Kurkuma jest starożytną przyprawą i niesamowitym ziołem, była używana od wieków jako lek, przyprawa i środek aromatyzujący. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących naturalnie i przeciwzapalnie obecnie w świecie roślin jadalnych.
Stwierdzono, że to dziwne zioło faktycznie pomaga w leczeniu raka trzustki i raka wątroby, które należą do chorób śmiertelnych. Składnik aktywny- kurkumina, pomaga zatrzymać wzrost nowotworu we wszystkich stadiach rozwoju.
Nie tylko kurkuma, lecz imbir i ananas są środkami przeciwzapalnymi i łagodzącymi w chorobach związanych z bólem, takich jak zapalenie stawów, fibromialgia i dnia moczanowa.
Należy pamiętać, że, aby uzyskać maksymalne korzyści dla zdrowia kurkuma powinna być wysokiej, jakości, oraz powinna być stosowana systematycznie.
Ważną informacją jest również to, iż kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, i dzięki temu jest lepiej wchłaniana i przyswajana. Bez tego jej działanie będzie znikome.
Najlepiej dodawać ją do różnych potraw, w kuchni hinduskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw (szczególnie fasoli) oraz do domowych wypieków. Można stosować ją do barwienia jaj na twardo, omletów, sosów, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek (olej rzepakowy lub z siemienia lnianego)
Osoba, u której zdiagnozowano raka powinna diametralnie zmienić swój styl życia. Odpowiednie odżywianie, ruch, dużo świeżego powietrza, relaks i koniecznie rzucenie palenia.
Spożywanie kurkumy wykazało poprawę naszego lipogramu, poprawę parametrów parametrów HDL i LDL oraz obniżenie homocysteiny . Zapobiega również krzepnięciu krwi i usuwaniu płytek niezbędnych do budowania ścianek w tętnicach.
Kurkuma jest moją tajną bronią przeciwko bólom głowy i różnymi stanami zapalnymi
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Kurkuma jest znana jako lek przeciwbólowy od wieków. Przyprawa okazała się skuteczna, przy czym stosowanie jej nie powoduje poważnych skutków ubocznych. W istocie wykazano, że polifenole zawarte w kurkumie wykazuje ponad sześćset korzyści zdrowotnych.
Zgodnie z badaniem klinicznym opublikowanym w czasopiśmie Medycyna alternatywna i uzupełniająca,kurkuma jest skuteczną alternatywą dla ibuprofenu w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów.
Badanie zostało przeprowadzone na stu dziewięciu pacjentach z chorobą zwyrodnieniową stawówkolanowych. Podczas randomizowanego badania wyboru, niektórzy otrzymali 800 mg ibuprofenu, inniotrzymali 2000 mg kurkumy dziennie przez sześć tygodni. Ich poziom bólu podczas chodzenia,chodzenia po schodach i wykonywania innych czynności był mierzony. Po sześciu tygodniach poprawęmierzono w obu grupach, grupa zażywająca korkume wykazywała nieco lepszą wydajność. Grupa zkurkumą miała także wyższy poziom satysfakcji niż grupa otrzymująca ibuprofen.
Depresja jest zaburzeniem nastroju. Charakteryzuje ją stan przygnębienia i oraz wiele innych objawów, które u każdego mogą być różne. Lekkie stany depresyjne są powszechne, a w łagodnych postaciach depresji większość ludzi może prowadzić zdrowy i aktywny tryb życia ( oczywiście z właściwym leczeniem i wsparciem ). Jednak skutki nieleczonej depresji mogą być katastrofalne, a nawet zagrażać życiu, więc nie warto udawać, że wszystko jest w porządku i przede wszystkim podzielić się niepokojącymi objawami z bliską osobą oraz udać się do specjalisty.
Badania przeprowadzone nad składem kurkumy i jego właściwościami udowodniły, że występujący w niej składnik – kurkumina jest skuteczna w zaburzeniach depresyjnych w taki sam sposób jak Prozac zawierający fluoksetynę. W przeciwieństwie do leku nie powoduje jednak żadnych skutków ubocznych. Naturalny sposób na pozbycie się objawów depresji jest więc w zasięgu ręki
Wolne rodniki oraz stany zapalne odgrywają bardzo dużą role w procesie starzenia. Jak już wcześniej było wspomniane kurkumina zwalcza stany zapalne w organizmie, co znacznie może poprawić kondycje naszej skóry.
Wymienione tutaj korzyści dla zdrowia to tylko nie liczne z nich, jednak ochrona serca i walka z rakiem to spektakularne wyczyn tej przyprawy.
Aby poprawić ogólny stan zdrowia, dodajmy codziennie 1 łyżeczkę kurkumy do naszych codziennych posiłków np.: koktajlu czy zupy.
Niestety kurkumina jest słabo wchłaniana przez nasz organizm. Na szczęście istnieje kilka sposobów na zwiększenie absorpcji, jednym z nich jest dodanie szczypty czarnego pieprzu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
View Comments
Chyba ktos sie pomylil w translacji... Kurkuma jest aktywowana przez pieprz,a nie papryke...
Jest aktywowana przez pieprz czyli piperynę jak i Kapsaicynę która znajduje się w paprykach