Categories: Odżywianie

Regeneracja wątroby co jeść? Jak zmniejszyć ryzyko insulinooporności i raka wątroby?

Użytkowników online: 22

Składniki odżywcze dla wątroby

Naukowcy zidentyfikowali szereg związków, które wykazały korzyści w aspekcie zapobiegania progresji NAFLD. [su_highlight background=”#ffd512″]Te składniki odżywcze również wykazywały zdolność wiązania miedzi.[/su_highlight]

Kurkumina- substancja czynna w kurkumie, wykazała zdolność wiązania i chelatowania miedzi, a w badaniach na zwierzętach pomogła w zapobieganiu wywołanej dietą zatłuszczeniu wątroby.

3-galusan epigallokatechiny (EGCG)– występujący w zielonej herbacie, jest także silnym chelatorem miedzi i ma lepszą wrażliwość na insulinę u myszy.

Luteolina i luteolina-7-glukozyd (występujące w oregano,pietruszce, oliwkach i kakao ) – zwiększają beta-utlenianie lipidów i zmniejszają poziom białka wiążącego element regulacyjny sterolu (SREBP-1) u szczurów, tym samym zmniejszając lipogenezę. Związki są również zdolne do wiązania miedzi.

Kawa spożycie jej wiąże się z mniejszym ryzykiem zwłóknienia wątroby u pacjentów NAFLD, podczas gdy kwas kawowy zmniejsza lipogenezę i poprawia utlenianie tłuszczu w komórkach wątroby zwierzęcej.

Oleuropeina- składnik oliwek i liści oliwnych, jest związkiem wiążącym miedź, który spowalnia postęp NASH do zwłóknienia u myszy.

Kwercetyna i rutyna- kapary, rzodkiewki i owoce cytrusowe, zredukowane triglicerydy i uszkodzenia oksydacyjne w komórkach wątroby zwierzęcej. Wykazano również ich właściwości wiązania miedzi.

Resweratrol- opisany jako spoiwo miedzi, wykazał korzyści w badaniach na zwierzętach w zapobieganiu i leczeniu stłuszczenia wątroby.

Zakłócony metabolizm miedzi może być związany z progresją niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), sugeruje niedawny przegląd w Nutrients.

Ścisła regulacja miedzi w organizmie może być ważna dla zapobiegania postępowi choroby, przypuszcza badacz z Fundacji Francesco Balsano w Rzymie.

NAFLD charakteryzuje się nagromadzeniem tłuszczu w wątrobie, głównie w wyniku nadmiernego spożycia węglowodanów (syropu glukozowo fruktozowego) i tłuszczu (kwasów tłuszczowych trans ). [su_highlight background=”#ffd512″]NAFLD może przejść do poważniejszego stanu znanego jako niealkoholowe zapalenie wątroby i trzustki ( NASH), a potencjalnie do marskości wątroby i raka wątroby.[/su_highlight]

Stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w postępie NAFLD, który wydaje się najważniejszym mechanizmem prowadzącym do uszkodzenia wątroby

„Miedź jest między innymi jednym z głównych biometali wymaganych do przewagi enzymów zaangażowanych w fizjologiczne reakcje redoks. Zatem homeostazę miedzi można uznać za punkt docelowy dla przeciwdziałania w progresji NAFLD.

Odpowiednio, w literaturze opisano związki o właściwościach przeciwutleniających, które są znane z polepszania NAFLD i jego powikłań”

– napisała Barbara Barbaro, kierownik ds. badań.

W przeglądzie analizuje się udział rozregulowania miedzi w progresji NAFLD i właściwości wiążących miedzi i związków przeciwutleniających.

Miedź w NAFLD i NASH

Wcześniejsze badania wykazały, że ograniczenie obecności miedzi u szczurów powoduje [su_highlight background=”#ffd512″]zmiany w metabolizmie tłuszczów, stłuszczenie wątroby i insulinooporność[/su_highlight]. Ponadto szczury karmione dietą o wysokiej zawartości fruktozy i niskiej zawartości miedzi cierpiały na stłuszczenie i uszkodzenie wątroby. Ludzie z NAFLD wykazywali także niższy poziom miedzi i miedzi we krwi niż pacjenci z innymi chorobami wątroby.

Jedno badanie porównujące poziomy miedzi u pacjentów z NASH i NAFLD wykazało, że poziom miedzi w wątrobie był niższy w poprzedniej grupie, ale nie zaobserwowano różnic w poziomach surowicy. Nowsze dowody wskazują na wzrost stężenia miedzi w surowicy w miarę postępu choroby od NAFLD do NASH oraz od marskości wątroby do raka wątroby.

[su_highlight background=”#ffd512″]Ponadto choroba Wilsona, charakteryzująca się nadmiarem miedzi, jest znanym czynnikiem ryzyka raka wątroby.[/su_highlight]

Chociaż naukowcy podkreślają, że mechanizmy leżące u podstaw roli miedzi w progresji NAFLD nie są dobrze poznane, sugerują, że „dowody te sugerują, że deregulacja miedzi w NAFLD i wynikający z niej stres oksydacyjny, o ile nie zostanie zneutralizowany, może doprowadzić do poważnego uszkodzenia (wątroby).”

 

Wniosek:

Dieta zachodnia wiąże się z wysokim spożyciem tłuszczów trans  i węglowodanów rafinowanych . Ponadto jest uboga w polifenole, co ma niszczące konsekwencje zdrowotne, takie jak promowane NAFLD. Okazało się, że wiele związków przeciwutleniających uznanych za skuteczne przeciwko NAFLD i jego progresji wiąże miedź

Ponieważ istnieje luka między wiedzą na temat chemicznych właściwości tych związków i ich zastosowań terapeutycznych, przegląd ten toruje drogę do poszerzania badań nad naturalnymi związkami przeciwutleniającymi przeciwko NAFLD, które rozważają ich zdolność do wiązania miedzi

– wyjaśniają naukowcy

 

Recent Posts

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

5 dni ago

10 wegetariańskich hitów, które musisz spróbować

Gotowanie bez mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku i różnorodności na talerzu. W…

6 dni ago

Najlepsze źródła żelaza – 9 produktów, które wzbogacą Twoją dietę

Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Odpowiada za produkcję hemoglobiny, transport tlenu…

6 dni ago

Skąd bierze się Twój stres? 9 najczęstszych przyczyn i jak sobie z nimi radzić

Stres jest nieodłączną częścią naszego życia, jednak w wielu przypadkach jego przyczyny wynikają z naszych…

6 dni ago

Owoce, które podbijają świat: 10 najlepszych odmian jabłek

Każdy, kto uwielbia jabłka, wie, że ich smak, struktura i zastosowanie mogą się znacznie różnić…

6 dni ago

Zmniejsz Insulinooporność: 9 Zmian, Które Pomogą Ci w Powrocie do Formy

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…

1 tydzień ago