Categories: Smoothie

Spirulina, co to jest i jak wpływa ma na zdrowie – 3x więcej białka niż w mięsie

Spirulina to mikro alga o zdumiewających właściwo!!!!

Posiada wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu, gamfmalinolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Posiada również wysokowartościowe białko sięgające 60 – 70 %, to blisko trzykrotnie więcej od zawartości białka w mięsie!

Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie, jakimi są m.in.:

– działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV

– działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom

– wzmacnianie systemu immunologicznego

– ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;

– stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;

– pobudzenie procesu krwiotwórczego;

– ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki

SPIRULINA – PEREŁKA DLA FANÓW ZDROWEGO ODŻYWIANIA

– stanowi świetne źródło wysoce biodostępnego żelaza, wapnia, beta karotenu, witaminy A oraz B12.

– 1gram spiruliny ma tyle substancji odżywczych, co 1 kg warzyw (mowa o mikro- i makroelementach oraz witaminach)

– jest źródłem pełnowartościowego białka (aż 60-70%!!)

– wzmacnia organizm, poprawia jego wydolność – polecana rekonwalescentom i sportowcom

– wspomaga metabolizm – coś dla odchudzających się

– pomaga w leczeniu otyłości i nadciśnienia

– obniża poziom „złego cholesterolu„, natomiast podnosi poziom tego „dobrego”
Nie bez powodu jest, zatem zaliczana do grona najzdrowszej żywności świata. Spirulinę można kupić w tabletkach lub proszku, w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać ją do koktajli, zup czy np. placków ziemniaczanych, ze względu na smak. Jednak maksymalnie i łyżeczka dziennie.

Poniżej przepis na super koktajl.

Składniki:

– ½ szklanki soku z pomarańczy

– ½ jabłka

– 1 banan

– ½ łyżka spiruliny

– 2 łodygi selera naciowego lub Jarmuż

– ¾ szklanki wody

Wystarczy zblendować i gotowe.

View Comments

Recent Posts

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

4 godziny ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

2 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

5 dni ago

Nie uwierzysz, jak różnorodne mogą być dania z kaszą gryczaną – odkryj 10 bestsellerów!

Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…

5 dni ago

Karkówka jak z restauracji? Poznaj 10 profesjonalnych sposobów na jej przygotowanie!

Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…

6 dni ago

Dlaczego wszyscy oszaleli na punkcie tych 6 dipów? Odkryj ich sekrety!

Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…

6 dni ago