Możemy dodać do nich wszelkiego rodzaju orzechów i nasion. Głównie polecamy orzechy nerkowca, migdały, wraz z nasionami dyni, lnu. Wyśmienicie pasować będą do smaku orzechy laskowe i włoskie. Kompozycja jest naprawdę dowolna. Orzechowe krakersy to doskonała przekąska na imprezę, drugie śniadanie lub po prostu do podgryzania
Krakersy orzechowe przepis:
Na ok. 30 – 40 szt.
Produkty na ciasto:
*2 szklanki (300 g) zmieszanych orzechów, (użyliśmy nerkowca, migdałów, pestek dyni i nasion lnu)
*1 jajko
*2 łyżki wody
*1 łyżeczka soli morskiej
Produkty na posypkę:
*sól morska (do smaku)
*nasiona anyżu
*nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
2.Przygotować dwie blachy, wyłożyć papierem do pieczenia ciasta.
3.Orzechy zblendować na jednolitą masę i dodać do nich jajko, wodę i sól morską. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania dość twardej konsystencji. Dzielimy ciasto na dwie części, rozkładamy na dwóch blachach, na kształt prostokąta o grubości ok 3-4 mm.
4.Ciasto zraszamy wodą i posypujemy przygotowaną wcześniej posypką. Pieczemy przez ok. 10 minut. Po wystygnięciu, kroimy krakersy na prostokąty, kwadraty lub cienkie paski.
Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i silnego układu odpornościowego. Wprowadzenie kilku prostych nawyków do…
Woda to kluczowy element życia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Chociaż często niedoceniana,…
Szukasz pomysłów na pyszną i szybką kolację, która zachwyci domowników lub gości? Oto 10 sprawdzonych…
Oksytocyna, często nazywana „hormonem miłości” lub „hormonem więzi”, odgrywa kluczową rolę w budowaniu i utrzymywaniu…
Koncentracja jest kluczowa dla osiągania celów zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu. Niestety,…
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które zachwycą prostotą wykonania,…