Podczas prób zmiany swoich nawyków żywieniowych, a w trakcie zwiększania własnej wiedzy żywieniowej, mogą nas dopaść pewne dietetyczne wątpliwości. Na przykład – skoro gotowanie powoduje utratę wielu witamin, to czy surowe jedzenie nie powinno być zdrowsze? Teoretycznie tak, choć proces gotowania nie został wymyślony jedynie po to, aby poprawiać smak jedzenia, ale także wpływać na jego jakość.
Witarianizm to jedna ze skrajnych odmian wegetarianizmu, polegająca na spożywaniu wyłącznie produktów surowych, czyli niepoddanych obróbce termicznej. Obejmują one, rzecz jasna, owoce, a także niektóre warzywa, których spożycie w formie surowej nie powoduje zatruć toksynami. Powoduj to, że w tym modelu żywienia wyklucza się na przykład ziemniaki, ale również nasiona roślin strączkowych, które w większości wymagają poddania obróbce termicznej przed spożyciem z uwagi na swoją twardość oraz zawartość różnych szkodliwych związków.
Czy witarianie jedzą mięso? Niektórzy eliminują je, pozostając przy surowej diecie roślinnej. Inni z kolei dopuszczają niektóre surowe ryby, na przykład łososia czy tuńczyka, które są dla nich źródłem omega-3, oraz mięso dobrej jakości uzupełniające niedobory białka. W diecie witariańskiej dopuszczalne jest także spożywanie nabiału, którego wytwarzanie nie wymaga obróbki cieplnej, a także wiele olejów tłoczonych na zimno. Wielu witarian wyklucza pożywienie, które jest przetworzone w jakikolwiek sposób – a więc również marynowane czy wekowane!
Jak obróbka termiczna wpływa na składniki odżywcze? Przede wszystkim niszczy bezpowrotnie wiele witamin: C oraz te z grupy B, których zdecydowana większość jest utleniana podczas obróbki termicznej lub wypływa poza jedzenie. Spożywając surowe warzywa i owoce możesz pozwolić sobie na jedzenie mniejszych porcji tych produktów i masz pewność, że dostarczasz sobie odpowiedniej ilości witamin.
Spożywając surowe mięso oraz ryby możesz dostarczyć sobie kilkakrotnie więcej substancji odżywczych, niż w tej samej porcji gotowanych mięs i ryb. Dotyczy to również bardzo ważnych dla organizmu kwasów omega-3, które wiele produktów traci na skutek obróbki tericznej.
Oprócz tego w surowych produktach spożywczych znajduje się więcej aktywnych enzymów trawiennych, które wspierają proces trawienia. Pod względem zawartości składników odżywczych rzeczywiście surowe jedzenie jest lepsze niż poddane obróbce termicznej. Jednak aby podjąć właściwą decyzję o swoim odżywianiu powinieneś poznać szerszy jego kontekst – dlatego czytaj dalej!
Witarianizm opiera się głównie na powyższych założeniach, mówiących o tym, że lepiej zjeść trochę mniej pożywienia, ale za to obfitego w witaminy, minerały, enzymy i zdrowe kwasy tłuszczowe. Teoretycznie ma to sens, ale trzeba przyznać, że ten sposób żywienia nie jest wolny od wad, i to poważnych.
Najważniejsze – ryzyko zakażenia mikrobiologicznego czy pasożytniczego jest tu bardzo wysokie. Nawet źle umyte, pochodzące z niepewnego źródła owoce czy warzywa mogą być źródłem pasożytów i bakterii. Obróbka termiczna pozbawia je wielu witamin, ale jednocześnie sprawia, że są dużo bezpieczniejsze pod tym względem. Szczególnie niebezpieczne jest spożycie surowego mięsa, ryb i owoców morza, a także jaj.
Jeśli chodzi o jajka, nie ma powodu, aby witarianie przed spożyciem ich na surowo nie sparzyli ich skorupki wrzątkiem – bo to właśnie na skorupce bytują bakterie Salmonelli. Jednak w przypadku mięsa bardzo trudno jest dostać to naprawdę wysokiej jakości – z bezpiecznej hodowli, gwarantującej, że było bardzo dokładnie zbadane przez weterynarza przed dopuszczeniem do obrotu.
Witarianizm wymaga też zachowania o wiele większego reżimu higienicznego w kuchni – na przykład dokładnego wyparzania naczyń, desek i noży do krojenia mięsa surowego oraz warzyw, sparzania wrzątkiem wielu owoców i warzyw przed spożyciem.
Kolejną wadą witarianizmu jest stosunkowo wysoki koszt. Ten sposób żywienia wymaga zaopatrywania się w mięso czy nabiał naprawdę wysokiej jakości, z ekologicznych upraw czy hodowli, a więc droższy. To samo, gdy chodzi o warzywa i owoce poza sezonem letnim, kiedy są najlepszej jakości i najbardziej dostępne. Trzeba wtedy sięgać po produkty egzotyczne, które należą do droższych.
Warto jeść w postaci surowej wszystkie owoce i jak najwięcej warzyw, które po prostu nie wymagają gotowania – paprykę, ogórki, sałatę i inne. Podczas gotowania warzyw lub mięsa warto przestrzegać czasu obróbki termicznej – wystarczającego, by nie jeść ich w postaci całkiem surowej, ale zachować odpowiednią jędrność, jak najwięcej smaku, i oczywiście wartości odżywczych.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3172083/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1798444/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11773607
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1154022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11951583
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2081984
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551098/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2081989
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2081984
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11190845
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2081985
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3167909/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3866734/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14527628
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11030475
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19732938
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10775391
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24227349
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10554676
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11982434
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11022869
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26287411
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11982434
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18069785
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21226664
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1790814/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1790814/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12344884
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2094945/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2603156/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095671351200535X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2603156/
http://cebp.aacrjournals.org/content/13/9/1422
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525594
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18950181
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17002432
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3490999/
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1082013207088108
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238815
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12396396
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21091247
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11982434
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10775391
Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…
Gotowanie bez mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku i różnorodności na talerzu. W…
Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Odpowiada za produkcję hemoglobiny, transport tlenu…
Stres jest nieodłączną częścią naszego życia, jednak w wielu przypadkach jego przyczyny wynikają z naszych…
Każdy, kto uwielbia jabłka, wie, że ich smak, struktura i zastosowanie mogą się znacznie różnić…
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…