Categories: Smoothie

Spirulina, co to jest i jak wpływa ma na zdrowie – 3x więcej białka niż w mięsie

Użytkowników online: 35

Spirulina to mikro alga o zdumiewających właściwo!!!!

Posiada wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu, gamfmalinolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Posiada również wysokowartościowe białko sięgające 60 – 70 %, to blisko trzykrotnie więcej od zawartości białka w mięsie!

Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie, jakimi są m.in.:

– działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV

– działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom

– wzmacnianie systemu immunologicznego

– ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;

– stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;

– pobudzenie procesu krwiotwórczego;

– ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki

SPIRULINA – PEREŁKA DLA FANÓW ZDROWEGO ODŻYWIANIA

– stanowi świetne źródło wysoce biodostępnego żelaza, wapnia, beta karotenu, witaminy A oraz B12.

– 1gram spiruliny ma tyle substancji odżywczych, co 1 kg warzyw (mowa o mikro- i makroelementach oraz witaminach)

– jest źródłem pełnowartościowego białka (aż 60-70%!!)

– wzmacnia organizm, poprawia jego wydolność – polecana rekonwalescentom i sportowcom

– wspomaga metabolizm – coś dla odchudzających się

– pomaga w leczeniu otyłości i nadciśnienia

– obniża poziom „złego cholesterolu„, natomiast podnosi poziom tego „dobrego”
Nie bez powodu jest, zatem zaliczana do grona najzdrowszej żywności świata. Spirulinę można kupić w tabletkach lub proszku, w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać ją do koktajli, zup czy np. placków ziemniaczanych, ze względu na smak. Jednak maksymalnie i łyżeczka dziennie.

Poniżej przepis na super koktajl.

Składniki:

– ½ szklanki soku z pomarańczy

– ½ jabłka

– 1 banan

– ½ łyżka spiruliny

– 2 łodygi selera naciowego lub Jarmuż

– ¾ szklanki wody

Wystarczy zblendować i gotowe.

View Comments

Recent Posts

Kurczak nigdy nie był tak smaczny – 10 rewelacyjnych przepisów!

Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…

23 godziny ago

10 dań z wołowiną, które MUSISZ spróbować!

Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…

1 dzień ago

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

1 dzień ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

2 dni ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

2 dni ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

2 dni ago