Odżywcze drożdże – pokochaj ich właściwości!

Drożdże są bardzo znanym produktem piekarniczo-browarniczo-winiarskim. W zależności od konkretnego rodzaju drożdży, stosuje się je do wyrobu pulchnych, wilgotnych ciast drożdżowych, piwa lub wina. Wśród różnych ich rodzajów znajdują się także odżywcze drożdże – pozbawione właściwości fermentacyjnych. Po co je spożywać, w jaki sposób i jak smakują?

Drożdże i ich rodzaje

Są to grzyby jednokomórkowe z rodziny Saccharomycetaceae. Nie rosną jednak w lesie, lecz na specjalnych podłożach bogatych w cukry proste. Gdy zapewni im się odpowiednie warunki, są w stanie przeprowadzić fermentację alkoholową – czyli wytworzyć alkohol. Niektóre szczepy Saccharomyces cerevisiae służą jako drożdże winne lub piekarnicze, a także jako drożdże odżywcze. A zatem – w zależności od konkretnego rodzaju drożdży, możemy ich użyć do produkcji piwa, wina, wypieków, a nawet kefirów. Specjalne drożdże odżywcze stanowią zaś suplement diety.

Czy drożdże mogą odżywiać?

Zasadniczo zadaniem drożdży nie jest odżywianie, lecz właśnie przeprowadzanie fermentacji alkoholowej i zamiana produktów niealkoholowych w alkoholowe, a także spulchnianie ciasta i zwiększanie jego objętości. Są niskokaloryczne (100 g zawiera około 92 kcal). Zawierają one głównie węglowodany, w tym również błonnik, a także kwasy tłuszczowe – w tym wielonienasycone. Nie stosuje się ich jednak jako bazę żadnej diety czy potrawy, a jedynie dodaje niewielkie ilości do wypieków. Drożdże odżywcze stosuje się natomiast stricte w celach odżywienia organizmu, a konkretnie – wzbogacenia o witaminy i minerały. Drożdże odżywcze to te zdezaktywowane – bez właściwości fermentacyjnych, jednak z pełnią właściwości odżywczych.

Czy to smakuje?

Drożdże wszelkiego rodzaju mają charakterystyczny zapach, niespecjalnie akceptowalny przez większość osób. W połączeniu ze składnikami ciasta ten aromat drożdży niejako rozmywa się i staje się wręcz pożądany. Same drożdże są jednak produktem dość odpychającym pod względem wyglądu, smaku i zapachu. Nasze babcie preferowały regularne picie drożdży jako środek na wzmocnienie włosów i paznokci. W tym celu zalewały je wrzątkiem, by je zdezaktywować, lub gorącym mlekiem i wypijały. Dzięki dezaktywacji drożdży nie fermentują one w żołądku i nie wywołują wzdęć ani gazów. To jednak dość niesmaczna kuracja. Dużo lepszym sposobem na suplementację jest przyjmowanie drożdży odżywczych, w postaci proszku lub płatków. Drożdże odżywcze mają serowy lub orzechowy posmak i bardzo często wykorzystywane są przez wegan jako substytut sera. Ich smak jest zresztą dużo delikatniejszy niż ekstrakt z drożdży w postaci ciemnobrązowej pasty. Nie jest to całkiem głupie rozwiązanie, zważywszy na to, że w komórkach drożdży odżywczych są spore ilości naturalnie występującego glutaminianu sodu, który ma właściwości „podkręcania” smakowitości potraw!

Warto przeczytać  5 niesamowitych korzyści leczniczych z picia soku z selera

Wzbogacanie drożdży odżywczych

Oprócz swoich naturalnych właściwości, drożdże odżywcze są dodatkowo wzbogacane przez producentów, na przykład w żelazo, witaminę B12, B1. Fortyfikowane w witaminę B12 drożdże są korzystnym rozwiązaniem dla wegan, w których diecie brakuje tej witaminy, znajdującej się wyłącznie w mięsie.

Witaminy w drożdżach

Drożdże warto spożywać szczególnie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B – wszystkich lub prawie wszystkich. Są one kluczowym składnikiem prawidłowego rozwoju układu nerwowego i jego funkcjonowania na najwyższym poziomie. Jeśli więc chcemy panować nad swoimi nerwami, nie być podatnymi na stres, wysypiać się i mieć koncentrację uwagi na najwyższym poziomie – jedzmy drożdże!

Darmowy webinar już dzisiaj o 21:00

Wprowadzenie do zdrowych nawyków żywieniowych 

Będzie niespodzianka 
Darmowa rejestracja

Bogactwo minerałów

Kolejnym powodem, dla którego nasze babki pomimo odpychającego smaku piły drożdże, jest ich zasobność w minerały. To przede wszystkim duże ilości chromu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, wapnia, selenu, miedzi, molibdenu.

Źródło białka

Odżywcze drożdże mogą być całkiem niezłym źródłem wysoce przyswajalnego białka. Mają w sobie aż 9 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie wytwarza i musimy je przyjmować z zewnątrz.

Dla osób odchudzających się

Dzięki wysokiej zawartości chromu oraz błonnika, drożdże są polecane osobom, które dbają o linię. Chrom wyhamowuje nasz apetyt na słodycze, dzięki czemu zjadamy dużo mniej. Dodatkowo błonnik wypełnia żołądek i daje uczucie sytości bez nadmiaru kalorii.

Dla walczących z anemią

Że względu na wysoką zawartość żelaza oraz witamin z grupy B, drożdże odżywcze mogą pomagać osobom borykającym się lub chcącym przeciwdziałać anemii.

Dla pięknej skóry i włosów

Nasze babcie piły drożdże w celu wspomagania wzrostu swoich włosów i zapewnienia im blasku. Oprócz dbających o to witamin z grupy B, drożdże zawierają też kwas pantotenowy oraz biotynę, które wzmacniają skórę i włosy. Różnica jest taka, że stosując proszek z drożdży odżywczych lub płatki drożdżowe nie trzeba pić odrzucających mikstur wody z drożdżami piekarniczymi!

Warto przeczytać  20 produktów, które uchronią cię przed zawałem serca

Drożdże odżywcze – jak je podawać?

To bardzo ciekawy i bardzo dobrze działający na organizm suplement diety. Jego dodatkowymi atutami może być atrakcyjny smak, wiele możliwości podawania oraz… niska cena. 100 g płatków drożdżowych można kupić za około 15 złotych. Można nimi wzbogacać pasty do kanapek, sałatki, posypywać spaghetti zamiast parmezanu, dodawać do koktajli, kotletów czy pasztetów. Wiele potraw wegańskich wzbogaconych o drożdże odżywcze jest dzięki nim bardzo sycących, smakowitych oraz odżywczych. Spróbuj więc płatków drożdży  w swojej kuchni i koniecznie pochwal się za jakiś czas rezultatami zdrowotnymi!

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA