Posiada wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu, gamfmalinolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Posiada również wysokowartościowe białko sięgające 60 – 70 %, to blisko trzykrotnie więcej od zawartości białka w mięsie!
Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie, jakimi są m.in.:
– działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV
– działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom
– wzmacnianie systemu immunologicznego
– ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;
– stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;
– pobudzenie procesu krwiotwórczego;
– ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki
– stanowi świetne źródło wysoce biodostępnego żelaza, wapnia, beta karotenu, witaminy A oraz B12.
– 1gram spiruliny ma tyle substancji odżywczych, co 1 kg warzyw (mowa o mikro- i makroelementach oraz witaminach)
– jest źródłem pełnowartościowego białka (aż 60-70%!!)
– wzmacnia organizm, poprawia jego wydolność – polecana rekonwalescentom i sportowcom
– wspomaga metabolizm – coś dla odchudzających się
– pomaga w leczeniu otyłości i nadciśnienia
– obniża poziom „złego cholesterolu„, natomiast podnosi poziom tego „dobrego”
Nie bez powodu jest, zatem zaliczana do grona najzdrowszej żywności świata. Spirulinę można kupić w tabletkach lub proszku, w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać ją do koktajli, zup czy np. placków ziemniaczanych, ze względu na smak. Jednak maksymalnie i łyżeczka dziennie.
Składniki:
– ½ szklanki soku z pomarańczy
– ½ jabłka
– 1 banan
– ½ łyżka spiruliny
– 2 łodygi selera naciowego lub Jarmuż
– ¾ szklanki wody
Wystarczy zblendować i gotowe.
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
View Comments
Masz jakieś sprawdzone miejsce, gdzie kupujesz spirulinę i chlorellę?
Wszyscy zachwycają się superfood, a ja postanowiłam pokazać drugą stronę. Poznajecie ciemną stronę spiruliny: http://aptekamalegoczlowieka.blogspot.com/2016/06/ciemna-strona-spiruliny.html