Grejpfruty, surowe, różowe i czerwone
42 kcal / 100g IG-25
Białko | 0.77 g |
Tłuszcz | 0.14 g |
Węglowodany | 10.66 g |
Błonnik | 1.6 g |
Woda | 88.06 ml |
Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze, grejpfrut jest bardzo podobnym owocem do granatu, tak wiele jest w nich obu dobroczynnych substancji bioaktywnych. Jest bardzo często spotykany w dietach redukcyjnych, ponieważ świetnie wspomaga proces utraty masy ciała. To oczywiście niejedyne zalety grejpfruta – przekonaj się, dlaczego warto polubić jego charakterystyczny smak!
Poza zawartością witamin i minerałów, w szczególności warto zwrócić uwagę na związki bioaktywne, które występują w grejpfrucie, a rzadko lub wcale nie występują w innych owocach. To przede wszystkim:
Wiele z wymienionych substancji znajduje się w większej ilości w skórce grejpfruta. To dlatego zaleca się, aby pić świeżo wyciskane soki wraz z miąższem, bez przecedzania ich do klarownej postaci.
Efektem grejpfruta nazywamy jego zdolność do zwiększania, ale również do zmniejszania mocy sprawczej wielu leków. Zażywając farmaceutyki nie należy ich popijać sokiem z grejpfruta, ponieważ potrafi on spotęgować działanie leku, co może być niebezpieczne na przykład w przypadku leków rozrzedzających krew, obniżających ciśnienie i innych. W innych przypadkach sok z grejpfruta może zapobiec wchłanianiu leków z jelit do krwioobiegu, przez co nie wykażą one właściwej mocy. Ten efekt może mieć szkodliwy wpływ, ale wykorzystuje się go również na przykład w suplementach diety dla sportowców, by wzmocnić ich działanie.
Grejpfrut jest owocem znanym z tego, że bardzo często zaleca się jego spożywanie w czasie stosowania diet redukcyjnych. Wynika to z jego właściwości – przyspieszania przemian tłuszczów w organizmie. Składniki aktywne zawarte w grejpfrucie wpływają na aktywność enzymu AMPK.
Ten enzym – kinaza monofosforanu adenozyny – powoduje oksydację kwasów tłuszczowych w wątrobie, mózgu i mięśniach szkieletowych, hamuje syntezę cholesterolu, hamuje lipogenezę oraz promuje wychwyt glukozy i wydzielanie insuliny przez trzustkę. Innymi słowy – spożywanie grejpfruta ma faktyczny, udowodniony wpływ na przyspieszone spalanie komórek tłuszczowych oraz zapobiega tyciu.
W spalaniu tłuszczy wykorzystuje się również mieszankę SINETROL, składającą się z grejpfrutowych polifenoli, antocyjanów oraz kofeiny. Wykazano w niezależnych badaniach, że taki suplement diety jest w stanie w sposób istotny zmniejszać BMI osób zdrowych z nadwagą lub otyłością.
Z uwagi na wysoką zawartość związków bioaktywnych w grejpfrucie, dość często podejmowane są tematy dotyczące badania wpływu tych związków na różne obszary organizmu. I tak na przykład wykazuje się, że mają one działanie lecznicze i protekcyjne na układ nerwowy, a konkretnie:
Zdecydowanie warto więc włączyć ten soczysty owoc do swojej diety, gdy jest się w grupie zagrożenia zawałem serca, oraz profilaktycznie. Należy jednak pamiętać o farmakokinetyce grejpfruta – o tym, żeby nie spożywać go równolegle z lekami na nadciśnienie.
Picie soku grejpfrutowego lub spożywanie tego owocu w perspektywie 12 tygodni jest w stanie poprawić wrażliwość na insulinę u osób otyłych. Włączenie grejpfruta do diety w przypadku osób z cukrzycą lub insulinoopornością może być więc pierwszym krokiem do utrzymania prawidłowej glikemii, co z pewnością ułatwi zrzucenie nadmiernej masy ciała.
Ten owoc cytrusowy wykazuje także korzystne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga kinetykę estrogenu u kobiet po zabiegu usunięcia jajników, a zatem wspomaga terapię hormonalną.
Bogactwo składników bioaktywnych w tym cytrusie powoduje, że jest on jednym z najbardziej cennych owoców na świecie. Jego wyrazisty smak nie każdemu odpowiada, ale to właśnie dzięki substancjom nadającym grejpfrutowi goryczkę, możemy czerpać wiele jego dobroczynnych właściwości. Kilka cząstek grejpfruta włączonych do codziennej diety może wspomóc odchudzanie, a także dostarczy organizmowi wielu cennych witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy, których tak często nam brakuje.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…