Są to najlepsze muffiny kiedy jadłeś kiedykolwiek. Suche a zarazem niesamowicie słodkie. Dodawaj do nich najlepiej świeżych owoców.
Składniki na około 10 sztuk:
mieszanka mąk bezglutenowych – 1 i 3/4 szklanki (dowolne)
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
soda spożywcza – ½ łyżeczki
kakao – ½ szklanki (opcjonalnie, jeżeli chcemy czekoladowe)
orzechy – duża garść
olej – ½ szklanki (dozwolony przy Twojej jednostce chorobowej)
jajka – 2 sztuki
mleko sojowe – 1 szklanka
jagody – 1 szklanka
ksylitol – 4 łyżki (do smaku, możesz modyfikować ilość według własnych upodobań)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wszystkie suche składniki (oprócz orzechów) porządnie mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto kilka chwil, około 2-3 minuty, tak by uzyskać gęstą, jednolitą, czekoladową masę. Do masy dodajemy orzechy i jagody powstałe ciasto nakładamy do foremek, Pieczemy w nagrzanym piekarniki około 20-25 minut. Po 20 minut po prostu sprawdź patyczkiem czy babeczki są upieczone.
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…