Wszystko o betakarotenie, prowitaminie A – dawkowanie, najlepsze źródła, korzyści, przeciwwskazania.

Użytkowników online: 48

Beta-karoten – co trzeba o nim wiedzieć?

Beta-karoten jest jednym z barwników, których grupę określa się wspólną nazwą karotenoidów. Karotenoidy to rozpuszczalne w tłuszczach barwniki – występują nie tylko w tkankach roślinnych, ale również w mięsie zwierząt, na przykład w tkankach łososia (stąd charakterystyczna barwa). Beta-karoten znajduje się także w zielonych warzywach liściastych, ale jest zamaskowany przez chlorofil o zielonej barwie – stąd widać go dopiero po zżółknięciu liści. Co takiego specyficznego jest w beta-karotenie i dlaczego powinniśmy go spożywać?

 

Właściwości beta-karotenu

Przede wszystkim, beta-karoten jest prowitaminą witaminy A. Oznacza to, że gdy spożywamy produkty bogate w beta-karoten, dopiero w organizmie jest on przekształcany na witaminę A. Jest to barwnik rozpuszczalny w tłuszczach. Zatem, aby uzyskać maksymalną przyswajalność witaminy A, należy łączyć produkty bogate w nią z odrobiną tłuszczów. Surówkę z marchewki serwujmy więc zawsze z oliwą, a brzoskwinie w towarzystwie śmietanki czy oleju kokosowego.

Najważniejszą właściwością beta-karotenu jest jego zdolność antyoksydacyjna. Jest doskonałym wymiataczem wolnych rodników, dlatego chroni nas przed starzeniem oraz przed nowotworami.

Okazuje się, że nie ma przeciwwskazań do stosowania wysokich dawek beta-karotenu, gdyż nie można go przedawkować. Podczas spożywania dużych ilości produktów w niego bogatych przez długi czas, można zaobserwować jedynie zmianę koloru skóry na bardziej żółty. Niestety, zaobserwowano, że u osób palących tytoń i spożywających duże dawki beta-karotenu (głównie w postaci suplementów), wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwory płuc.

Rola beta-karotenu w organizmie

  • beta-karoten przemienia się w witaminę A i wspomaga pracę narządu wzroku. Jest szczególnie ważny w zapobieganiu tzw. kurzej ślepocie, gdyż ułatwia widzenie po zmierzchu i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.
  • Jest ważnym czynnikiem zapewniającym prawidłowe rogowacenie nabłonków
  • Poprawia pracę układu odpornościowego
  • Obniża stężenie cholesterolu we krwi, a więc zapobiega miażdżycy
  • Zapobiega chorobom takich jak bronchit i rozedma płuc
  • Zapobiega nowotworom (choć w przypadku palaczy może podwyższać ryzyko ich wystąpienia)
  • Opóźnia procesy starzenia
  • Wpływa na piękną, złotą opaleniznę

Niedobory beta-karotenu

Objawy niedoboru są raczej przykre, niż szkodliwe dla organizmu. Można je zaobserwować poprzez suchą, szorstką skórę, łamliwe włosy i paznokcie, czy suchość w gardle. Nie ma jednak większych problemów z uzupełnieniem braków beta-karotenu w naturalnej postaci. Soki z marchwi czy świeże brzoskwinie z łatwością uporają się z tym problemem. Marchew jest jednym z najpopularniejszych polskich warzyw, a więc uzupełnienie niedoborów będzie nie tylko bardzo proste i przyjemne, ale też tanie. Z reguły nie ma potrzeby stosowania suplementów diety z beta-karotenem w celu uzupełnienia niedoborów, gdyż codzienna dieta jest dość bogata w ten barwnik.

Źródła naturalnego beta-karotenu

To przede wszystkim w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach występuje beta-karoten. Ale znajdziemy go także w ciemnozielonych warzywach liściastych, czy melonach. Oto najlepsze źródła tego karotenoidu:

Spożywając dietę bogatą w warzywa i owoce nie powinniśmy obawiać się niedoborowości beta-karotenu. Należy jednak pamiętać o tym, aby nasza dieta była jednocześnie odpowiednio bogata w tłuszcze dobrej jakości – aby zagwarantować beta-karotenowi maksymalnie wysoką biodostępność.

Interakcje Beta-karotenu

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago