Categories: Owoce

Poznaj drzewo którego liście i nasiona zawierają 25 x więcej żelaza niż szpinak i 4 x więcej białka niż jaja

Użytkowników online: 81

Moringa jest drzewem, które rośnie w obszarach tropikalnych i podzwrotnikowych. Zioła dostępne są w sklepach zielarskich. Drzewo to ma liście i strąki, które wytwarzają nasiona, które mogą być spożywane albo mogą służyć do oczyszczania wody. Większość rośliny morniga może być skonsumowana a liście i nasiona mają imponujące wartości odżywcze.
Proszek uzyskiwany z liści tego drzewa posiada ponad 92 składniki odżywcze oraz 18 aminokwasów, co zapewne wzmacnia układ odpornościowy i jest dobrym środkiem przeciw starzeniu. Proszek ten ma również czterokrotnie większą ilość witaminy A niż marchew, siedem razy większą ilość witaminy C od pomarańczy, trzykrotnie większą ilość potasu niż banan, dwadzieścia pięć razy większą ilość żelaza niż szpinak i cztery razy większą ilość białka niż jajka.
Tak, te suszone liście są siłą samą w sobie!

 

Spożywanie proszku z liści moringa może regulować poziom glukozy we krwi, co więcej ma on działanie przeciwzapalne, wspomaga krążenie jak również pomaga w trawieniu. Dzięki jej właściwościom energizującym olej z nasion moringi można używać do pielęgnacji włosów i skóry.
Proszek uzyskiwany z nasion tej rośliny można przetworzyć w bogaty w kwas oleinowy, który zaliczany jest do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona są także bogate w witaminy A, C i żelazo. Posiadają one zaskakujące korzyści dla osób, które nie lubią pić wody. Żucie surowej okrywy nasiennej w ustach i przełykanie wytwarzającej się lepkiej wydzieliny, osładza smak wody pitej bezpośrednio po przeżuciu. Jednak smak ten zanika po kilku minutach.
Proszek z liści i nasion moringa można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a jeśli nie jest oferowany w formie sproszkowanej to na pewno jest dostępny w formie kapsułek. Świeży proszek jest koloru jasnej zieleni, w przeciągu dwóch miesięcy kolor ten zmienia się na oliwkowy.
Proszek z liści i nasion moringi jest łatwy do wykonania samodzielnie w domu. Świeże liście i nasiona należy dokładnie umyć i pozostawić do wyschnięcia. Następnie należy umieścić je w piekarniku i suszyć  temp. poniżej 180 ºF przez około godzinę i piętnaście minut. Susz umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie drobny proszek, który następnie należy przesiać przez sito i umieścić w szczelnym pojemniku.

Moringa rośnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych i jest to drzewo, które w swoim naturalnym środowisku nie wymaga żadnej szczególnej opieki. To sprawia, że jest jeszcze bardziej dostępna i tańsza w produkcji, a kluczowa staje się przede wszystkim dostępność terenu na którym będzie rosła.
Teraz, gdy już wiemy jakie korzyści żywieniowe płyną ze sproszkowanych liści i nasion tego drzewa powstaje pytanie, w jaki sposób możemy je wpleść do naszej codziennej diety poza spożywaniem ich w postaci doustnych kapsułek?
Dodaj naturalnej siły liści do codziennych koktajli.
Można dodać nawet dwie łyżeczki proszku na porcję. Łagodny ziemisty smak sproszkowanych liści w proszku w połączeniu z miętą jest dobrym sposobem, aby zrównoważyć smak moringa łącząc go ze smacznym i ciekawym dodatkiem. Moringa oleifera jest kulinarną supergwiazdą i niedocenianym bohaterem żywności!

Sprawdź niektóre przepisy z dodatkiem moringi.

1. Miętowo-moringowy shake
Składniki:
1 kawałek dojrzałego kokosa
2 szklanki mleka bezglutenowego
1 czubata łyżka nasion chia
2 czubate łyżeczki nasion konopi
3 daktyle
½ małego jabłko
1 łyżeczka sproszkowanych liści moringa
1 łyżka sproszkowanych nasion moringa
Szczypta soli himalajskiej różowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka świeżych liści mięty
1 łyżeczka cukru kokosowego
Kilka kostek lodu

 

Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki razem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany shake podawać natychmiast.

Kwiaty drzewa Moringa są białe i piękne, można dodać do muesli, podawać świeżo jako składnik do sałatek dla nieco pikantnego smaku lub używać do tworzenia dekoracji posiłków.

 

2. Herbatka z moringi
3 szklanki ( 720 ml ) wody
¼ szklanki (5 g) całych liści moringa
¼ szklanki (5 g) całych liści mięty
2 szt. trawy cytrynowej (8 cali włącznie z trzpieniem)
2 suszone liście limonki (opcjonalnie)
Kwiaty moringa do dekoracji (opcjonalnie)

Moringa jest niezwykłą rośliną, wciel ją do swojej diety już dziś!

 

View Comments

  • Od dłuższego czasu obserwuję Ciebie i Twojego bloga.
    Uważam, że jesteś najsympatyczniejszą i najbardziej konkretną osobą w strefie zdrowego trybu życia, niech Lewandowskie i Chodakowskie się chowają, bo to Ty przekazujesz na prawdę wartościowe informacje, udowadniasz, że wcale nie trzeba kupować składników droższych, niż dzienne menu polskich rodzin, przy czym dobrze się czuć i wyglądać.
    Każdy Twój post ma tak wiele świetnych informacji, że często wracam do nich kilka razy.
    Jesteś super. :)

    Miłego dnia!

    • Przyłączam się. Jesteś najfajniejsza osobą w internecie w tej kategorii. Jesteś sobą, bardzo naturalny opowiadasz wszystko jak przyjaciel przyjacielowi. Do tego krótko i konkretnie. Super. Dziękuje.

      • No ok, ale co z wchłanialnością tych substancji. To, ze jest ich dużo, nie znaczy, że organizm je przyswoi.

  • To co najbardziej mi się podoba w Pana postach, szczególnie zaś w filmach to spokój, uśmiech, fachowość (choć tę trudno mi zweryfikować) i pewna dbałość o jakość wypowiedzi (co jest ważne na odbiór wiadomości)

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago