10 produktów, których nigdy nie powinieneś przechowywać w lodówce

 

1. Arbuz

 W badaniu amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) z 2006 roku badacze stwierdzili, że przy przechowywane w temperaturze pokojowej arbuzy mają więcej przeciwutleniaczy (likopen, beta karoten) w porównaniu do tych przechowywanych w lodówce.

W rzeczywistości badania wykazały, że w porównaniu do świeżo zerwanych owoców, arbuzy przechowywane w temperaturze pokojowej zawierają o 40 procent więcej likopenu i 139 procent więcej beta karotenu.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

2. Pomidory

W lodówce tracą swój smak i aromat. Dojrzałe pomidory najlepiej, by były spożyte w ciągu kilku dni, tak więc kupuj je w niewielkich ilościach. Należy je przechowywać w temperaturze pokojowej (około 21 stopni Celcjusza), macierzystą stroną do góry, z dala od światła słonecznego.

3. Ziemniaki

W lodówce stają się słodkie i „piaszczyste”. Niska temperatura rozkłada skrobię w ziemniakach, zwiększając tym samym zawartość cukru. Prowadzi to również do zwiększenia zawartości akrylamidu podczas gotowania ich w wysokich temperaturach. Akrylamid jest szkodliwy dla zdrowia i zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Najlepiej przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w papierowej torbie.

4. Cebula

Ze względu na wilgoć w lodówce, cebula mięknie i pleśnieje. Mimo to ewentualnie można przechowywać ją posiekaną w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni.

Całe cebule powinny być przechowywane w chłodnym, suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu w worku z siatki. Nie trzymaj cebuli obok ziemniaków – w swoim towarzystwie oba warzywa szybciej się psują.

5. Miód

W niskiej temperaturze miód szybciej się krystalizuje. Najlepiej trzymaj go w temperaturze pokojowej, w szczelnym słoiku.

Unikaj przechowywania go w w pojemnikach z metalu i tworzyw sztucznych, ponieważ mogą one powodować utlenianie miodu. Słoik z miodem należy przechowywać w miejscu suchym, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

6. Oliwa z oliwek

Bardzo niska temperatura powoduje zmianę konsystencji oliwy na gęstszą. Dodatkowo może ona mętnieć, co niekorzystnie wpływa na jakość i smak. Zaś wystawiona na ciepło i promienie słoneczne szybko zjełczeje.

Lepiej oliwę z oliwek przechowywać w szczelnym, ciemnym pojemniku,  w chłodnym, ciemnym kredensie.

7. Czosnek

Trzymanie główek czosnku w lodówce przyspiesza ich psucie. Zawsze przechowuj je w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, aby przedłużyć ich trwałość i zapobiec kiełkowaniu.

8. Ziarna kawy ( i kawa mielona)

Ziarna kawy są higroskopijne, łatwo wchłaniają wilgoć z otoczenia, wskutek czego tracą na smaku i aromacie. Poza tym kawa trzymana w lodówce łatwo przechodzi zapachem innej trzymanej w niej żywności.

Kawę przechowuj w szczelnym pojemniku w ciemnej szafce, z dala od światła i ciepła.

9. Chleb

Chleb również nie powinien być przechowywany w lodówce. Mąka pszenna (podstawowy składnik chleba) jest pełna skrobi. Po wystawieniu na działanie wilgoci, skrobia rozpada się na cukier. To powoduje, że chleb szybko wysycha i szybciej staje się nieświeży.

Najlepiej trzymaj go w chlebaku lub w szafce zawinięty w folię, nie dłużej niż 2 dni.

10. Owoce pestkowe

Przykładowe owoce pestkowe to brzoskwinie, morele, wiśnie i śliwki. Niska temperatura i wilgotność mogą szybko wpłynąć na ich jakość i smak, i przekształcić je w „spleśniały bałagan”. 

Dojrzałe owoce kupuj w niewielkich ilościach w zależności od potrzeb, trzymaj je w papierowej torbie w chłodnym, suchym miejscu.

Recent Posts

Oto jak wygląda śniadanie idealne – 6 przepisów do wypróbowania!

Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…

3 dni ago

Odkryj naleśniki na nowo – te przepisy to hit!

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…

3 dni ago

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

3 dni ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

1 tydzień ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

1 tydzień ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

1 tydzień ago