Categories: Odżywianie

Regeneracja wątroby co jeść? Jak zmniejszyć ryzyko insulinooporności i raka wątroby?

Użytkowników online: 85

Składniki odżywcze dla wątroby

Naukowcy zidentyfikowali szereg związków, które wykazały korzyści w aspekcie zapobiegania progresji NAFLD. [su_highlight background=”#ffd512″]Te składniki odżywcze również wykazywały zdolność wiązania miedzi.[/su_highlight]

Kurkumina- substancja czynna w kurkumie, wykazała zdolność wiązania i chelatowania miedzi, a w badaniach na zwierzętach pomogła w zapobieganiu wywołanej dietą zatłuszczeniu wątroby.

3-galusan epigallokatechiny (EGCG)– występujący w zielonej herbacie, jest także silnym chelatorem miedzi i ma lepszą wrażliwość na insulinę u myszy.

Luteolina i luteolina-7-glukozyd (występujące w oregano,pietruszce, oliwkach i kakao ) – zwiększają beta-utlenianie lipidów i zmniejszają poziom białka wiążącego element regulacyjny sterolu (SREBP-1) u szczurów, tym samym zmniejszając lipogenezę. Związki są również zdolne do wiązania miedzi.

Kawa spożycie jej wiąże się z mniejszym ryzykiem zwłóknienia wątroby u pacjentów NAFLD, podczas gdy kwas kawowy zmniejsza lipogenezę i poprawia utlenianie tłuszczu w komórkach wątroby zwierzęcej.

Oleuropeina- składnik oliwek i liści oliwnych, jest związkiem wiążącym miedź, który spowalnia postęp NASH do zwłóknienia u myszy.

Kwercetyna i rutyna- kapary, rzodkiewki i owoce cytrusowe, zredukowane triglicerydy i uszkodzenia oksydacyjne w komórkach wątroby zwierzęcej. Wykazano również ich właściwości wiązania miedzi.

Resweratrol- opisany jako spoiwo miedzi, wykazał korzyści w badaniach na zwierzętach w zapobieganiu i leczeniu stłuszczenia wątroby.

Zakłócony metabolizm miedzi może być związany z progresją niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), sugeruje niedawny przegląd w Nutrients.

Ścisła regulacja miedzi w organizmie może być ważna dla zapobiegania postępowi choroby, przypuszcza badacz z Fundacji Francesco Balsano w Rzymie.

NAFLD charakteryzuje się nagromadzeniem tłuszczu w wątrobie, głównie w wyniku nadmiernego spożycia węglowodanów (syropu glukozowo fruktozowego) i tłuszczu (kwasów tłuszczowych trans ). [su_highlight background=”#ffd512″]NAFLD może przejść do poważniejszego stanu znanego jako niealkoholowe zapalenie wątroby i trzustki ( NASH), a potencjalnie do marskości wątroby i raka wątroby.[/su_highlight]

Stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w postępie NAFLD, który wydaje się najważniejszym mechanizmem prowadzącym do uszkodzenia wątroby

„Miedź jest między innymi jednym z głównych biometali wymaganych do przewagi enzymów zaangażowanych w fizjologiczne reakcje redoks. Zatem homeostazę miedzi można uznać za punkt docelowy dla przeciwdziałania w progresji NAFLD.

Odpowiednio, w literaturze opisano związki o właściwościach przeciwutleniających, które są znane z polepszania NAFLD i jego powikłań”

– napisała Barbara Barbaro, kierownik ds. badań.

W przeglądzie analizuje się udział rozregulowania miedzi w progresji NAFLD i właściwości wiążących miedzi i związków przeciwutleniających.

Miedź w NAFLD i NASH

Wcześniejsze badania wykazały, że ograniczenie obecności miedzi u szczurów powoduje [su_highlight background=”#ffd512″]zmiany w metabolizmie tłuszczów, stłuszczenie wątroby i insulinooporność[/su_highlight]. Ponadto szczury karmione dietą o wysokiej zawartości fruktozy i niskiej zawartości miedzi cierpiały na stłuszczenie i uszkodzenie wątroby. Ludzie z NAFLD wykazywali także niższy poziom miedzi i miedzi we krwi niż pacjenci z innymi chorobami wątroby.

Jedno badanie porównujące poziomy miedzi u pacjentów z NASH i NAFLD wykazało, że poziom miedzi w wątrobie był niższy w poprzedniej grupie, ale nie zaobserwowano różnic w poziomach surowicy. Nowsze dowody wskazują na wzrost stężenia miedzi w surowicy w miarę postępu choroby od NAFLD do NASH oraz od marskości wątroby do raka wątroby.

[su_highlight background=”#ffd512″]Ponadto choroba Wilsona, charakteryzująca się nadmiarem miedzi, jest znanym czynnikiem ryzyka raka wątroby.[/su_highlight]

Chociaż naukowcy podkreślają, że mechanizmy leżące u podstaw roli miedzi w progresji NAFLD nie są dobrze poznane, sugerują, że „dowody te sugerują, że deregulacja miedzi w NAFLD i wynikający z niej stres oksydacyjny, o ile nie zostanie zneutralizowany, może doprowadzić do poważnego uszkodzenia (wątroby).”

 

Wniosek:

Dieta zachodnia wiąże się z wysokim spożyciem tłuszczów trans  i węglowodanów rafinowanych . Ponadto jest uboga w polifenole, co ma niszczące konsekwencje zdrowotne, takie jak promowane NAFLD. Okazało się, że wiele związków przeciwutleniających uznanych za skuteczne przeciwko NAFLD i jego progresji wiąże miedź

Ponieważ istnieje luka między wiedzą na temat chemicznych właściwości tych związków i ich zastosowań terapeutycznych, przegląd ten toruje drogę do poszerzania badań nad naturalnymi związkami przeciwutleniającymi przeciwko NAFLD, które rozważają ich zdolność do wiązania miedzi

– wyjaśniają naukowcy

 

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago