Kilka akapitów zanim przejdę do meritum, będzie to cykl artykułów, które mają wytłumaczyć Wam, że aktualny system rekomendacji żywieniowych jest niestabilny i ślepe podążanie za wskazówkami, które dawane są przez akademickich „dietetyków” [su_highlight background=”#f76a0f” color=”#ffffff”]mogą wyrządzić nam więcej krzywdy niż dobra ![/su_highlight]
Dzisiaj nie będę pisać co mówią badania, tylko powiem co zaobserwowałem na przestrzeni 10 lat przygody z racjonalnym treningiem, odżywianiem i suplementacją.
Od zawsze a dokładnie od lat lat 70 propaganda medialna wpajała nam, że cukier krzepi, cukier doda ci nadludzkiej siły… nagle mamy 2017r i co się okazuje, plaga otyłości dotyczy każdego cywilizowanego państwa ! W USA otyłość dzieci na przestrzeni 25 lat wzrosła pięciokrotnie a w europie czterokrotnie. W Lata 80 zapadalność dzieci na cukrzycę typu II liczona była w promilach, aktualnie ok. 35 000 dzieci w samych USA choruje na cukrzyca II a w Europie ok. 10 000
Jeżeli jesteście świadomymi konsumentami powinniście wiedzieć, że są niezbędne kwasy tłuszczowe, niezbędne aminokwasy (aminokwasy egzogenne) które musicie dostarczyć z pożywienia aby procesy życiowe w waszym ciele były optymalne ! Dobrze, jak już wiecie, że występują niezbędne kwasy tłuszczowe i aminokwasy (białka) to teraz odpowiedzcie sobie na pytanie czy w Biologi występuje coś takiego jak niezbędne węglowodany? Oczywiście, że nie !
[su_highlight background=”#f76a0f” color=”#ffffff”]W końcu matka natura zabezpieczyła nas w glukoneogeneze (pozyskiwanie glukozy z aminokwasów ) głownie na potrzeby mózgu ! [/su_highlight]Mitem jest, że węglowodany potrzebne są do każdego posiłku, jeżeli nie jesteś zawodowym sportowcem i nie trenujesz 2x dziennie, węglowodany można jeść inaczej niż polecano 5 lat temu, wynikało to z braku podstawowej wiedzy dietetyków i podążaniem za trendami, które jak się okazuje nie do końca były trafne. Od momentu jak na scenie POLSKIEJ dietetyki do głosu doszli szkoleniowcy, którzy biegle posługują się biochemią i fizjologią człowieka, zmieniło się wiele na plus.
Aby zrozumieć jak działa cukier (glukoza) w naszym organizmie oraz insulina wyobraźcie sobie zakup produktu na allegro (sklep internetowy) .
Nowa kolekcja butów pojawiają się w twoim ulubionym sklepie internetowym. Zamawiasz je, ale zanim produkt dotrze pod twój adres do sklepu internetowego musi przyjechać kurier zapakować buty w paczkę i przetransportować je do miejsca docelowego, czyli twojego domu.
Dokładnie tak samo jest w twoim ciele, zamówieniem butów można nazwać zjedzenie węglowodanów (cukru), kurierem jest insulina, która pakuje glukozę (buty) w paczkę i transportuje ją do odpowiedniego miejsca, w życiu codziennym to twój dom a w twoim ciele to wątroba, tkanki mięśniowe.
Wątroba i Mięśnie możemy zobrazować jako szafy w której będą trzymane buty (węglowodany/cukry) bo właśnie te organy odpowiedzialne są za magazynowanie cukru w postaci glikogenu.
Jeżeli robisz rozsądnie zakupy i twoja szafa nie pęka w szwach wszytko jest pod kontrolą, problem zaczyna się kiedy kupujesz więcej butów niż mieści się w twojej szafie (nasycenie cukrem wątroby i mięśni ) wtedy każda nadwyżka butów (węglowodanów) musi być przeniesiona do piwnicy bo w domowych szafach nie ma już miejsca. Przenoszenie butów do piwnicy to proces odkładania tkanki tłuszczowej.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…