Categories: Smoothie

Spirulina, co to jest i jak wpływa ma na zdrowie – 3x więcej białka niż w mięsie

Użytkowników online: 32

Spirulina to mikro alga o zdumiewających właściwo!!!!

Posiada wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu, gamfmalinolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Posiada również wysokowartościowe białko sięgające 60 – 70 %, to blisko trzykrotnie więcej od zawartości białka w mięsie!

Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie, jakimi są m.in.:

– działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV

– działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom

– wzmacnianie systemu immunologicznego

– ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;

– stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;

– pobudzenie procesu krwiotwórczego;

– ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki

SPIRULINA – PEREŁKA DLA FANÓW ZDROWEGO ODŻYWIANIA

– stanowi świetne źródło wysoce biodostępnego żelaza, wapnia, beta karotenu, witaminy A oraz B12.

– 1gram spiruliny ma tyle substancji odżywczych, co 1 kg warzyw (mowa o mikro- i makroelementach oraz witaminach)

– jest źródłem pełnowartościowego białka (aż 60-70%!!)

– wzmacnia organizm, poprawia jego wydolność – polecana rekonwalescentom i sportowcom

– wspomaga metabolizm – coś dla odchudzających się

– pomaga w leczeniu otyłości i nadciśnienia

– obniża poziom „złego cholesterolu„, natomiast podnosi poziom tego „dobrego”
Nie bez powodu jest, zatem zaliczana do grona najzdrowszej żywności świata. Spirulinę można kupić w tabletkach lub proszku, w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać ją do koktajli, zup czy np. placków ziemniaczanych, ze względu na smak. Jednak maksymalnie i łyżeczka dziennie.

Poniżej przepis na super koktajl.

Składniki:

– ½ szklanki soku z pomarańczy

– ½ jabłka

– 1 banan

– ½ łyżka spiruliny

– 2 łodygi selera naciowego lub Jarmuż

– ¾ szklanki wody

Wystarczy zblendować i gotowe.

View Comments

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago