Są to najlepsze muffiny kiedy jadłeś kiedykolwiek. Suche a zarazem niesamowicie słodkie. Dodawaj do nich najlepiej świeżych owoców.
Składniki na około 10 sztuk:
mieszanka mąk bezglutenowych – 1 i 3/4 szklanki (dowolne)
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
soda spożywcza – ½ łyżeczki
kakao – ½ szklanki (opcjonalnie, jeżeli chcemy czekoladowe)
orzechy – duża garść
olej – ½ szklanki (dozwolony przy Twojej jednostce chorobowej)
jajka – 2 sztuki
mleko sojowe – 1 szklanka
jagody – 1 szklanka
ksylitol – 4 łyżki (do smaku, możesz modyfikować ilość według własnych upodobań)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wszystkie suche składniki (oprócz orzechów) porządnie mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto kilka chwil, około 2-3 minuty, tak by uzyskać gęstą, jednolitą, czekoladową masę. Do masy dodajemy orzechy i jagody powstałe ciasto nakładamy do foremek, Pieczemy w nagrzanym piekarniki około 20-25 minut. Po 20 minut po prostu sprawdź patyczkiem czy babeczki są upieczone.
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…