Możemy dodać do nich wszelkiego rodzaju orzechów i nasion. Głównie polecamy orzechy nerkowca, migdały, wraz z nasionami dyni, lnu. Wyśmienicie pasować będą do smaku orzechy laskowe i włoskie. Kompozycja jest naprawdę dowolna. Orzechowe krakersy to doskonała przekąska na imprezę, drugie śniadanie lub po prostu do podgryzania
Krakersy orzechowe przepis:
Na ok. 30 – 40 szt.
Produkty na ciasto:
*2 szklanki (300 g) zmieszanych orzechów, (użyliśmy nerkowca, migdałów, pestek dyni i nasion lnu)
*1 jajko
*2 łyżki wody
*1 łyżeczka soli morskiej
Produkty na posypkę:
*sól morska (do smaku)
*nasiona anyżu
*nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
2.Przygotować dwie blachy, wyłożyć papierem do pieczenia ciasta.
3.Orzechy zblendować na jednolitą masę i dodać do nich jajko, wodę i sól morską. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania dość twardej konsystencji. Dzielimy ciasto na dwie części, rozkładamy na dwóch blachach, na kształt prostokąta o grubości ok 3-4 mm.
4.Ciasto zraszamy wodą i posypujemy przygotowaną wcześniej posypką. Pieczemy przez ok. 10 minut. Po wystygnięciu, kroimy krakersy na prostokąty, kwadraty lub cienkie paski.
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…