Moringa jest drzewem, które rośnie w obszarach tropikalnych i podzwrotnikowych. Zioła dostępne są w sklepach zielarskich. Drzewo to ma liście i strąki, które wytwarzają nasiona, które mogą być spożywane albo mogą służyć do oczyszczania wody. Większość rośliny morniga może być skonsumowana a liście i nasiona mają imponujące wartości odżywcze.
Proszek uzyskiwany z liści tego drzewa posiada ponad 92 składniki odżywcze oraz 18 aminokwasów, co zapewne wzmacnia układ odpornościowy i jest dobrym środkiem przeciw starzeniu. Proszek ten ma również czterokrotnie większą ilość witaminy A niż marchew, siedem razy większą ilość witaminy C od pomarańczy, trzykrotnie większą ilość potasu niż banan, dwadzieścia pięć razy większą ilość żelaza niż szpinak i cztery razy większą ilość białka niż jajka.
Tak, te suszone liście są siłą samą w sobie!
Spożywanie proszku z liści moringa może regulować poziom glukozy we krwi, co więcej ma on działanie przeciwzapalne, wspomaga krążenie jak również pomaga w trawieniu. Dzięki jej właściwościom energizującym olej z nasion moringi można używać do pielęgnacji włosów i skóry.
Proszek uzyskiwany z nasion tej rośliny można przetworzyć w bogaty w kwas oleinowy, który zaliczany jest do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona są także bogate w witaminy A, C i żelazo. Posiadają one zaskakujące korzyści dla osób, które nie lubią pić wody. Żucie surowej okrywy nasiennej w ustach i przełykanie wytwarzającej się lepkiej wydzieliny, osładza smak wody pitej bezpośrednio po przeżuciu. Jednak smak ten zanika po kilku minutach.
Proszek z liści i nasion moringa można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a jeśli nie jest oferowany w formie sproszkowanej to na pewno jest dostępny w formie kapsułek. Świeży proszek jest koloru jasnej zieleni, w przeciągu dwóch miesięcy kolor ten zmienia się na oliwkowy.
Proszek z liści i nasion moringi jest łatwy do wykonania samodzielnie w domu. Świeże liście i nasiona należy dokładnie umyć i pozostawić do wyschnięcia. Następnie należy umieścić je w piekarniku i suszyć temp. poniżej 180 ºF przez około godzinę i piętnaście minut. Susz umieścić w blenderze i zmiksować, aż powstanie drobny proszek, który następnie należy przesiać przez sito i umieścić w szczelnym pojemniku.
Moringa rośnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych i jest to drzewo, które w swoim naturalnym środowisku nie wymaga żadnej szczególnej opieki. To sprawia, że jest jeszcze bardziej dostępna i tańsza w produkcji, a kluczowa staje się przede wszystkim dostępność terenu na którym będzie rosła.
Teraz, gdy już wiemy jakie korzyści żywieniowe płyną ze sproszkowanych liści i nasion tego drzewa powstaje pytanie, w jaki sposób możemy je wpleść do naszej codziennej diety poza spożywaniem ich w postaci doustnych kapsułek?
Dodaj naturalnej siły liści do codziennych koktajli.
Można dodać nawet dwie łyżeczki proszku na porcję. Łagodny ziemisty smak sproszkowanych liści w proszku w połączeniu z miętą jest dobrym sposobem, aby zrównoważyć smak moringa łącząc go ze smacznym i ciekawym dodatkiem. Moringa oleifera jest kulinarną supergwiazdą i niedocenianym bohaterem żywności!
1. Miętowo-moringowy shake
Składniki:
1 kawałek dojrzałego kokosa
2 szklanki mleka bezglutenowego
1 czubata łyżka nasion chia
2 czubate łyżeczki nasion konopi
3 daktyle
½ małego jabłko
1 łyżeczka sproszkowanych liści moringa
1 łyżka sproszkowanych nasion moringa
Szczypta soli himalajskiej różowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka świeżych liści mięty
1 łyżeczka cukru kokosowego
Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki razem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany shake podawać natychmiast.
Kwiaty drzewa Moringa są białe i piękne, można dodać do muesli, podawać świeżo jako składnik do sałatek dla nieco pikantnego smaku lub używać do tworzenia dekoracji posiłków.
2. Herbatka z moringi
3 szklanki ( 720 ml ) wody
¼ szklanki (5 g) całych liści moringa
¼ szklanki (5 g) całych liści mięty
2 szt. trawy cytrynowej (8 cali włącznie z trzpieniem)
2 suszone liście limonki (opcjonalnie)
Kwiaty moringa do dekoracji (opcjonalnie)
Moringa jest niezwykłą rośliną, wciel ją do swojej diety już dziś!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Od dłuższego czasu obserwuję Ciebie i Twojego bloga.
Uważam, że jesteś najsympatyczniejszą i najbardziej konkretną osobą w strefie zdrowego trybu życia, niech Lewandowskie i Chodakowskie się chowają, bo to Ty przekazujesz na prawdę wartościowe informacje, udowadniasz, że wcale nie trzeba kupować składników droższych, niż dzienne menu polskich rodzin, przy czym dobrze się czuć i wyglądać.
Każdy Twój post ma tak wiele świetnych informacji, że często wracam do nich kilka razy.
Jesteś super. :)
Miłego dnia!
Dziękuje za słowa uznania ... rosnę w siłę :)
Podpisuje się dwoma rękoma pod słowami Kamili! Dzieki Damian za dzielenie sie wiedzą! Pozdrawiam
Przyłączam się. Jesteś najfajniejsza osobą w internecie w tej kategorii. Jesteś sobą, bardzo naturalny opowiadasz wszystko jak przyjaciel przyjacielowi. Do tego krótko i konkretnie. Super. Dziękuje.
No ok, ale co z wchłanialnością tych substancji. To, ze jest ich dużo, nie znaczy, że organizm je przyswoi.
To co najbardziej mi się podoba w Pana postach, szczególnie zaś w filmach to spokój, uśmiech, fachowość (choć tę trudno mi zweryfikować) i pewna dbałość o jakość wypowiedzi (co jest ważne na odbiór wiadomości)