Categories: Smoothie

Spirulina, co to jest i jak wpływa ma na zdrowie – 3x więcej białka niż w mięsie

Użytkowników online: 100

Spirulina to mikro alga o zdumiewających właściwo!!!!

Posiada wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu, gamfmalinolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Posiada również wysokowartościowe białko sięgające 60 – 70 %, to blisko trzykrotnie więcej od zawartości białka w mięsie!

Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie, jakimi są m.in.:

– działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV

– działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom

– wzmacnianie systemu immunologicznego

– ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;

– stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;

– pobudzenie procesu krwiotwórczego;

– ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki

SPIRULINA – PEREŁKA DLA FANÓW ZDROWEGO ODŻYWIANIA

– stanowi świetne źródło wysoce biodostępnego żelaza, wapnia, beta karotenu, witaminy A oraz B12.

– 1gram spiruliny ma tyle substancji odżywczych, co 1 kg warzyw (mowa o mikro- i makroelementach oraz witaminach)

– jest źródłem pełnowartościowego białka (aż 60-70%!!)

– wzmacnia organizm, poprawia jego wydolność – polecana rekonwalescentom i sportowcom

– wspomaga metabolizm – coś dla odchudzających się

– pomaga w leczeniu otyłości i nadciśnienia

– obniża poziom „złego cholesterolu„, natomiast podnosi poziom tego „dobrego”
Nie bez powodu jest, zatem zaliczana do grona najzdrowszej żywności świata. Spirulinę można kupić w tabletkach lub proszku, w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej dodawać ją do koktajli, zup czy np. placków ziemniaczanych, ze względu na smak. Jednak maksymalnie i łyżeczka dziennie.

Poniżej przepis na super koktajl.

Składniki:

– ½ szklanki soku z pomarańczy

– ½ jabłka

– 1 banan

– ½ łyżka spiruliny

– 2 łodygi selera naciowego lub Jarmuż

– ¾ szklanki wody

Wystarczy zblendować i gotowe.

View Comments

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago