Choroby związane ze zwiększonym spożyciem cukru szerzą się w przerażającym tempie.
Cukrzyca, problemy sercowo-naczyniowe, nowotwory, a nawet zmęczenie nadnerczy to tylko niektóre z poważnych chorób przewlekłych związanych z nadmiernym spożyciem słodkiej białej trucizny.
Wiele osób zdaje sobie sprawę, że są uzależnieni od cukru, gdy przez cały dzień, często odczuwają ochotę na coś słodkiego i pocieszają się, że spożycie słodkiej przekąski da im to trochę energii.
Czy stałeś się uzależniony od cukru?
Jesz za dużo cukru?
Ciągłe uczucie zmęczenia i znużenia jest jednym z największych znaków masz zbyt dużo cukru w diecie.
Chociaż pokarmy o wysokiej zawartości cukru mogą dać tymczasowo poczucie zwiększonej energii, katastrofa, która przychodzi później jest straszna.
if you’re eating (or drinking) too much sugar.”>Uczucie zmęczenia cały czas może być znakiem, że nadszedł czas, aby ponownie zbadać swoją dietę, aby zobaczyć, czy przypadkiem nie dostarczasz organizmowi zbyt dużo cukru.
Pamiętaj, że sam słodki smak nie jest zły, nie musisz rezygnować z wszystkiego co słodkie.
W pierwszej kolejności zminimalizuj ilość przetworzonych węglowodanów, które dostarczają dużej ilości cukru.
Jeżeli już zjesz coś słodkiego przetworzonego postaraj się zjeść jakiś produkt bogaty w błonnik, który ustabilizuje poziom cukru we krwi i zmniejszy efekt spadku energi po chwilowym zastrzyku energii.
Zjedz np. jabłko które ma sporo błonnika, obowiązkowo ze skórką.
If you find yourself craving the sweet flavor of sugary snacks on a daily basis, chances are you’ve become a sugar addict. „>Jeśli zmagasz się z pragnieniem na słodki smak na co dzień, są szanse, że stałeś się uzależniony od cukru.
Spożycie cukru może utworzyć reakcję łańcuchową z uczuciem wzmożonego pragnienia na słodycze.
Jeśli odczuwasz takie anomalie w swoim trybie życia, może być to oznaką, że jesteś uzależniony od cukru.
Wynika to z wahań cukru w twojej krwi.
Im bardziej przetworzone słodycze tym większe wahania cukru we krwi (wykres czerwony) np. jeżeli cukier spadnie poniżej 75 mg/dl organizm uruchamia reakcję, która mówi naszemu mózgowi zjedz jeszcze więcej słodyczy.
Kolor zielony to np. zjedzone owoce lub zdrowe wypieki własnej roboty ze sporą zawartością błonnika.
Jeśli zauważyłeś, że chorujesz częściej niż kiedyś, może być to spowodowane zwiększonym spożyciem cukru.
Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może osłabić układ odpornościowy, dzięki czemu upośledza naturalną zdolność organizmu do zwalczania przeziębienia, wirusów grypy, a nawet chorób przewlekłych.
Aby wzmocnić układ odpornościowy należy unikać cukru w diecie oraz wspomóc się naturalnymi metodami.
Podobnie jak jedzenie zbyt dużej ilości cukru może wprowadzić Twoje ciało w zły stan fizyczny, może również negatywnie wpłynąć na Twój stan psychiczny i emocjonalny.
Gdy działanie energetyczne- wzmacniające cukru ulega wykończeniu, przychodzi fizyczne zmęczenie „spadek cukru” może towarzyszyć temu odczucie psychicznego zmęczenia i przygnębienia.
Uczucia związane z depresją, takie jak senność, smutek i wycofania społecznego, mogą być doświadczane przez uzależnionych od cukru.
Uczucie niepokoju, nerwowość, poczucie winy i żalu mogą być również znakiem, że słodka dieta wymaga regulacji.
Jeśli cierpisz z powodu lęku lub depresji, możesz spróbować Olejków eterycznych w ramach aromaterapii.
Cukier ma wpływ na stan zapalny organizmu, może również przyczynić się do zapalenia skóry. Jeśli jesteś w grupie osób które cierpią na trądzik, trądzik różowaty, wyprysk, lub nawet tylko nadmierny łojotok lub suchość skóry, cukier również może być winowajcą tych dolegliwości i należałoby przyjrzeć się diecie. Niektórzy ludzie uważają, że zredukowanie spożycia cukru w ich diecie znacznie poprawia problemy skórne (nie wspominając o ich ogólnym stanie zdrowia).
Według dr Sherri Greene, podologa w Nowym Jorku, cukier może mieć również wpływ na stany zapalne stóp. Zapalenie może pojawić się na nodze jak i powięzi podeszwy, powoduje ból w grubym paśmie tkanki, która biegnie wzdłuż dolnej części stopy, w pięcie, lub w innym miejscu stopy.
Wspomniano w przeszłości, że zbyt duże spożycie cukru może również powodować zmęczenie nadnerczy i są osoby które uważają że jedną z oznak zmęczenia nadnerczy są ciemne kręgi pod oczami.
Organizm ludzki jest ustawiony tak, aby pomieścić ograniczoną ilość cukru.
Gdy ciało wypełni już swój limit, a cukier nadal jest dostarczany, nadmiar jest przekształcany i przechowywany jako tkanka tłuszczowa.
To może szybko doprowadzić do problemów z wagą i otyłością takich jak: wysoki poziom cholesterolu we krwi, choroby serca, bezdech senny, i wiele innych.
Problemy z ciśnieniem krwi mogą być spowodowane nadmiarem sodu w diecie, ale raczej odnoszą się częściej do nadmiaru cukru w diecie.
W badaniu przeprowadzonym w 2010r przez naukowców z University of Colorado – Denver, ponad 4500 dorosłych badano, a dane zebrane wykazały, że istnieje związek między nadciśnieniem (wysokim ciśnieniem krwi) i nadmiernym spożyciem cukru.
Tak więc, jeśli masz wysokie ciśnienie krwi, nie oceniaj zbyt pochopnie solniczki i przyjrzyj się spożyciu cukru.
Praktycznie każdy słyszał, że cukier nie jest dobry dla zębów, i to jest prawda.
Jeśli regularnie znajdujesz się w fotelu dentystycznym z powodu stałych ubytków wymagających naprawy i wypełnień kanałów korzeniowych, może to cukier jesz przyczyną problemu.
Cukier zawsze znajdzie drogę do zakamarków w zębach, gdzie stanowi pożywkę dla bakterii próchniczych, powodujących bolesne problemy z zębami.
Upewnij się, że stosujesz odpowiednie środki dla naturalnej pielęgnacji jamy ustnej.
Jedzenie zbyt dużo cukru lub słodkich pokarmów może powodować przyrost masy ciała, a przyrost masy ciała może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.
Nawet jeśli kiedykolwiek nie zdiagnozowano w pełnym wymiarze cukrzycy u wielu ludzi, są oni często w grupie „pre-diabetyków” i nawet nie zdają sobie sprawy.
Jeśli czujesz się ciągle głodny lub spragniony pomimo regularnego odżywiania i nawadniania, jeśli po nadmiernym spożyciu cukru skóra staje się zaczerwieniona lub czujesz się bardzo słaby i „wyłączony”, jeśli pominąłeś posiłek, może powinieneś porozmawiać z lekarzem na temat ryzyka cukrzycy.
Istnieją inne wczesne objawy cukrzycy, których nie należy ignorować.
Słodka dieta ma potencjał, aby siać spustoszenie w naszym organizmie.
W badaniu przeprowadzonym na szczurach z Case Western University Reserve, stwierdzono, że dieta bogata w sacharozę przyspiesza śmierć i zwiększa ryzyko problemów kardiologicznych bardziej niż dieta bogata w fruktozę, wysoką zawartość tłuszczu lub dieta o wysokiej zawartości skrobi.
Ustalenia te nie mogą być odnoszone bezpośrednio do ludzi, ponieważ badanymi w badaniu ,były gryzonie.
Jednak ponieważ objadanie się cukrem zwiększa ryzyko zachorowania na choroby, które mają negatywny wpływ na zdrowie serca u ludzi, nie jest daleko przestępnym odniesienie tego badania i do naszych organizmów.
Zmniejszenie ilości rafinowanego cukru i prostych węglowodanów w diecie jest jednym ze sposobów.
Daje nam możliwości spowodowania, że wszystkie te problemy zdrowotne i ogólne złe uczucia zostaną zniwelowane lub znikną, nie ma powodu, aby utrzymać spożycie cukru i naładowanej nim żywności na piedestale naszej diety.
Jeśli analizujesz swoją dietę interesujesz się zdrowym stylem życia i dużo czytasz na ten temat na pewno dostrzegasz nieprawidłowości, nadszedł więc czas aby oczyścić Twój sposób ze zbędnego cukru.
Wiele zdrowych produktów spożywczych, takich jak owoce i słodkie ziemniaki, są naturalnie słodkie i śmiało zastąpią spożywanie wysoko przetworzonych cukrów, takich jak cukierki i napoje bezalkoholowe, twoje kubki smakowe będą mogły docenić zdrowy poziom słodkości jeszcze bardziej.
Więc, na co czekasz? Pozbądź się nadmiaru cukru, bądź zdrowszy i bardziej szczęśliwy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893787/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26055949
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2768570/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4761710/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921406
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921406
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583887/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28751637/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19880930
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3773450/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3969361/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166864/
https://portal.abczdrowie.pl/co-sie-dzieje-z-organizmem-gdy-jesz-za-duzo-cukru
Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…