Możemy dodać do nich wszelkiego rodzaju orzechów i nasion. Głównie polecamy orzechy nerkowca, migdały, wraz z nasionami dyni, lnu. Wyśmienicie pasować będą do smaku orzechy laskowe i włoskie. Kompozycja jest naprawdę dowolna. Orzechowe krakersy to doskonała przekąska na imprezę, drugie śniadanie lub po prostu do podgryzania
Krakersy orzechowe przepis:
Na ok. 30 – 40 szt.
Produkty na ciasto:
*2 szklanki (300 g) zmieszanych orzechów, (użyliśmy nerkowca, migdałów, pestek dyni i nasion lnu)
*1 jajko
*2 łyżki wody
*1 łyżeczka soli morskiej
Produkty na posypkę:
*sól morska (do smaku)
*nasiona anyżu
*nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
2.Przygotować dwie blachy, wyłożyć papierem do pieczenia ciasta.
3.Orzechy zblendować na jednolitą masę i dodać do nich jajko, wodę i sól morską. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania dość twardej konsystencji. Dzielimy ciasto na dwie części, rozkładamy na dwóch blachach, na kształt prostokąta o grubości ok 3-4 mm.
4.Ciasto zraszamy wodą i posypujemy przygotowaną wcześniej posypką. Pieczemy przez ok. 10 minut. Po wystygnięciu, kroimy krakersy na prostokąty, kwadraty lub cienkie paski.
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…