1. Sok żółty – przyśpieszający przemianę materii (jabłko, grejpfrut, łodygi selera naciowego, listki mięty, wywar z korzenia lukrecji)
2. Sok pomarańczowy – spalający tłuszcz (marchew, gruszka, pomarańcz, biała rzodkiew, seler naciowy, plasterki swieżego imbiru)
3. Sok czerwony – oczyszczający wątrobę i jelita (burak, marchew, jabłko)
4. Sok zielony – wspomagający odchudzanie (liście mniszka lekarskiego, natka pietruszki, grejpfrut, jabłko, ogórek, wywar z korzenia lukrecji)
🥕 Pomarańczowy = beta-karoten, który jest karotenoidem, nasz organizm używa go do tworzenia witaminy A. Karotenoidy mogą pomóc w poprawie funkcji układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem. Pomagają w produkcji hormonów oraz witaminy D.
🍋 Żółty = Bioflawonoidy, rewelacyjnie działają na naszą skórę a co najważniejsze podobnie jak błonnik odżywiają nasze jelita wzmacniając nasz układ odpornościowy oraz pomagają w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia .
🍒 Czerwone = Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy zdolnych do zwalczania toksyn, poprawy zdrowia serca i zapobiegania nowotworom. .
🥦 Zielony = chlorofil znany jest ze swoich właściwości leczniczych i odtruwających, takich jak wspomaganie gojenia się ran. Jego działanie przeciwwirusowe sprawia, że silnie wspomaga nasz układ odpornościowy.
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
View Comments
A może by się jeszcze przydały jakieś proporcje? Chyba też są wżne?!