Beta-karoten jest jednym z barwników, których grupę określa się wspólną nazwą karotenoidów. Karotenoidy to rozpuszczalne w tłuszczach barwniki – występują nie tylko w tkankach roślinnych, ale również w mięsie zwierząt, na przykład w tkankach łososia (stąd charakterystyczna barwa). Beta-karoten znajduje się także w zielonych warzywach liściastych, ale jest zamaskowany przez chlorofil o zielonej barwie – stąd widać go dopiero po zżółknięciu liści. Co takiego specyficznego jest w beta-karotenie i dlaczego powinniśmy go spożywać?
Przede wszystkim, beta-karoten jest prowitaminą witaminy A. Oznacza to, że gdy spożywamy produkty bogate w beta-karoten, dopiero w organizmie jest on przekształcany na witaminę A. Jest to barwnik rozpuszczalny w tłuszczach. Zatem, aby uzyskać maksymalną przyswajalność witaminy A, należy łączyć produkty bogate w nią z odrobiną tłuszczów. Surówkę z marchewki serwujmy więc zawsze z oliwą, a brzoskwinie w towarzystwie śmietanki czy oleju kokosowego.
Najważniejszą właściwością beta-karotenu jest jego zdolność antyoksydacyjna. Jest doskonałym wymiataczem wolnych rodników, dlatego chroni nas przed starzeniem oraz przed nowotworami.
Okazuje się, że nie ma przeciwwskazań do stosowania wysokich dawek beta-karotenu, gdyż nie można go przedawkować. Podczas spożywania dużych ilości produktów w niego bogatych przez długi czas, można zaobserwować jedynie zmianę koloru skóry na bardziej żółty. Niestety, zaobserwowano, że u osób palących tytoń i spożywających duże dawki beta-karotenu (głównie w postaci suplementów), wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwory płuc.
Objawy niedoboru są raczej przykre, niż szkodliwe dla organizmu. Można je zaobserwować poprzez suchą, szorstką skórę, łamliwe włosy i paznokcie, czy suchość w gardle. Nie ma jednak większych problemów z uzupełnieniem braków beta-karotenu w naturalnej postaci. Soki z marchwi czy świeże brzoskwinie z łatwością uporają się z tym problemem. Marchew jest jednym z najpopularniejszych polskich warzyw, a więc uzupełnienie niedoborów będzie nie tylko bardzo proste i przyjemne, ale też tanie. Z reguły nie ma potrzeby stosowania suplementów diety z beta-karotenem w celu uzupełnienia niedoborów, gdyż codzienna dieta jest dość bogata w ten barwnik.
To przede wszystkim w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach występuje beta-karoten. Ale znajdziemy go także w ciemnozielonych warzywach liściastych, czy melonach. Oto najlepsze źródła tego karotenoidu:
Spożywając dietę bogatą w warzywa i owoce nie powinniśmy obawiać się niedoborowości beta-karotenu. Należy jednak pamiętać o tym, aby nasza dieta była jednocześnie odpowiednio bogata w tłuszcze dobrej jakości – aby zagwarantować beta-karotenowi maksymalnie wysoką biodostępność.
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…