Niestrawność, zgaga, zespół jelita drażliwego, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz wzdęcia są bolesnymi i niewygodnymi dolegliwościami trawiennymi. Są też niestety zbyt powszechne. Dlaczego?
Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że ulgę powyższym dolegliwościom przyniosłaby zmiana diety. Najczęściej jednak sięgają po środki zobojętniające kwas żołądkowy, które oferują jedynie szybką i łatwą poprawę. Niestety takie podejście nie zatrzyma dolegliwości trawiennych.
Leczenie wcale nie musi być trudne, nie trzeba podejmować restrykcyjnych zmian w swojej diecie. Istnieje kilka naturalnych składników, które mogą Ci uporać się z problemem trawiennym . Poniżej znajdziesz 10 sposobów łagodzenia pokarmowego cierpienia, które łatwo możesz włączyć do codziennego posiłku.
Choć jest to temat dyskusyjny ostatnimi czasy, wiele osób może nie zdawać sobie sprawy ze swojej wrażliwości ma gluten. Pszenica, jęczmień i żyto to ziarna zawierające gluten. Może on hamować rozwój mikrokosmków jelitowych, powodując zaburzenia wchłaniania składników odżywczych oraz nadmiar gazów. W pierwszej kolejności trzeba wyeliminować Gliadynę czyli pszenice
Jest to dieta o małej zawartości składników fermentujących oligo-, di- i monocharydów oraz polio li. Uważa się, że zawierają one węglowodany trudne do strawienia, powodując wzdęcia.
Popularne w FODAMPS:
Przeciętna dieta i styl życia nie są przyznaje dla układu pokarmowego. Często problemy trawienne są wywołane przez:
Biorąc kilka łyków podczas posiłku jest w porządku. Jeśli jednak napijesz się nieco więcej możesz rozcieńczyć kwas solny w żołądku, który jest odpowiedzialny za rozkład posiłków. Im mniej rozłożonego posiłku, tym więcej wzdęć. Najlepiej unikać zimnej wody, która powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, co oznacza, że składniki nie wchłaniają się sprawnie.
Skrobia zazwyczaj przechodzi przez układ pokarmowy bardzo szybko, trafiając do jelita cienkiego. Tymczasem białka nie. Gdy zostaje zmuszona do opóźnienia z powodu zmieszania z białkami, węglowodany zaczynają proces fermentacji tworząc nadmiar gazów.
Zbyt duży posiłek na raz może przeciążyć układ pokarmowy. Organizm wówczas nie może rozłożyć całej żywności, przez co nie zostają wchłonięte wartości odżywcze. Doprowadza to do nasilenia procesów fermentujących powodując ogólny dyskomfort.
Warto spróbować pół szklanki wody z łyżką sody oczyszczonej. Dzięki odczynowi zasadowemu pomoże zneutralizować nadmiar kwasu. Z drugiej strony wypicie odrobiny octu jabłkowego pobudza produkcję kwasu w celu lepszego trawienia.
Włączanie probiotyków i enzymów trawiennych do codziennej diety może mieć zbawienny skutek w leczeniu złego stanu zdrowia jelit i układu pokarmowego. Kiszonki są najlepszym rozwiązaniem dla wzmocnienia systemu obronnego naszego organizmu. Zawierają kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, tym samym wspomagając trawienie i wchłanianie składników.
źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202369/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2007.03549.x/full
http://www.nature.com/ajg/journal/v108/n9/full/ajg2013198a.html
http://ajcn.nutrition.org/content/94/3/709.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15932367
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21615553
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
na dobre trawienie zawsze pomoże błonnik. Ja biorę wz apteki ColosanEX, ale inne też pewnie działają
Jaki test na nietolerancje pokarmową? Food detectiv?