tych owoców, które spokojnie może spożywać większość z nas. Trzeba jednak zachowywać umiar – z uwagi na wysoka zawartość błonnika, żurawina może powodować rozluźnienie stolca, a nawet biegunki.
Drugą ważną kwestią jest zawartość szczawianów w żurawinie. Choć zasadniczo chroni ona drogi moczowe i oczyszczają je, to zawiera również szczawian wapnia, który odkładając się w kanalikach nerkowych może powodować powstawanie kamieni. Należy jednak pamiętać, że ludzie mają różną wrażliwość na powstawanie kamieni nerkowych, a więc wypicie szklanki czy dwóch szklanek soku żurawinowego dziennie nie zawsze musi negatywnie wpłynąć na ten aspekt.
Żurawinę można kupić w sklepach w postaci suszonej. Ma ona wtedy bardzo słodki i intensywnie jagodowy smak, choć oczywiście nie jest pozbawiona swoistej cierpkości. Suszona żurawina z powodzeniem może zastąpić wiele niezdrowych przekąsek spożywanych przed telewizorem, można ją też dodawać do jogurtów czy owsianek. Sosy przygotowywane na gorąco doskonale smakują w zestawieniu z mięsem, a w szczególności z dziczyzną. Kwaśność jest w tym przypadku bardzo pożądanym smakiem. Fantastycznie smakuje także żurawina w postaci słodkiej, gęstej konfitury. Można ją zrobić samodzielnie lub kupić gotową. Taką żurawinę wystarczy położyć na zgrillowany ser camembert, by móc delektować się rewelacyjnym przenikaniem się tak różnych smaków. Camembert z żurawiną może być Twoim nowym i bardzo zdrowym patentem na imprezy ze znajomymi przy grillu! Zawsze to ciekawa alternatywa dla klasycznej kiełbasy z musztardą.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…