Cukier kokosowy pozyskiwany jest podczas gotowania i odwodnienia soku z palmy kokosowej.
Ma wyższą cenę niż granulowany cukier, ale ma taką samą ilość węglowodanów i kalorii.
Korzyści ze stosowania cukru kokosowego robią z niego gorący towar na świecie wśród zdrowej żywności – ta forma cukru daje pewne śladowe składniki odżywcze i może mieć mniej dramatyczny wpływ na stężenie cukru we krwi w porównaniu z innymi rodzajami substancji słodzących.
Energia [kcal/100 g] – 381
Białko [g/100 g] – 1,1
Tłuszcz [g/100 g] – 0,4
Węglowodany [g/100 g] – 93,4
Cukier kokosowy nie jest pożywieniem wysoko odżywczym, ale daje więcej witamin i minerałów niż biały cukier stołowy.
Zawiera śladowe ilości witaminy C, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo i miedź.
Cukier kokosowy zawiera również niewielkie ilości składników odżywczych, takich jak polifenole, flawonoidy i antycyjany oraz przeciwutleniacze.
Znajdziesz tu także witaminy z grupy B, inozytol, działający na poprawę nastroju.
Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w różnych substancjach słodzących [mg/ 100 g]
Składnik [mg/100 g] | Cukier kokosowy | Syrop z agawy | Miód | Syrop klonowy | Cukier brązowy | Rafinowany cukier biały |
Azot | 202 | b.d. | b.d. | b.d. | 10 | 0 |
Fosfor | 79 | 7 | 4 | 2 | 3 | 0 |
Potas | 1,03 | 1 | 52 | 234 | 65 | 2,5 |
Wapń | 8 | 1,5 | 6 | 67 | 24 | 6 |
Magnez | 29 | 1 | 2 | 14 | 7 | 1 |
Sód | 45 | 1 | 4 | 9 | 2 | 1 |
Chlor | 470 | b.d | b.d | b.d. | 16 | 10 |
Siarka | 26 | b.d. | b.d. | b.d. | 13 | 2 |
Bor | 0,6 | b.d. | b.d. | b.d. | 0 | 0 |
Cynk | 2 | 0,2 | 0,2 | 4,2 | 0,2 | 0,1 |
Mangan | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 3,3 | 0,2 | 0 |
Żelazo | 2 | 1 | 0,4 | 1,2 | 1,26 | 0,1 |
Miedź | 0,23 | 0,1 | 0 | 0,1 | 0 | 0 |
Witamina B1 | 0,41 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Witamina C | 23,4 | 0,5 | 0,5 | 0 | 0 | 0 |
Źródło: www.nutritiondata.com
Indeks glikemiczny mierzy wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi.
Cukier kokosowy zajmuje tylko 35 pozycję w tym indeksie, natomiast cukier stołowy plasuje się pomiędzy 60 a 75.
Żywność o wysokim indeksie glikemicznym powoduje szybki wzrost cukru we krwi co może być groźne w skutkach.
Szybki skok cukru we krwi może spowodować, wzrost poziomu insuliny w krótkim okresie czasu, a to natomiast może mieć poważne konsekwencje dla diabetyków.
Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi.
Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2.
Fruktoza jest rodzajem cukru który organizm szybko zamienia w tłuszcz.
Tylko Twoja wątroba może rozłożyć glukozę, a jednym z wyników tej awarii jest wzrost trójglicerydów – forma tłuszczu.
Nie należy spożywać dużych ilości fruktozy poza tym, co można dostać w świeżych owoców, zauważa Harvard Health Publications.
Syrop z agawy zawiera 90 procent fruktozy, a syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy- 55 procent fruktozy.
Cukier kokosowy ma tylko 45 procent fruktozy, co czyni go lepszym rozwiązaniem niż stosowanie innych substancji słodzących.
Cukier Kokosowy został określony jako „najbardziej zrównoważony środek słodzący na świecie w roku 2014.
Uprawa palmy kokosowej i pozyskanie cukru kokosowego odbywa się przy użyciu minimalnych ilości wody i paliwa, zwłaszcza w porównaniu do produkcji trzciny cukrowej.
Nie ma żadnych sztucznych składników i nie jest chemicznie zmieniony w jakikolwiek sposób.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…