Są to najlepsze muffiny kiedy jadłeś kiedykolwiek. Suche a zarazem niesamowicie słodkie. Dodawaj do nich najlepiej świeżych owoców.
Składniki na około 10 sztuk:
mieszanka mąk bezglutenowych – 1 i 3/4 szklanki (dowolne)
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
soda spożywcza – ½ łyżeczki
kakao – ½ szklanki (opcjonalnie, jeżeli chcemy czekoladowe)
orzechy – duża garść
olej – ½ szklanki (dozwolony przy Twojej jednostce chorobowej)
jajka – 2 sztuki
mleko sojowe – 1 szklanka
jagody – 1 szklanka
ksylitol – 4 łyżki (do smaku, możesz modyfikować ilość według własnych upodobań)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wszystkie suche składniki (oprócz orzechów) porządnie mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto kilka chwil, około 2-3 minuty, tak by uzyskać gęstą, jednolitą, czekoladową masę. Do masy dodajemy orzechy i jagody powstałe ciasto nakładamy do foremek, Pieczemy w nagrzanym piekarniki około 20-25 minut. Po 20 minut po prostu sprawdź patyczkiem czy babeczki są upieczone.
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
Woda jest niezbędnym elementem codziennego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji, które…
Cukier jest obecny niemal wszędzie – od słodyczy po produkty, które na pierwszy rzut oka…
Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na…