Proso gotowane
119 kcal / 100g IG-71
Białko | 3.51 g |
Tłuszcz | 1 g |
Węglowodany | 23.67 g |
Błonnik | 1.3 g |
Woda | 71.41 ml |
Proso jest samopylną rodziną jednoroczna należącą do rodziny wiechlinowatych, a więc spokrewnioną z sorgo. Tworzy charakterystycznie wiechy, wewnątrz których znajdują się białe ziarniaki. Proso charakteryzuje przede wszystkim wysoka wartość odżywcza ziaren. W połączeniu z umiejętnością wytwarzania bardzo długich korzeni pozwalającą przetrwać okresy suszy, wydaje się być zbożem bardzo przydatnym dla ludzkości. Może przetrwać wówczas, gdy nie rośnie nic innego i tym samym zapewnić ludziom wyżywienie. Jest rośliną uprawną, znaną od tysięcy lat i wywodzącą się z krajów Bliskiego Wschodu. To zboże ważne, wzmianki o nim znajdują się nawet w Biblii.
To ziarno o wysokiej zawartości skrobi, która jest przeważającym rodzajem węglowodanów. W jednej filiżance, czyli około 174 gramach ugotowanego prosa, znaleźć można:
Proso może być bardzo wartościowym zamiennikiem dla tradycyjnych kasz, ryżu i produktów zbożowych z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych i zdolności do poprawiania parametrów zdrowotnych:
Zdolność ta wynika z obecności błonnika i polisacharydów nie skrobiowych, a także z niskiego indeksu glikemicznego. Proso nie tylko nie podwyższa mocno poziomu cukru, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i znacząco wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi po posiłku oraz na czczo.
Tym samym staje się jednym ze sprzymierzeńców w walce o dobrą kondycję układu krążenia. Wynika to z obecności błonnika rozpuszczalnego, który utrudnia wchłanianie tłuszczów z pożywienia i tym samym obniża poziom cholesterolu.
Z uwagi na to, iż proso jest zbożem bezglutenowym, to kolejny produkt o wysokiej wartości odżywczej, który może pomóc przetrwać na takiej diecie osobom chorującym na celiakię. Przed zakupem należy się jednak upewnić, czy rzeczywiście zboże nie zostało na etapie produkcji zanieczyszczone glutenem.
Proso możesz kupić obecnie w sklepach ze zdrową żywnością, pod postacią… znanej każdemu kaszy jaglanej. Jest ona niczym innym jak tylko łuskanym ziarnem prosa zwyczajnego! Rzecz jasna, można ją znaleźć także w marketach na półkach z produktami suchymi. Ma ona bardzo delikatny, lekko orzechowy posmak i doskonale nadaje się do różnych potraw:
Wystarczy ugotować kaszę jaglaną w proporcjach 2:1, czyli 1 szklankę kaszy gotować w 2 szklankach bulionu lub wody, aż do miękkości. Przed ugotowaniem warto przepłukać kaszę pod zimną bieżącą wodą, a nawet moczyć noc przed ugotowaniem, aby zmniejszyć zawartość składników antyodżywczych.
Składniki antyodżywcze to te, które znajdują się naturalnie w żywności i utrudniają wchłanianie dobroczynnych składników, takich jak witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Kwas fitynowy jest jednym z takich „szkodników” – zaburza wchłanianie magnezu, wapnia, cynku, żelaza oraz potasu.
Problematyczne mogą być także polifenole goitrogenne – szkodliwe dla osób borykających się z problemami tarczycy. Zaburzają jej funkcjonowanie i mogą prowadzić do powstawania wola tarczycowego.
Dowiedziono natomiast, że przygotowywanie wypieków z kaszy jaglanej poprawia ich profil odżywczy, gdyż zwiększa zawartość przeciwutleniaczy w tym zbożu .
Listopad to miesiąc, w którym królują sezonowe produkty pełne smaku i wartości odżywczych. Przygotowaliśmy dla…
Utrata wagi nie musi wiązać się z ciągłym liczeniem kalorii i restrykcyjnymi dietami. Wystarczy wprowadzić…
Stres jest nieodłącznym elementem życia, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co dokładnie…
Marzysz o zmianie swojej sylwetki i poprawie zdrowia? Te 9 prostych kroków pozwoli Ci osiągnąć…
Śniadanie to posiłek, który powinien dostarczać energii, stabilizować poziom cukru we krwi i przygotowywać nasz…
Kolacja to czas na odpoczynek po intensywnym dniu i chwilę relaksu przy pysznym posiłku. W…