Beta-karoten – co trzeba o nim wiedzieć?
Beta-karoten jest jednym z barwników, których grupę określa się wspólną nazwą karotenoidów. Karotenoidy to rozpuszczalne w tłuszczach barwniki – występują nie tylko w tkankach roślinnych, ale również w mięsie zwierząt, na przykład w tkankach łososia (stąd charakterystyczna barwa). Beta-karoten znajduje się także w zielonych warzywach liściastych, ale jest zamaskowany przez chlorofil o zielonej barwie – stąd widać go dopiero po zżółknięciu liści. Co takiego specyficznego jest w beta-karotenie i dlaczego powinniśmy go spożywać?
Właściwości beta-karotenu
Przede wszystkim, beta-karoten jest prowitaminą witaminy A. Oznacza to, że gdy spożywamy produkty bogate w beta-karoten, dopiero w organizmie jest on przekształcany na witaminę A. Jest to barwnik rozpuszczalny w tłuszczach. Zatem, aby uzyskać maksymalną przyswajalność witaminy A, należy łączyć produkty bogate w nią z odrobiną tłuszczów. Surówkę z marchewki serwujmy więc zawsze z oliwą, a brzoskwinie w towarzystwie śmietanki czy oleju kokosowego.
Najważniejszą właściwością beta-karotenu jest jego zdolność antyoksydacyjna. Jest doskonałym wymiataczem wolnych rodników, dlatego chroni nas przed starzeniem oraz przed nowotworami.
Okazuje się, że nie ma przeciwwskazań do stosowania wysokich dawek beta-karotenu, gdyż nie można go przedawkować. Podczas spożywania dużych ilości produktów w niego bogatych przez długi czas, można zaobserwować jedynie zmianę koloru skóry na bardziej żółty. Niestety, zaobserwowano, że u osób palących tytoń i spożywających duże dawki beta-karotenu (głównie w postaci suplementów), wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwory płuc.
Rola beta-karotenu w organizmie
- beta-karoten przemienia się w witaminę A i wspomaga pracę narządu wzroku. Jest szczególnie ważny w zapobieganiu tzw. kurzej ślepocie, gdyż ułatwia widzenie po zmierzchu i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.
- Jest ważnym czynnikiem zapewniającym prawidłowe rogowacenie nabłonków
- Poprawia pracę układu odpornościowego
- Obniża stężenie cholesterolu we krwi, a więc zapobiega miażdżycy
- Zapobiega chorobom takich jak bronchit i rozedma płuc
- Zapobiega nowotworom (choć w przypadku palaczy może podwyższać ryzyko ich wystąpienia)
- Opóźnia procesy starzenia
- Wpływa na piękną, złotą opaleniznę
Niedobory beta-karotenu
Objawy niedoboru są raczej przykre, niż szkodliwe dla organizmu. Można je zaobserwować poprzez suchą, szorstką skórę, łamliwe włosy i paznokcie, czy suchość w gardle. Nie ma jednak większych problemów z uzupełnieniem braków beta-karotenu w naturalnej postaci. Soki z marchwi czy świeże brzoskwinie z łatwością uporają się z tym problemem. Marchew jest jednym z najpopularniejszych polskich warzyw, a więc uzupełnienie niedoborów będzie nie tylko bardzo proste i przyjemne, ale też tanie. Z reguły nie ma potrzeby stosowania suplementów diety z beta-karotenem w celu uzupełnienia niedoborów, gdyż codzienna dieta jest dość bogata w ten barwnik.
Źródła naturalnego beta-karotenu
To przede wszystkim w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach występuje beta-karoten. Ale znajdziemy go także w ciemnozielonych warzywach liściastych, czy melonach. Oto najlepsze źródła tego karotenoidu:
- Marchew
- Morele
- Natka pietruszki
- Jarmuż
- Botwinka
- Szczaw
- Koncentrat pomidorowy
- Szczypiorek
- Czerwona papryka
- Dynia
Spożywając dietę bogatą w warzywa i owoce nie powinniśmy obawiać się niedoborowości beta-karotenu. Należy jednak pamiętać o tym, aby nasza dieta była jednocześnie odpowiednio bogata w tłuszcze dobrej jakości – aby zagwarantować beta-karotenowi maksymalnie wysoką biodostępność.
Interakcje Beta-karotenu
- Żelazo jest wymagane do przekształcenia beta-karotenu w retinol .
- Żelazo zwiększa biodostępność karotenoidów prowitaminowych A , w tym alfa-karotenu, beta-karotenu i beta-kryptoksantyny.
- Wysoki poziom beta-karotenu może obniżyć poziom witaminy E w surowicy .