O tym, że spożywanie nadmiernej ilości węglowodanów jest błędem dietetycznym, nie trzeba nikogo przekonywać.
Cukry proste magazynowane w nadmiarze w naszych organizmach odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej i pogarszają nasz stan zdrowia.
Dlatego komponując swoje codzienne posiłki warto skłaniać się ku produktom, które są smaczne, a zawierają mało węglowodanów, lub nie zawierają ich praktycznie wcale.
Okazuje się, że niższy poziom węglowodanów w diecie równa się zmniejszonemu odczuwaniu głodu, a to skutkuje obniżeniem masy ciała w przyszłości, i to bez specjalnych wyrzeczeń.
Co więcej, okazuje się, że diety niskocukrowe charakteryzują się lepszą skutecznością w odchudzaniu, niż niskotłuszczowe!
Oprócz tego, mniejsza podaż cukrów doprowadza do obniżenia poziomu cukru we krwi, poziomu ciśnienia tętniczego, trójglicerydów, a także podwyższa poziom dobrego cholesterolu, przy okazji obniżając ten zły. Zdecydowanie warto więc skusić się na przetestowanie diety low-carb!
Produkty wymienione w poniższym zestawieniu nie mają węglowodanów, więc doskonale sprawdzają się w diecie low-carb. Oczywiście nie mogą być spożywane w nadmiernej ilości – zawierają bowiem dużo białek i tłuszczów, które w nadmiarze także mogą być szkodliwe. Oto one:Jajka. To jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na Ziemi. Jajka mogą być przyrządzane na wiele sposobów i doskonale smakują o każdej porze dnia. Zawierają mnóstwo luteiny, ale również pełnowartościowych aminokwasów oraz tłuszczów, dzięki którym są niezwykle sycące – pozwalają opanować głód na diecie!
Chociaż nie zaleca się spożywania dużych ilości mięs, to w diecie niskowęglowodanowej ta grupa produktów wraz z drobiem jest cennym źródłem białka, tłuszczu i witamin.
Spożywamy je raczej od święta, ale zdecydowanie warto się z nimi zaprzyjaźnić na stałe. 2-3 porcje tygodniowo dobrej jakości ryby, a także krewetki czy inne owoce morza spożywane od czasu do czasu mogą znacząco podnieść w naszym organizmie poziom dobrze przyswajalnego białka i dostarczyć cennych kwasów tłuszczowych.
Zawierają one co prawda sporo węglowodanów, ale głównie w postaci błonnika. A ten nawet w diecie low-carb jest bardzo wskazany w odpowiednich ilościach. Oprócz błonnika, warzywa mają także duże ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, więc z powodzeniem przysłużą się naszemu stanowi zdrowia.
Zawierają spore ilości fruktozy, która należy do cukrów prostych, których jedzenia należy unikać na tej diecie. Jednakże są też nieocenionym źródłem składników bioaktywnych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Wśród owoców znajdują się jednak takie perełki jak awokado czy oliwki, które zawierają już nie fruktozę, lecz całe mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, i tym samym stają się idealnym dodatkiem do sycących śniadań czy pożywnych kolacji.
Jeżeli na diecie niskowęglowodanowej zatęsknisz za przekąską, która szybko zaspokoi Twój apetyt na słodkie i przy okazji da się trochę pochrupać, sięgnij po garść orzechów.
Co prawda zawierają one między innymi węglowodany, ale są przede wszystkim pełne różnych rodzajów tłuszczów.
Tym samym szybko zaspokajają apetyt, dają uczucie sytości, a to wszystko w niewielkiej objętości produktu. Tym samym pogryzając orzechy, nie funduje się sobie nagłego skoku cukru we krwi, bo nie dostarcza się dużych ilości węglowodanów.
Produkty mleczne zawierają oczywiście laktozę, ale są jej tam niewielkie ilości, nie wpływające znacząco na przyjęcie dużych porcji cukrów w diecie.
Oczywiście wybierać należy niesłodzone mleka i jogurty oraz inne przetwory mleczne, do których w procesie przetwórczym nie dodano cukru – te z pewnością nie należą już do grupy niskowęglowodanowych produktów.
Ograniczenie cukru w diecie początkowo może się wydawać trudnym zadaniem – szczególnie, gdy uświadomisz sobie, jak wiele ulubionych produktów z Twojej kuchennej szafy go zawierało, i to w znaczących ilościach.
Jest jednak rozsądne wyjście z tej sytuacji – ograniczenie podaży cukrów prostych w diecie, na rzecz białek i tłuszczów, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
Tym samym napędza się mechanizm spalania tłuszczu na zasadzie zmuszenia organizmu do produkcji ciał ketonowych, i chudnięcie bez wyrzeczeń staje się faktem!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…