Kilka akapitów zanim przejdę do meritum, będzie to cykl artykułów, które mają wytłumaczyć Wam, że aktualny system rekomendacji żywieniowych jest niestabilny i ślepe podążanie za wskazówkami, które dawane są przez akademickich „dietetyków” [su_highlight background=”#f76a0f” color=”#ffffff”]mogą wyrządzić nam więcej krzywdy niż dobra ![/su_highlight]
Dzisiaj nie będę pisać co mówią badania, tylko powiem co zaobserwowałem na przestrzeni 10 lat przygody z racjonalnym treningiem, odżywianiem i suplementacją.
Od zawsze a dokładnie od lat lat 70 propaganda medialna wpajała nam, że cukier krzepi, cukier doda ci nadludzkiej siły… nagle mamy 2017r i co się okazuje, plaga otyłości dotyczy każdego cywilizowanego państwa ! W USA otyłość dzieci na przestrzeni 25 lat wzrosła pięciokrotnie a w europie czterokrotnie. W Lata 80 zapadalność dzieci na cukrzycę typu II liczona była w promilach, aktualnie ok. 35 000 dzieci w samych USA choruje na cukrzyca II a w Europie ok. 10 000
Jeżeli jesteście świadomymi konsumentami powinniście wiedzieć, że są niezbędne kwasy tłuszczowe, niezbędne aminokwasy (aminokwasy egzogenne) które musicie dostarczyć z pożywienia aby procesy życiowe w waszym ciele były optymalne ! Dobrze, jak już wiecie, że występują niezbędne kwasy tłuszczowe i aminokwasy (białka) to teraz odpowiedzcie sobie na pytanie czy w Biologi występuje coś takiego jak niezbędne węglowodany? Oczywiście, że nie !
[su_highlight background=”#f76a0f” color=”#ffffff”]W końcu matka natura zabezpieczyła nas w glukoneogeneze (pozyskiwanie glukozy z aminokwasów ) głownie na potrzeby mózgu ! [/su_highlight]Mitem jest, że węglowodany potrzebne są do każdego posiłku, jeżeli nie jesteś zawodowym sportowcem i nie trenujesz 2x dziennie, węglowodany można jeść inaczej niż polecano 5 lat temu, wynikało to z braku podstawowej wiedzy dietetyków i podążaniem za trendami, które jak się okazuje nie do końca były trafne. Od momentu jak na scenie POLSKIEJ dietetyki do głosu doszli szkoleniowcy, którzy biegle posługują się biochemią i fizjologią człowieka, zmieniło się wiele na plus.
Aby zrozumieć jak działa cukier (glukoza) w naszym organizmie oraz insulina wyobraźcie sobie zakup produktu na allegro (sklep internetowy) .
Nowa kolekcja butów pojawiają się w twoim ulubionym sklepie internetowym. Zamawiasz je, ale zanim produkt dotrze pod twój adres do sklepu internetowego musi przyjechać kurier zapakować buty w paczkę i przetransportować je do miejsca docelowego, czyli twojego domu.
Dokładnie tak samo jest w twoim ciele, zamówieniem butów można nazwać zjedzenie węglowodanów (cukru), kurierem jest insulina, która pakuje glukozę (buty) w paczkę i transportuje ją do odpowiedniego miejsca, w życiu codziennym to twój dom a w twoim ciele to wątroba, tkanki mięśniowe.
Wątroba i Mięśnie możemy zobrazować jako szafy w której będą trzymane buty (węglowodany/cukry) bo właśnie te organy odpowiedzialne są za magazynowanie cukru w postaci glikogenu.
Jeżeli robisz rozsądnie zakupy i twoja szafa nie pęka w szwach wszytko jest pod kontrolą, problem zaczyna się kiedy kupujesz więcej butów niż mieści się w twojej szafie (nasycenie cukrem wątroby i mięśni ) wtedy każda nadwyżka butów (węglowodanów) musi być przeniesiona do piwnicy bo w domowych szafach nie ma już miejsca. Przenoszenie butów do piwnicy to proces odkładania tkanki tłuszczowej.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…