Drożdże są bardzo znanym produktem piekarniczo-browarniczo-winiarskim. W zależności od konkretnego rodzaju drożdży, stosuje się je do wyrobu pulchnych, wilgotnych ciast drożdżowych, piwa lub wina. Wśród różnych ich rodzajów znajdują się także odżywcze drożdże – pozbawione właściwości fermentacyjnych. Po co je spożywać, w jaki sposób i jak smakują?
Są to grzyby jednokomórkowe z rodziny Saccharomycetaceae. Nie rosną jednak w lesie, lecz na specjalnych podłożach bogatych w cukry proste. Gdy zapewni im się odpowiednie warunki, są w stanie przeprowadzić fermentację alkoholową – czyli wytworzyć alkohol. Niektóre szczepy Saccharomyces cerevisiae służą jako drożdże winne lub piekarnicze, a także jako drożdże odżywcze. A zatem – w zależności od konkretnego rodzaju drożdży, możemy ich użyć do produkcji piwa, wina, wypieków, a nawet kefirów. Specjalne drożdże odżywcze stanowią zaś suplement diety.
Zasadniczo zadaniem drożdży nie jest odżywianie, lecz właśnie przeprowadzanie fermentacji alkoholowej i zamiana produktów niealkoholowych w alkoholowe, a także spulchnianie ciasta i zwiększanie jego objętości. Są niskokaloryczne (100 g zawiera około 92 kcal). Zawierają one głównie węglowodany, w tym również błonnik, a także kwasy tłuszczowe – w tym wielonienasycone. Nie stosuje się ich jednak jako bazę żadnej diety czy potrawy, a jedynie dodaje niewielkie ilości do wypieków. Drożdże odżywcze stosuje się natomiast stricte w celach odżywienia organizmu, a konkretnie – wzbogacenia o witaminy i minerały. Drożdże odżywcze to te zdezaktywowane – bez właściwości fermentacyjnych, jednak z pełnią właściwości odżywczych.
Drożdże wszelkiego rodzaju mają charakterystyczny zapach, niespecjalnie akceptowalny przez większość osób. W połączeniu ze składnikami ciasta ten aromat drożdży niejako rozmywa się i staje się wręcz pożądany. Same drożdże są jednak produktem dość odpychającym pod względem wyglądu, smaku i zapachu. Nasze babcie preferowały regularne picie drożdży jako środek na wzmocnienie włosów i paznokci. W tym celu zalewały je wrzątkiem, by je zdezaktywować, lub gorącym mlekiem i wypijały. Dzięki dezaktywacji drożdży nie fermentują one w żołądku i nie wywołują wzdęć ani gazów. To jednak dość niesmaczna kuracja. Dużo lepszym sposobem na suplementację jest przyjmowanie drożdży odżywczych, w postaci proszku lub płatków. Drożdże odżywcze mają serowy lub orzechowy posmak i bardzo często wykorzystywane są przez wegan jako substytut sera. Ich smak jest zresztą dużo delikatniejszy niż ekstrakt z drożdży w postaci ciemnobrązowej pasty. Nie jest to całkiem głupie rozwiązanie, zważywszy na to, że w komórkach drożdży odżywczych są spore ilości naturalnie występującego glutaminianu sodu, który ma właściwości „podkręcania” smakowitości potraw!
Oprócz swoich naturalnych właściwości, drożdże odżywcze są dodatkowo wzbogacane przez producentów, na przykład w żelazo, witaminę B12, B1. Fortyfikowane w witaminę B12 drożdże są korzystnym rozwiązaniem dla wegan, w których diecie brakuje tej witaminy, znajdującej się wyłącznie w mięsie.
Drożdże warto spożywać szczególnie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B – wszystkich lub prawie wszystkich. Są one kluczowym składnikiem prawidłowego rozwoju układu nerwowego i jego funkcjonowania na najwyższym poziomie. Jeśli więc chcemy panować nad swoimi nerwami, nie być podatnymi na stres, wysypiać się i mieć koncentrację uwagi na najwyższym poziomie – jedzmy drożdże!
Kolejnym powodem, dla którego nasze babki pomimo odpychającego smaku piły drożdże, jest ich zasobność w minerały. To przede wszystkim duże ilości chromu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, wapnia, selenu, miedzi, molibdenu.
Odżywcze drożdże mogą być całkiem niezłym źródłem wysoce przyswajalnego białka. Mają w sobie aż 9 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie wytwarza i musimy je przyjmować z zewnątrz.
Dzięki wysokiej zawartości chromu oraz błonnika, drożdże są polecane osobom, które dbają o linię. Chrom wyhamowuje nasz apetyt na słodycze, dzięki czemu zjadamy dużo mniej. Dodatkowo błonnik wypełnia żołądek i daje uczucie sytości bez nadmiaru kalorii.
Że względu na wysoką zawartość żelaza oraz witamin z grupy B, drożdże odżywcze mogą pomagać osobom borykającym się lub chcącym przeciwdziałać anemii.
Nasze babcie piły drożdże w celu wspomagania wzrostu swoich włosów i zapewnienia im blasku. Oprócz dbających o to witamin z grupy B, drożdże zawierają też kwas pantotenowy oraz biotynę, które wzmacniają skórę i włosy. Różnica jest taka, że stosując proszek z drożdży odżywczych lub płatki drożdżowe nie trzeba pić odrzucających mikstur wody z drożdżami piekarniczymi!
To bardzo ciekawy i bardzo dobrze działający na organizm suplement diety. Jego dodatkowymi atutami może być atrakcyjny smak, wiele możliwości podawania oraz… niska cena. 100 g płatków drożdżowych można kupić za około 15 złotych. Można nimi wzbogacać pasty do kanapek, sałatki, posypywać spaghetti zamiast parmezanu, dodawać do koktajli, kotletów czy pasztetów. Wiele potraw wegańskich wzbogaconych o drożdże odżywcze jest dzięki nim bardzo sycących, smakowitych oraz odżywczych. Spróbuj więc płatków drożdży w swojej kuchni i koniecznie pochwal się za jakiś czas rezultatami zdrowotnymi!
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Często jem drożdże w postaci past lub pasztetów z przyprawami, zagęszczam mąką owsianą, dodaję warzywa cebulowe i jakiś zdrowy tłuszcz. Osobiście uwielbiam ich smak, na diecie wegetariańskiej zastępowały mi smak mięsa.