Naukowcy zidentyfikowali szereg związków, które wykazały korzyści w aspekcie zapobiegania progresji NAFLD. [su_highlight background=”#ffd512″]Te składniki odżywcze również wykazywały zdolność wiązania miedzi.[/su_highlight]
Kurkumina- substancja czynna w kurkumie, wykazała zdolność wiązania i chelatowania miedzi, a w badaniach na zwierzętach pomogła w zapobieganiu wywołanej dietą zatłuszczeniu wątroby.
3-galusan epigallokatechiny (EGCG)– występujący w zielonej herbacie, jest także silnym chelatorem miedzi i ma lepszą wrażliwość na insulinę u myszy.
Luteolina i luteolina-7-glukozyd (występujące w oregano,pietruszce, oliwkach i kakao ) – zwiększają beta-utlenianie lipidów i zmniejszają poziom białka wiążącego element regulacyjny sterolu (SREBP-1) u szczurów, tym samym zmniejszając lipogenezę. Związki są również zdolne do wiązania miedzi.
Kawa– spożycie jej wiąże się z mniejszym ryzykiem zwłóknienia wątroby u pacjentów NAFLD, podczas gdy kwas kawowy zmniejsza lipogenezę i poprawia utlenianie tłuszczu w komórkach wątroby zwierzęcej.
Oleuropeina- składnik oliwek i liści oliwnych, jest związkiem wiążącym miedź, który spowalnia postęp NASH do zwłóknienia u myszy.
Kwercetyna i rutyna- kapary, rzodkiewki i owoce cytrusowe, zredukowane triglicerydy i uszkodzenia oksydacyjne w komórkach wątroby zwierzęcej. Wykazano również ich właściwości wiązania miedzi.
Resweratrol- opisany jako spoiwo miedzi, wykazał korzyści w badaniach na zwierzętach w zapobieganiu i leczeniu stłuszczenia wątroby.
Zakłócony metabolizm miedzi może być związany z progresją niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), sugeruje niedawny przegląd w Nutrients.
Ścisła regulacja miedzi w organizmie może być ważna dla zapobiegania postępowi choroby, przypuszcza badacz z Fundacji Francesco Balsano w Rzymie.
NAFLD charakteryzuje się nagromadzeniem tłuszczu w wątrobie, głównie w wyniku nadmiernego spożycia węglowodanów (syropu glukozowo fruktozowego) i tłuszczu (kwasów tłuszczowych trans ). [su_highlight background=”#ffd512″]NAFLD może przejść do poważniejszego stanu znanego jako niealkoholowe zapalenie wątroby i trzustki ( NASH), a potencjalnie do marskości wątroby i raka wątroby.[/su_highlight]
„Stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w postępie NAFLD, który wydaje się najważniejszym mechanizmem prowadzącym do uszkodzenia wątroby”
„Miedź jest między innymi jednym z głównych biometali wymaganych do przewagi enzymów zaangażowanych w fizjologiczne reakcje redoks. Zatem homeostazę miedzi można uznać za punkt docelowy dla przeciwdziałania w progresji NAFLD.
Odpowiednio, w literaturze opisano związki o właściwościach przeciwutleniających, które są znane z polepszania NAFLD i jego powikłań”
– napisała Barbara Barbaro, kierownik ds. badań.
W przeglądzie analizuje się udział rozregulowania miedzi w progresji NAFLD i właściwości wiążących miedzi i związków przeciwutleniających.
Wcześniejsze badania wykazały, że ograniczenie obecności miedzi u szczurów powoduje [su_highlight background=”#ffd512″]zmiany w metabolizmie tłuszczów, stłuszczenie wątroby i insulinooporność[/su_highlight]. Ponadto szczury karmione dietą o wysokiej zawartości fruktozy i niskiej zawartości miedzi cierpiały na stłuszczenie i uszkodzenie wątroby. Ludzie z NAFLD wykazywali także niższy poziom miedzi i miedzi we krwi niż pacjenci z innymi chorobami wątroby.
Jedno badanie porównujące poziomy miedzi u pacjentów z NASH i NAFLD wykazało, że poziom miedzi w wątrobie był niższy w poprzedniej grupie, ale nie zaobserwowano różnic w poziomach surowicy. Nowsze dowody wskazują na wzrost stężenia miedzi w surowicy w miarę postępu choroby od NAFLD do NASH oraz od marskości wątroby do raka wątroby.
[su_highlight background=”#ffd512″]Ponadto choroba Wilsona, charakteryzująca się nadmiarem miedzi, jest znanym czynnikiem ryzyka raka wątroby.[/su_highlight]
Chociaż naukowcy podkreślają, że mechanizmy leżące u podstaw roli miedzi w progresji NAFLD nie są dobrze poznane, sugerują, że „dowody te sugerują, że deregulacja miedzi w NAFLD i wynikający z niej stres oksydacyjny, o ile nie zostanie zneutralizowany, może doprowadzić do poważnego uszkodzenia (wątroby).”
Wniosek:
„Dieta zachodnia wiąże się z wysokim spożyciem tłuszczów trans i węglowodanów rafinowanych . Ponadto jest uboga w polifenole, co ma niszczące konsekwencje zdrowotne, takie jak promowane NAFLD. Okazało się, że wiele związków przeciwutleniających uznanych za skuteczne przeciwko NAFLD i jego progresji wiąże miedź„
„Ponieważ istnieje luka między wiedzą na temat chemicznych właściwości tych związków i ich zastosowań terapeutycznych, przegląd ten toruje drogę do poszerzania badań nad naturalnymi związkami przeciwutleniającymi przeciwko NAFLD, które rozważają ich zdolność do wiązania miedzi”
– wyjaśniają naukowcy
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…