1. Sok żółty – przyśpieszający przemianę materii (jabłko, grejpfrut, łodygi selera naciowego, listki mięty, wywar z korzenia lukrecji)
2. Sok pomarańczowy – spalający tłuszcz (marchew, gruszka, pomarańcz, biała rzodkiew, seler naciowy, plasterki swieżego imbiru)
3. Sok czerwony – oczyszczający wątrobę i jelita (burak, marchew, jabłko)
4. Sok zielony – wspomagający odchudzanie (liście mniszka lekarskiego, natka pietruszki, grejpfrut, jabłko, ogórek, wywar z korzenia lukrecji)
🥕 Pomarańczowy = beta-karoten, który jest karotenoidem, nasz organizm używa go do tworzenia witaminy A. Karotenoidy mogą pomóc w poprawie funkcji układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem. Pomagają w produkcji hormonów oraz witaminy D.
🍋 Żółty = Bioflawonoidy, rewelacyjnie działają na naszą skórę a co najważniejsze podobnie jak błonnik odżywiają nasze jelita wzmacniając nasz układ odpornościowy oraz pomagają w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia .
🍒 Czerwone = Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy zdolnych do zwalczania toksyn, poprawy zdrowia serca i zapobiegania nowotworom. .
🥦 Zielony = chlorofil znany jest ze swoich właściwości leczniczych i odtruwających, takich jak wspomaganie gojenia się ran. Jego działanie przeciwwirusowe sprawia, że silnie wspomaga nasz układ odpornościowy.
Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…
Gotowanie bez mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku i różnorodności na talerzu. W…
Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Odpowiada za produkcję hemoglobiny, transport tlenu…
Stres jest nieodłączną częścią naszego życia, jednak w wielu przypadkach jego przyczyny wynikają z naszych…
Każdy, kto uwielbia jabłka, wie, że ich smak, struktura i zastosowanie mogą się znacznie różnić…
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…
View Comments
A może by się jeszcze przydały jakieś proporcje? Chyba też są wżne?!