Produkty pełnoziarniste to szeroka gama wyrobów zbożowych, które zawierają nieoczyszczone ziarna – z ich całą zewnętrzną otoczką. Spożywanie produktów pełnoziarnistych zamiast zbóż łuskanych i oczyszczanych wiąże się ze zmianą pewnych przyzwyczajeń żywieniowych. W większości przypadków produkty z pełnego ziarna są dla nas korzystne. Tylko nieliczne grupy powinny zrezygnować z ich spożywania.
Pełne ziarno to po prostu produkt zbożowy w pełnej swojej krasie, wyłuskany z kłosa. Składa się on z zarodka wewnątrz ziarna, otaczającego je bielma oraz okrywy owocowo-nasiennej.
Produkty z pełnego ziarna to wszystkie te, w których do produkcji nie oczyszcza się ziaren z łuski. Pełnoziarnista mąka jest zatem mielona razem z okrywą zboża, dzięki czemu zyskuje charakterystyczną konsystencję, kolor oraz jest nieco mniej podatna na wyrabianie. Pełnoziarniste pieczywo wyrabiane jest z użyciem takiej właśnie mąki, często z dodatkiem ziaren w całości, takich jak siemię lniane, sezam, mak, ziarna słonecznika, płatki owsiane czy pestki dyni. Również brązowy ryż jest uznawany za produkt pełnoziarnisty, ponieważ nie został oczyszczony z zewnętrznej brązowej warstwy. Z produktów odpadowych po mieleniu białej mąki, czyli samych łusek okrywy zbożowej, tworzy się otręby zbożowe.
Pełnoziarniste wyroby stoją wyżej pod względem jakości nad oczyszczonymi, głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Mają też dużo więcej witamin, szczególnie z grupy B, a także cennych minerałów. W procesie oczyszczania ziarna niestety usuwa się ich dużą część. Najzasobniejsze w witaminy i minerały oraz błonnik są właśnie otręby. Stąd też zaleca się spożywanie pełnoziarnistych produktów jako elementu zdrowej, zbilansowanej diety. Jest ona korzystna praktycznie dla wszystkich.
Pełne ziarna zbóż są bardzo zasobne w błonnik, dlatego są przeciwwskazaniem u niektórych grup osób. Przede wszystkim unikać ich powinny osoby starsze, których zdolność do trawienia jest mniejsza – produkty te zaliczane są do ciężej strawnych. Błonnik nie należy do składników trawionych w jelitach, służy jedynie do poprawy pasażu jelitowego. U osób z utrudnionym trawieniem przy spożyciu wyższej ilości błonnika mogą się pojawić kłopoty trawienne. Również osoby po operacjach na jelitach, po resekcjach, oraz chorujące na jelita, nie powinny dopuszczać do zwiększonej perystaltyki jelit i w konsekwencji większego ich przeciążenia.
Dieta paleo opiera się na spożywaniu produktów, do jakich dostęp mieli nasi praprzodkowie żyjący w jaskiniach i polujący na mamuty. Oznacza to zatem spożywanie żywności jak najmniej przetworzonej. Ale nie tylko – ta dieta zakłada również jedzenie tylko takiej żywności, jaka była dostępna przed milionami lat dla pierwszych ludzi. Jako że nie znano wtedy rolnictwa, z diety wyklucza się więc wszelkie produkty pochodzenia uprawnego – przede wszystkim zboża! Choć dieta paleo swego czasu zyskała na popularności i miała wielu fanów, dziś powoli odchodzi w dietetyczne zapomnienie. Być może za parę lat będzie się ją przytaczało tylko jako anegdotkę. Współczesnemu człowiekowi trudno byłoby bowiem odtworzyć warunki żywienia, jakie miały miejsce miliony lat temu. Również słuszność założeń tych diety jest dość kontrowersyjna – nie ma wcale dowodów potwierdzających, by jedzenie na wzór jaskiniowców było rzeczywiście tak zdrowe i dobroczynne.
Dziś wiemy, że produkty z pełnego ziarna warto mieć w swojej diecie. Oczywiście nie oznacza to, że należy całkowicie rezygnować z chrupiących bagietek czy ulubionej pizzy. Warto jednak w codziennych posiłkach stawiac przede wszystkim na to, co daje nam najwięcej korzyści zdrowotnych – a te w przypadku pełnych ziaren są niepodważalne.
Podsumowując, spożywanie produktów z pełnego ziarna jest w większości przypadków lepszym wyborem, niż produkty z białej mąki. Warto więc zastąpić choć częściowo białe pieczywo i białą mąkę tymi z pełnego ziarna. Dzięki temu możliwe jest działanie prewencyjne w ochronie własnego zdrowia, a także delikatne modyfikowanie niektórych jego parametrów. To sprawia, że niektóre choroby przewlekłe, jak miażdżyca czy cukrzyca, są chorobami, z którymi da się żyć przez wiele lat!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20019285
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12740067
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5744/2
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26629253
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18005489
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24158434
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/
https://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/06-chapter-1/d1-3.asp
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25559238
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…