MAJERANEK: lecznicza roślina prosto z Twojej kuchni

 Majeranek: roślina lecznicza

Cała nadziemna część tej rośliny powinna być zbierana jako roślina lecznicza, najlepiej tuż przed kwitnieniem i starannie ususzona. Słonecznolubny majeranek posiada:

  • cenne olejki eteryczne (świeża roślina zawiera od 0,7 do 3,5%)
  • flawonoidy
  • garbniki
  • substancje gorzkie
  • glikozydy
  • kwasu askorbinowy (wit. C)

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Mimo, że np. Federalny Urząd Zdrowia w Niemczech ostrzega przed stosowaniem majeranku w celach leczniczych, nadal istnieją lekarze, którzy zalecają majeranek przy problemach z żołądkiem, jelitami i drogami żółciowymi. Ponadto zioło to stosuje się przeciw niestrawności, braku apetytu, wzdęciom i biegunkom.

Zastosowanie i sposób wykonania maści majerankowej

Znaną od dawna maść majerankową można stosować jako maść do nosa przy katarze, na nerwobóle, rany, skręcenia i owrzodzenia. Maść majerankowa jest dostępna w aptekach, ale zdaniem zielarzy, przygotowana samodzielnie w domu ma większą skuteczność.

Aby przygotować maść, zmieszaj 1 łyżeczkę zmielonego majeranku z 1 łyżeczką spirytusu i odstaw na kilka godzin. Następnie dodaj 1 łyżeczkę niesolonego masła i ogrzewaj mieszaninę w kąpieli wodnej przez około 10 minut. Na końcu przeciśnij przez gazę i przestudź. Z powodu krótkiego okresu trwałości, należy wytwarzać tylko małe ilości maści.

Niezbędny w kuchni

Ze względu na właściwości smakowe i zdrowotne, nie należy zapominać o majeranku w kuchni. Dobrze komponuje się z tłustym mięsem, a także z ziemniakami i innymi warzywami. Jest niezbędnym ziołem przy wyrobie kiełbas. Razem z jałowcem, majeranek uszlachetnia smak wszelkich gulaszy, szczególnie z wołowiny i dziczyzny.

 

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

4 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

4 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

4 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

6 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago