Czarny bez to jeden z najbardziej popularnych środków zaradczych na chłodniejsze miesiące. [su_highlight background=”#ffd512″]Owoce czarnego bzu są naturalnie wyposażone w związki zwiększające odporność, które przede wszystkim pomagają na grypę lub przeziębienie[/su_highlight]. Mogą być wykorzystane do różnych środków zaradczych, jednak moim ulubionym jest między innymi syrop z czarnego bzu.
Z pewnością jest to idealny czas na wizyty u lekarzy. Niestety, nie ma mamy pewności, czy pomogą nam oni zwalczyć dotykającą nas chorobę.
Jeśli Ty lub Twoje dziecko kiedykolwiek miało ciężki przypadek przeziębienia lub grypy, wiesz, jak bardzo może być to uciążliwe. Szczególnie dla matek, okropnym uczuciem jest widzieć, jak nasze dziecko czuje się źle i nie być w stanie mu pomóc. Na szczęście natura dostarcza pewnych środków zaradczych, które pomogą uniknąć drobnych chorób i skrócą ich czas leczenia.
Czarny bez w naturalny sposób zawiera witaminy A, B i C oraz stymuluje układ odpornościowy. Izraelscy badacze odkryli, że złożone cukry bzu czarnego wspierają układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i grypą. Opracowali kilka wzorów opartych na tych złożonych cukrach, które klinicznie wykazały, że przyczyniają się do poprawy wszelkiego rodzaju przeziębienia / grypy.
W rzeczywistości:
„Dr Madeleine Mumcuoglu z Hadassah-Hebrew University w Izraelu stwierdziła, że czarny bez rozbraja enzymy wirusów i przenika do zdrowych komórek w podszewce nosa i gardła. Przed zakażeniem zapobiega infekcji. Po zakażeniu zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusa przez drogi oddechowe. W badaniu klinicznym 20% badanych osób wykazało znaczną poprawę w ciągu 24 godzin, 70% przez 48 godzin, a 90% stwierdziło pełne wyleczenie w ciągu trzech dni. Natomiast osoby otrzymujące placebo potrzebowały 6 dni na odbudowę.”
Syrop z czarnego bzu zapewnia korzyści wspomagające odporność, a przy okazji bardzo dobrze smakuje. [su_highlight background=”#ffd512″]W mojej recepturze wykorzystuje domowy koncentrat z bzu, który zawiera między innymi cynamon, imbir, a także miód dla dodatkowego zwiększenia odporności[/su_highlight]. Jeśli nie możesz, lub po prostu nie chcesz używać miodu, zapoznaj się z propozycją przepisu podanego niżej.
Po pierwsze zaoszczędzisz dużo pieniędzy, a do tego będziesz mógł w pełni dostosować recepturę w zależności od Twoich potrzeb i preferencji smaku!
⅔ szklanki suszonego czarnego bzu
3½ szklanki wody
2 łyżki świeżego lub suszonego korka imbiru
1 łyżeczka proszku cynamonu
½ łyżeczki goździków lub proszku z goździków
1 szklanka surowego miodu
Instrukcja :
Dawkowanie standardowe
Dzieci: ½ łyżeczki do 1 łyżeczki
Dorośli: ½ łyżki stołowej do 1 łyżki stołowej
Jeśli grypa pojawia się ponownie, weź normalną dawkę co 2-3 godziny, aż objawy znikną.
Jak długo może znajdować się w lodówce?
Krótka odpowiedź polega na tym, że to naprawdę zależy. Zauważyłem, że umieszczenie gotowego syropu w słoiku z dwuczęściową pokrywą, podczas gdy nadal jest ciepły, tworzy szczelne zamknięcie, dzięki czemu można trzymać go w lodówce, nawet do kilku miesięcy. Jednak zalecane jest trzymać go do około dwóch tygodni. Można również zamrozić niewielkie ilości w pojemnikach na kostki lodu.
Czy mogę zasadzić własny bez?
Tak, oczywiście i możesz go nawet uprawiać, ale ważne jest, aby upewnić się, że uprawiasz właściwą roślinę. Polecam również współpracę z miejscowym zielarzem przy szukaniu odpowiedniego bzu, ponieważ bywa również odmiana, w której liście i łodygi są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Czym można zastąpić miód w syropie z czarnego bzu ?
Niektórzy ludzie wolą nie stosować słodziku, ani miodu, ponieważ nie jest to zalecane dla dzieci poniżej 1-2 roku życia.
Niektóre proste alternatywy to:
Zrób opcję tylko dla dorosłych. Zmieszaj stężony syrop z czarnego bzu z alkoholem, takim jak wódka lub brandy zamiast słodzika. Oczywiście, nie pozwalaj pić tego dzieciom.
Czy mogę używać sproszkowanego bzu ?
Tak, oczywiście. Tylko w przepisie zamiast 2/3 filiżanki użyj około 1/2.
Czy czarny bez może być użyty ponownie ?
Nie polecam ich ponownego użycia. W procesie wrzenia / zacierania usuwa się z niego wiele składników odżywczych. Istnieją także dowody, że spożywanie dużych ilości bzu może być problematyczne.
Czy kiedykolwiek używałeś czarnego bzu? Spróbujesz tej receptury? Jakie naturalne sposoby używasz Ty, by wyleczyć się z choroby ?
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Jak wybrać prawidłowy kwiat czarnego bzu?? Czym się różni od tego szkodliwego??