Wszystko o witaminie A – dawkowanie, najlepsze źródła, korzyści, przeciwwskazania.
Użytkowników online: 95
Witamina A
Właściwości
Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach.
Witamina A swoją strukturą przypomina retinoidy i występuje w kilku postaciach chemicznych:
aldehydach (retinal)
alkoholach (retinol)
kwasach (kwas retinowy)
W produktach pochodzenia zwierzęcego najczęstszą postaciąwitaminy A jest ester, głównie palmitynian retinylu, który jest syntetyzowany w retinol w jelicie cienkim.
Prowitaminy – biochemiczne prekursory witaminy A – są obecne w produktach pochodzenia roślinnego, są składnikami grupy karotenoidów.
Karotenoidy to organiczne pigmenty występujące w naturze w chloroplastach roślin. Mniej niż 10% spośród 563 karotenoidów znanych nauce można zsyntetyzować w witaminę A.
Krótka historia
Pierwsze przesłanki o odkryciu witaminy A ukazały się już w 1819 r., Gdy francuska fizjolog i psycholog François Magendie zauważyła, że psy, które odżywiały się w sposób niezbilansowany (później odkryto, że był to brak witaminy A), często dochodzi do owrzodzenia rogówki i mają większą śmiertelność. W 1912 r. Brytyjski biochemik Frederick Gowland Hopkins odkrył do tej pory nieznane substancje w mleku, które nie były podobne do tłuszczów, węglowodanów lub białek. Za swoje odkrycie Hopkins otrzymał Nagrodę Nobla w 1929 roku.
Witamina E zwiększa wchłanianie witaminy A nawet do 40 procent. [i]
Witaminy A i E razem zwiększają potencjał zwalczania stanów zapalnych – silny antyoksydant.
Połączenie witaminy A i E chroni przed niektórymi formami raka
Witamina A polepsza działanie witaminy E. Witamina E poprawia wchłanianie witaminy A
Odpowiednia ilość witaminy A i E zmniejsza ryzyko otyłości, zespołowi metabolicznemu, zapaleniom, reakcjom immunologicznym, zdrowiu mózgu, utracie słuchu.
Uzupełnienie witaminy A może pomóc w odwróceniu niedokrwistości powstanych z niedoboru żelaza u dzieci, a niedobór witaminy A może przyczynić się do anemii [i][i]
Wysokie poziomy beta-karotenu może obniżać poziom witaminy E w surowicy krwi [i]
Witamina K
Bardzo wysokie dawki witaminy A hamuje syntezę witaminy K2 przez bakterie jelitowe i zakłóca działanie w wątrobie witaminy K.[i]
Witaminy A zakłócają wchłanianie witaminy K .
Codzienne zapotrzebowanie na witaminę A
Zalecane dawki witamin A Wg. EFSA
Zalecenia dotyczące dziennego spożycia witaminy A są oparte na ilości potrzebnej do zapewnienia rezerwy retinolu na kilka miesięcy. Ta rezerwa wspiera normalne funkcjonowanie organizmu i zapewnia zdrowe funkcjonowanie układu rozrodczego, odpornościowego oraz prawidłowego wzroku.
W 1993 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował dane na temat zalecanego spożycia witaminy A:
Wiek
Mężczyźni (mcg dziennie)
Kobiety (mcg dziennie)
6-12 miesięcy
350
350
1-3 lat
400
400
4-6 lat
400
400
7-10 lat
500
500
11-14 lat
600
600
15-17 lat
700
600
18 lat i więcej
700
600
Ciąża
700
Karmienie piersią
950
Wiele europejskich organizacji żywieniowych, takich jak Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE), zaleca 0,8 mg (800 μg) witaminy A (retinol) kobietom dziennie i 1 mg (1000 μg) mężczyznom. Ponieważ witamina A odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju zarodka i noworodka, zaleca się kobietom w ciąży przyjmowanie 1,1 mg witaminy A od 4 miesiąca ciąży. Kobiety karmiące piersią muszą otrzymywać 1,5 mg witaminy A dziennie.
W 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że dzienne spożycie witaminy A powinno wynosić 750 mcg dla mężczyzn, 650 mcg dla kobiet, a dla niemowląt i dzieci 250 do 750 mcg witaminy dziennie, biorąc pod uwagę wiek .
Zalecane dawki witamin A Wg. FDA
W 2001 r. Amerykańska Rada ds. Żywności i Żywienia ustanowiła również standard zalecanego spożycia witaminy A
Wiek
Mężczyźni (mcg dziennie)
Kobiety (mcg dziennie)
0-6 miesięcy
400
400
7-12 miesięcy
500
500
1-3 lat
300
300
4-8 lat
400
400
9-13 lat
600
600
14-18 lat
900
700
19 lat i więcej
900
700
Ciąża (18 lat i mniej)
–
750
Ciąża (19 lat i więcej)
–
770
Karmienie piersią (od 18 lat)
–
1200
Karmienie piersią (19 lat i więcej)
–
1300
Źródła:
Damian Wiatrowski
Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.