Zapalenie stawów jest nie do końca jedną jednostką chorobową, a raczej grupą chorób, które łączy jedno – mają charakter zapalny i obejmują stawy.
Najpopularniejsze z aż 100 typów zapalenia stawów, jest RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, oraz choroba zwyrodnieniowa stawów, a także dna moczanowa.
Ich przyczyny, objawy, rokowania i sposoby leczenia są oczywiście odmienne, ale we wszystkich przypadkach dieta może okazać się bardzo istotna dla poprawy jakości życia osoby chorej.
Po pierwsze, cukry proste zwiększają ryzyko zachorowania na stawy. Po drugie – słodzenie znacząco nasila objawy chorobowe, a bóle i trudności z poruszaniem się są w tej chorobie wyjątkowo dotkliwe.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zauważa, że 40 milionów ludzi na świecie cierpi na choroby stawów. WHO stwierdza również, że choroby stawów są jedną z najczęstszych chorób przewlekłych na świecie. Choroby stawów odnoszą się do szeregu stanów przewlekłych i zwyrodnieniowych, które dotyczą stawów i otaczających je struktur ciała. Choroba zwyrodnieniowa stawów jest częstą chorobą stawów i jest spowodowana zużyciem stawów. Po pierwsze, cukry proste zwiększają
Jeśli spożywamy mięso, to w małej ilości, i wybierajmy raczej: drób, ryby, chudą wołowinę. Unikajmy mięs peklowanych, konserw mięsnych, wędlin, kiełbas. Czerwone mięso jest prawdopodobnie jednym z najczęstszych źródeł białka w diecie człowieka. Badanie przeprowadzone przez National Cancer Institute wykazało, że spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem markerów stanu zapalnego w organizmie.
Celiakia to choroba o podłożu zapalnym, którą wywołuje reakcja na gluten. Dlatego też chcąc utrzymać stawy w dobrej kondycji, warto przejść na wegańską dietę bezglutenową. Osoby chorujące na choroby zapalne stawów częściej cierpią również na celiakię. Jeśli nie chcesz całkowicie zrezygnować z glutenu, to przynajmniej spróbuj go mocno ograniczyć.
Rafinowane ziarna zamiast pełnych, dodatek cukru i sztucznych słodzików, konserwanty, barwniki – to wszystko jest dla organizmu sztuczne i wywołuje nasilone reakcje zapalne. Dieta z wysoko przetworzonymi produktami (płatki śniadaniowe, słodycze, chrupki, gotowe ciasta, fast foody, napoje gazowane, mrożone dania i wiele innych) zwiększa też ryzyko zachorowania na stawy.
Warto także wyeliminować alkohol – przynajmniej ten mocny, pity w dużych ilościach. Wino lub piwo od czasu do czasu w małych ilościach raczej nie powinno zaszkodzić. Duże spożycie alkoholu to większe ryzyko zachorowania na przewlekłą chorobę zwyrodnieniową stawów, a oprócz tego – nasila objawy tej grupy chorób.
Są one zawarte w niektórych rodzajach olejów w większej ilości, niż kwasy omega-3. Należy w diecie tę proporcję odwrócić – skierować się ku oliwkom i oliwie, tłustym rybom morskim, nasionach chia, siemieniu lnianemu. Omega-6 zwiększają stany zapalne i tylko przy odpowiedniej proporcji omega-3 mogą wykazywać działanie korzystne dla organizmu, w tym również dla stawów.
Może ona powodować przyspieszony rozpad komórek tkanki łącznej, czyli budujących kości i chrząstki, czym przyspiesza rozwój choroby oraz potęguje jej objawy.
To skutki uboczne niektórych metod przetwarzania żywności bogatej w białka i tłuszcze. Występują głównie w smażonej i grillowanej żywności, parmezan, frytki i inne. Powodują one stres oksydacyjny i zwiększają stany zapalne. Wyeliminowanie niezdrowej, smażonej żywności może znacznie pomóc w poprawie stanu zdrowia osób chorujących na stawy oraz zapobiegnie wystąpieniu tej choroby.
Najważniejsze, to oczywiście zdrowo się odżywiać – dbać, aby w diecie było sporo kolagenu (wolno gotowany rosół, żelki, galaretki), a przy tym dużo przeciwutleniaczy, a mało kwasu szczawiowego (rabarbar, szczaw, herbata, kawa – wszystko to wymaga odrobiny mleka, aby zneutralizować szkodliwe działanie szczawianów).
Oprócz tego konieczny jest ruch – spacery, nordic walking, rower, pływanie. Wskazane jest wszystko, co wzmacnia mięśnie i promuje zdrowe kości, ale nie obciąża stawów. Intensywne ćwiczenia siłowe czy podnoszenie ciężarów to niezbyt dobre propozycje sportów dla osób, które obawiają się o swoje stawy. Prowadząc zdrowy tryb życia będziesz mógł dożyć późnej starości nie narzekając na żadne trudności z poruszaniem ani bóle!
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…