Rokitnik zwyczajny jest krzewem bardzo popularnym w rejonach północnych. W Polsce najczęściej można go spotkać w pobliżu wydm nad morzem, ale też w Himalajach, na dużych wysokościach. Jest to silnie rozgałęziony krzew o kolczastych łodygach i wąskich, srebrnozielonych listkach. Najbardziej charakterystyczne są jego owoce – drobne, pomarańczowe kulki o cierpkim, kwaskowatym smaku. Kryją one w sobie wiele ciekawych właściwości! Olej z rokitnika produkuje się z jagód, nasion oraz liści tego krzewu, i na jego właściwościach dzisiaj się skupimy. A jest ich całkiem sporo!
Rokitnik zawiera między innymi zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone, należące do najzdrowszych i najbardziej pożądanych w diecie. To także jedno z bardzo nielicznych źródeł roślinnych kwasów omega: 3, 6, 7 i 9 w jednym surowcu! Rokitnik pełen jest także silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed starzeniem i nowotworami. W szczególności warto wziąć pod uwagę kwercetynę, chroniąca przed chorobami serca. Wśród ważnych witamin w rokitniku znajdziemy: B1, B2, B6, C i E, kwas foliowy, biotynę, a także minerały: magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas. Spożywając olej z rokitnika regularnie nie grożą nad niedobory tych składników!
Czynią to przede wszystkim wspomniane wyżej antyutleniacze, a w szczególności kwercetyna. Mają one działanie obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także niwelujące ryzyko powstawania skrzepów. Co ciekawe, w przypadku osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, rokitnik jest w stanie zdziałać cuda, za to nie obniża go u osób zdrowych!
Ma pomagać w minimalizowaniu skoków cukru we krwi, po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany, czym wspiera cukrzyków w normalnym funkcjonowaniu. Zapobiega też powstawaniu cukrzycy, poprzez redukowanie ryzyka częstych i długotrwałych wzrostów cukru we krwi.
Jak wiadomo, oleje działają korzystnie na stan skóry wzmacniając jej płaszcz hydrolipidowy i chroniąc przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego. Olej z rokitnika zawiera kwasy omega-3 i omega-7 o właściwościach przeciwzapalnych, a także protekcyjnych przeciw promieniowaniu UV. Spożywanie, a także aplikowanie oleju z rokitnika bezpośrednio na skórę, może korzystnie wpływać na jej regenerację po oparzeniach, ranach, a także odmrożeniach lub odleżynach. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pozwala natomiast utrzymać skórę zawsze młodą i piękną!
Na przykład badania z probówek i badań na zwierzętach wykazały, że olej może stymulować regenerację skóry, pomagając w szybszym gojeniu się ran -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16633732
Podobnie, badania na zwierzętach wykazały, że olej z rokitnika może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego po ekspozycji na promieniowanie UV, chroniąc skórę przed uszkodzeniem przez słońce -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22641502
Naukowcy uważają, że oba te skutki mogą wynikać z zawartości kwasów omega-7 i omega-3 rokitnika -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/
W siedmiotygodniowym badaniu z udziałem 11 młodych mężczyzn mieszanka olejku rokitnika i wody zastosowana bezpośrednio na skórę poprawiła elastyczność skóry lepiej niż placebo -> https://www.researchgate.net/publication/260210835
Istnieją również dowody na to, że olej z rokitnika zwyczajnego może zapobiegać wysuszeniu skóry i pomagać leczyć skórę po oparzeniach, odmrożeniach i odleżynach -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/
Tę funkcję olej z rokitnika zawdzięcza wysokiej zawartości przeciwutleniaczy – flawonoidów. Mają one doskonały wpływ na ochronę organizmu przed wnikaniem drobnoustrojów.
W jednym badaniu z probówki olej z rokitnika zapobiega rozwojowi bakterii, takich jak E. coli -> https://www.researchgate.net/publication/272768513
Mówi się o korzystnym wpływie rokitnika na wątrobę. Wpływ na to ma przede wszystkim zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E, a także karotenoidów. Oprócz ochrony komórek wątroby przed uszkodzeniem na skutek negatywnych czynników środowiskowych, rokitnik ma też wspomagać jej regenerację.
W jednym badaniu olej z rokitnika znacznie poprawił wskaźniki czynności wątroby u szczurów z uszkodzeniem wątroby -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524009
W innym badaniu osoby z marskością wątroby – zaawansowaną postacią choroby wątroby – otrzymywały 15 gramów ekstraktu z rokitnika lub placebo trzy razy dziennie przez sześć miesięcy.
Osoby z grupy rokitnika znacznie zwiększyły swoje wskaźniki zdrowia wątroby we krwi znacznie bardziej niż te, którym podano placebo https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4615518/
W dwóch innych badaniach u osób z niealkoholową chorobą wątroby, którym podawano 0,5 lub 1,5 g rokitnika 1–3 razy dziennie, poziom cholesterolu we krwi , trójglicerydów i enzymów wątrobowych poprawiał się znacznie bardziej niż u pacjentów otrzymujących placebo -> http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=52416
Wszystko to dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. W szczególności kwercetyna, która jest flawonoidem, bardzo korzystnie wpływa na zabijanie komórek nowotworowych. Walka z nowotworem w przypadku rokitnika nie jest tak aktywna jak na przykład przy chemioterapii, niemniej jednak może znacząco wspomagać ten proces.
Ze spożywania oleju rokitnikowego zrezygnować powinny jedynie osoby z kamicą żółciową, cierpiące na zapalenie trzustki, wątroby lub woreczka żółciowego. Poza tym – wiele osób może sporo uszczknąć dla siebie z jego leczniczych, a także profilaktycznych właściwości! Można go spożywać jako wyciąg olejowy bezpośrednio na skórę lub doustnie, na łyżeczce lub jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jego kwaskowaty smak i dobroczynne właściwości z pewnością przez wiele osób zostaną docenione jak należy!
Mówi się, że olej z rokitnika daje dodatkowe korzyści zdrowotne. Jednak nie wszystkie twierdzenia są poparte solidną nauką. Do tych, którzy mają najwięcej dowodów, należą:
Badania na zwierzętach wskazują, że olej z rokitnika może pomóc w zapobieganiu i leczeniu wrzodów żołądka https://www.researchgate.net/profile/Sara_Kiani5/publication/308968453
Rokitnik może zmniejszyć wysuszenie pochwy i działać jako skuteczna alternatywna metoda leczenia u kobiet po menopauzie, które nie mogą przyjmować estrogenu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25104582
W jednym badaniu dzienne spożycie rokitnika było związane ze zmniejszonym zaczerwienieniem i pieczeniem oczu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20554904
Badania na zwierzętach wskazują, że wyciągi z liści rokitnika pomogły zmniejszyć zapalenie stawów https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16102517
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22332099
https://www.researchgate.net/publication/272768513
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11120446
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28134520
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16633732
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…