Metaanaliza suplementacji chlorelli, opublikowana w czasopiśmie Clinical Nutrition, ujawnia, że[su_highlight background=”#ffd512″] ​​chlorella wspomaga system sercowo-naczyniowy, [/su_highlight] jak donosi NutraIngredients-USA.com.

Poprzednie badania dotyczące chlorelli miały różne wyniki z powodu różnic w ich projektach badawczych. Co więcej, wyniki badań były „nie w pełni rozstrzygające”, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Shahrekord w Iranie.

Dlatego ocenili skuteczność chlorelli na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.

Naukowcy przeanalizowali 19 badań do stycznia 2017 r. dotyczących suplementacji chlorelli i tych, które miały wystarczające dane dotyczące :

  1. zmian profilu lipidowego,
  2. ciśnienia krwi,
  3. wskaźnika masy ciała (BMI) i stężenia glukozy we krwi na czczo

Wszystkie z nich są częstymi czynnikami mającymi wpływ na ryzyko choroba sercowo-naczyniowa.

Wszystkie badania objęły w sumie 797 osób z Japonii – gdzie większość uczestników pochodziła z Korei i Iranu. Badania przeprowadzone zostało na różnych grupach kontrolnych, osoby :

  1. Prawidłowym ciśnieniem
  2. Z nadciśnieniem granicznym
  3. Z łagodnym nadciśnienie
  4. Z hipercholesterolemią
  5. Osoby palące
  6. oraz Kobiety w ciąży 

Wyniki wszystkich badań wykazały, że[su_highlight background=”#ffd512″] spożycie chlorelli obniżyło poziom cholesterolu całkowitego[/su_highlight]. Jednak naukowcy dowodzili, że związki bioaktywne w jednokomórkowych mikroalgach mogą zoptymalizować metabolizm lipidów.

„Rozpuszczalne w wodzie włókna, które są bogate w chlorellę (13g / 100g), wiążą się z trawionym tłuszczem i zmniejszają wchłanianie steroli (takich jak cholesterol) z jelita; dlatego ilość steroli w kale rośnie „- argumentowali naukowcy.

Tymczasem naukowcy zauważyli, że wpływ chlorelli na BMI nie był rozstrzygający. Ponadto zasugerowali, że należy bardziej zbadać skuteczność przyjmowania chlorelli z różnymi naturalnymi antyoksydantami, lekami obniżającymi stężenie lipidów lub lekami obniżającymi stężenie glukozy, aby ocenić zdolność leczenia skojarzonego w zakresie zdrowia sercowo-metabolicznego.

Czytaj również:

Więcej o chlorelli

  1. Chlorella to rodzaj zielonych alg zawierających chlorofil. Jest pełna substancji odżywczych i promuje dobre zdrowie. Te zielone glony rosną w słodkowodnych stawach i są powszechne w południowo-wschodniej Azji.
  2. Została odkryta przez holenderskiego mikrobiologa w 1890 roku i została zbadana jako potencjalne źródło białka przez niemieckich naukowców. Jednak po drugiej wojnie światowej badano ją globalnie, próbując karmić nią ludzi, ale okazało się, że jest nieekonomiczna.
  3. Później Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) oceniła ją jako idealną żywność dla astronautów. Można ją również uprawiać na stacjach kosmicznych. Aby zastosować ją jako suplement, chlorella musi być wysuszona do pasty, zmiażdżona na drobny proszek i zamieniona na tabletki.
  4. Chlorella ma wiele zalet zdrowotnych, jest uważana za pożywne pożywienie z uwagi na [su_highlight background=”#ffd512″]ważne składniki odżywcze, w tym aminokwasy, przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E, beta-karoten, substancje bioaktywne, węglowodany, błonnik pokarmowy, enzymy, minerały, białka i witaminy.[/su_highlight]

Oprócz korzyści dla zdrowia układu krążenia, chlorella może usuwać toksyczne metale ciężkie z organizmu (tylko z przewodu pokarmowego ), co może prowadzić do problemów zdrowotnych i może detoksykować promieniowanie, szczególnie dla osób poddawanych chemioterapii. Może również wzmocnić układ odpornościowy, wspomóc trawienie, zwiększyć metabolizm, pomoc w utracie wagi, dostarczaniu energii i poprawie funkcji poznawczych.