Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach.
Witamina A swoją strukturą przypomina retinoidy i występuje w kilku postaciach chemicznych:
W produktach pochodzenia zwierzęcego najczęstszą postacią witaminy A jest ester, głównie palmitynian retinylu, który jest syntetyzowany w retinol w jelicie cienkim.
Prowitaminy – biochemiczne prekursory witaminy A – są obecne w produktach pochodzenia roślinnego, są składnikami grupy karotenoidów.
Karotenoidy to organiczne pigmenty występujące w naturze w chloroplastach roślin. Mniej niż 10% spośród 563 karotenoidów znanych nauce można zsyntetyzować w witaminę A.
Pierwsze przesłanki o odkryciu witaminy A ukazały się już w 1819 r., Gdy francuska fizjolog i psycholog François Magendie zauważyła, że psy, które odżywiały się w sposób niezbilansowany (później odkryto, że był to brak witaminy A), często dochodzi do owrzodzenia rogówki i mają większą śmiertelność. W 1912 r. Brytyjski biochemik Frederick Gowland Hopkins odkrył do tej pory nieznane substancje w mleku, które nie były podobne do tłuszczów, węglowodanów lub białek. Za swoje odkrycie Hopkins otrzymał Nagrodę Nobla w 1929 roku.
Objawy hiperwitaminozy A obejmować mogą nudności, zawroty głowy, bóle głowy a nawet śmierć.
Zdrowe osoby nie przyjmujące leków nie są wstanie przedawkować witaminy A z pożywienia. [i]
Witamina A1, znana również jako retinol, występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste ryby , wątroba, ser i masło.
Twój organizm może produkować witaminę A z karotenoidów znajdujących się w roślinach.
Te karotenoidy obejmują beta-karoten i alfa-karoten, które są ogólnie znane jako prowitamina A.
Jednak około 45% osób nosi mutację genetyczną, która znacząco zmniejsza ich zdolność do przekształcania prowitaminy A w witaminę A [i] [i]
W zależności od twojej genetyki, następujące warzywa mogą dostarczyć znacznie mniej witaminy A niż wskazano.
Zalecenia dotyczące dziennego spożycia witaminy A są oparte na ilości potrzebnej do zapewnienia rezerwy retinolu na kilka miesięcy. Ta rezerwa wspiera normalne funkcjonowanie organizmu i zapewnia zdrowe funkcjonowanie układu rozrodczego, odpornościowego oraz prawidłowego wzroku.
W 1993 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował dane na temat zalecanego spożycia witaminy A:
Wiek | Mężczyźni (mcg dziennie) | Kobiety (mcg dziennie) |
6-12 miesięcy | 350 | 350 |
1-3 lat | 400 | 400 |
4-6 lat | 400 | 400 |
7-10 lat | 500 | 500 |
11-14 lat | 600 | 600 |
15-17 lat | 700 | 600 |
18 lat i więcej | 700 | 600 |
Ciąża | 700 | |
Karmienie piersią | 950 |
Wiele europejskich organizacji żywieniowych, takich jak Niemieckie Towarzystwo Żywienia (DGE), zaleca 0,8 mg (800 μg) witaminy A (retinol) kobietom dziennie i 1 mg (1000 μg) mężczyznom. Ponieważ witamina A odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju zarodka i noworodka, zaleca się kobietom w ciąży przyjmowanie 1,1 mg witaminy A od 4 miesiąca ciąży. Kobiety karmiące piersią muszą otrzymywać 1,5 mg witaminy A dziennie.
W 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że dzienne spożycie witaminy A powinno wynosić 750 mcg dla mężczyzn, 650 mcg dla kobiet, a dla niemowląt i dzieci 250 do 750 mcg witaminy dziennie, biorąc pod uwagę wiek .
W 2001 r. Amerykańska Rada ds. Żywności i Żywienia ustanowiła również standard zalecanego spożycia witaminy A
Wiek | Mężczyźni (mcg dziennie) | Kobiety (mcg dziennie) |
0-6 miesięcy | 400 | 400 |
7-12 miesięcy | 500 | 500 |
1-3 lat | 300 | 300 |
4-8 lat | 400 | 400 |
9-13 lat | 600 | 600 |
14-18 lat | 900 | 700 |
19 lat i więcej | 900 | 700 |
Ciąża (18 lat i mniej) | – | 750 |
Ciąża (19 lat i więcej) | – | 770 |
Karmienie piersią (od 18 lat) | – | 1200 |
Karmienie piersią (19 lat i więcej) | – | 1300 |
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…